blank
Ramazan Akca tarafından
22 Eylül, 2023 12:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu türbenin tarihini kimse bilmiyor

Tokat'ta 'Gıj Gıj' tepesi olarak bilinen tepeye adını veren türbe gizemini koruyor. Halk arasında söylenenlere göre Malazgirt savaşından önce Horasan’dan Tokat’a yerleşen asıl adı Hasan olarak bilinen ‘Gıj Gıj Baba’, ismi ve tepede yer alan mezarı ile dikkat çekiyor. 'Gıj Gıj Baba' isimi ise türbe de yatan kişinin giydiği ayakkabının çıkardığı sesten dolayı 'Gıj Gıj' lakabını aldığı söyleniyor. Geçtiğimiz yıllarda restorasyonu yapılan türbenin inşa tarihi ise bilinmiyor. Şehre hakim bir noktada bulunan türbe bulunduğu tepeye de adını veriyor. Gıj Gıj tepesine otomobille çıkılarak birkaç kilometre yürüdükten sonra türbeye ulaşılabiliyor. Türbenin restorasyon çalışmalarından sonra ortaya çıkan bir rivayetten dolayı ziyarete gelen ziyaretçilerin taş bırakarak dilekte bulundukları iddia ediliyor. "Burada yeni bir rivayet ortaya atılmış" Şehre en hakim noktada türbenin bulunduğunu belirten Ahmet Dursun," Gıj Gıj Baba olarak bilinen kişinin türbesinde bulunuyoruz. Gıj Gıj baba Malazgirt savaşından önce bu topraklara gelmiş. Ayakkabısından çıkan seslerden dolayı ona Gıj Gıj lakabını takmışlar. Çok gizemli bir zat olarak biliniyormuş. Anadolu'nun İslamlaşması ve Türkleşmesi için buraya gelmiş. Şu an şehre hakim bir noktada türbesi bulunuyor. Bir kaç yıl önce de burada restorasyon çalışmaları olmuş türbesini yenilemişler. Türbenin kaç yılında yapıldığını kimse bilmiyor. Mezarın restorasyon çalışmalarının bitmesinin ardından burada yeni bir rivayet ortaya atılmış. Mezarın üzerine yâda türbenin etrafına taş koyulduğu zaman 40 gün sonra gelindiğinde taş durmuyorsa kişinin zengin olacağı söyleniyor" şeklinde konuştu. (İHA)

Çubuk Gölü çevresindeki kaçak yapılara yıkım kararı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Aralık, 2024 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çubuk Gölü çevresindeki kaçak yapılara yıkım kararı

Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan Çubuk Gölü etrafında bulunan 4 ruhsatsız yapı için yıkım kararı çıkarıldı. Yapı sahiplerine Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından 30 günlük mühlet verildi.
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan ve yılın 4 mevsimi binlerce tatilcinin ziyaret ettiği Çubuk Gölü etrafında, yapı denetim gruplarının yaptığı incelemeler sonucunda ruhsatsız yapılaşma tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonrası, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. ve 32. unsurları kapsamında 4 yapı hakkında yıkım kararı çıkarıldı.

30 günlük müddet tanındı
Yapı sahiplerine, Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından, ruhsatsız yapıları yıkmaları için 30 günlük müddet verildi. Bu mühlet zarfında rastgele bir süreç yapılmaması durumunda, yıkım süreçleri Vilayet Özel Yönetimi tarafından gerçekleştirilecek. Yıkım masrafları ise yüzde 20 ziyadesiyle yapı sahiplerinden tahsil edilecek. Ayrıyeten, ilgili şahıslara idari para cezası da uygulandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.