Reklam
Reklam
bu merkezde mobilya sektorunun ara eleman ihtiyaci karsilaniyor
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Temmuz, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
0

Bu merkezde mobilya sektörünün ara eleman ihtiyacı karşılanıyor

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ve teorik olarak görülen derslerin uygulamalı şeklide verildiği Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi, ahşap ve mobilya kesiminin orta eleman muhtaçlığını karşılıyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi, birebir vakitte öğrencilere istihdam kapısı da oluşturuyor. Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisas Koordinatörlüğünün takviyeleriyle Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde çeşitli projeler yürütüyor. Bu kapsamda “Mobilya, Eğitim, Tasarım ve Eser Gelişme” projesi çerçevesinde teorik olarak ders gören öğrenciler, ahşap atölyesinde gördükleri dersleri uygulama imkanı da bulunuyor. Öğrenciler, teorik aldıkları derslerle birlikte uygulama derslerin yanı sıra yıl içerisinde mobilya fabrikalarını da sık sık ziyarette bulunarak çalışma ve işleyişlerini görme imkanı elde ediyor.

Ahşap bölümünde öncü olan Kastamonu’da, mobilya ve ahşap kesiminde faaliyet gösteren firmaların orta eleman gereksinimleri da Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezinden sağlanıyor. Öğrenciler, mezun olduktan sonra firmalarda çeşitli kademelerde iş sahibi olurken, ayrıyeten kendi işlerini de kurma imkanı buluyor. Ayrıyeten Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi, proje çerçevesinde talep olması durumunda firmalarda çalışan işçi ile iş sahibi olmak isteyen vatandaşlara yönelik kurslarda düzenleyerek yetişmiş orta eleman gereksinimini da karşılıyor.

“Projemiz ile bölüme yetişmiş insan yetiştirme konusunda takviye olmayı amaçladık”

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Orman Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Tor, “Yükseköğretim Kurulu’nun üniversitemize vermiş olduğu misyon mucibince Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda üniversitemiz İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından desteklenen projelerden birisi de mobilya, eğitim, tasarım ve eser gelişme projesidir. Proje takımımızla birlikte bu projeyi hazırlarken, bilhassa TR82 bölgesindeki mobilya dalının eksikliklerine odaklanmaya çalıştık. Kastamonu, bildiğiniz üzere ahşap asıllı kompozit levha üretimi konusunda Türkiye’de ve Dünyada hatırı sayılır şirketlerin bulunduğu bir vilayetimizdir. Kastamonu’da her ne kadar levha bölümü gelişmiş olsa da bu şirketlerin, firmaların üretmiş olduğu ahşap temelli kompozit levhaların çok ağır bir formda kullanıldığı mobilya bölümü maalesef ki çok gelişmişlik gösteremiyor. Gelişmeye açık bir kesimdir. Bölümde orta ve büyük ölçekli firmaların az olmasının sebepleri ortasında bilhassa yetişmiş eleman eksikliği, tasarım, model geliştirme ve eser çeşitliliğin az olmasıdır. Markalaşma faaliyetlerinin yetersiz olması, fikri sınai haklar konusunda yetersiz olunması üzere sebepler öne çıkmaktadır. Biz, projemiz ile bu hususta öncelikle dala nitelikli insan yetiştirme konusunda dayanak olmayı amaçladık. Proje kapsamında satın alınan ve bölümde ağır bir biçimde kullanılan makineler ile ilgili eğitimlerin verilmesi, eser geliştirme konusunda merkezimiz bünyesinde bulunan tasarım dersliğinin kullanılması ve burada üretilen, tasarımı yapılan ve sonrasında üretilen eserlerle ilgili çalışmaların yapılması, üniversitemizde bu alanda bilhassa Orman Sanayi Mühendisliği kısmında verilen birtakım dersler var. Bu dersler kapsamında da öğrencilerimiz, tasarlamış oldukları eserlerin üretimini de burada gerçekleştirmekte ve devir sonrasında da bu eserlerle ilgili bir stant yapılıyor ve stant sonrasında da yeniden öğrencilerimiz hem eserlerini tasarım tescillerini hem de yararlı model müracaatları yapıp bunların tescillerini alabiliyorlar. Bu manada üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisi bize büyük dayanak sağlamaktadır. Projemizin süreçleri tamamlanmış olsa da kısa, orta ve uzun vadede eğitimlerimiz, faaliyetlerimiz ve üretimlerimiz devam edecektir” dedi.

Projeden 60 öğrencilinin birinci etapta faydalandığını söyleyen Tor, “İhtisas alanımızda yapmış olduğumuz bu proje ile kesimin farkındalığını daha da artırarak vilayetimize ve bölgemize dal yatırımcılarını çekebilmeyi ve bu manada istihdama katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda projemizden en az 60 öğrenci faydalandı diyebilirim. Yalnızca Orman Sanayi Mühendisliği kısmındaki öğrencilerimiz değil, tıpkı vakitte farklı fakültelerden, farklı kısımlardan öğrencilerimize burada merkezimizde ağırlıyoruz. Proje kapsamında da hocalarımıza ve öğrencilerimize katkılarımız da devam edecek” diye konuştu.

“Kendi fabrikamı kurmak istiyorum”

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi İrem Işık Atan ise, “Mobilya sanayisi, ahşap konstrüksiyonlar, ilişki elemanları üzere birkaç dersimiz var. Bunların teorik derslerini görüyoruz. Burada teorikte olarak işlediğimiz mevzuları uygulama olarak merkezimizde işliyoruz ve daha çok hususlar bizim için pekişmiş oluyor, direkt alanda görmüş oluyoruz. Bir nevi ben bu kısımda çok fazla bayan teşebbüsçü olmadığını gördüm. Daha çok erkeklere öncelik var. Ben kendi adıma hedeflerim ortasında kendi fabrikamı kendi girişimciliğimi konuşturmak istiyorum. Bu yüzden bu kısmı seçtim. Yani ahşaba da hobi olarak esasen yatkınlığım vardı. Çok seviyorum. Kısmım şuan hocalarımız da bizim için eğitimimize çok büyük katkıları var. Hakikaten direk işi alanlarda görmüş oluyoruz. Örneğin, kontrplak üretimini derste işliyoruz. Teorik olarak direk ham husustan eserin çıkışına kadar olan kısımları gözümüzde görüyoruz ve daha çok bahisler bizde pekişmiş oluyor” şeklinde konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Efekan Genç de, “Biz, burada teorikte öğrendiğimiz derslerimizi uygulamalı bir halde de görüyoruz. Kendi el marifetlerimizi kazanıyoruz. Kendi projelerimizi uygulamalı bir formda hayata geçirmiş oluyoruz. Hepimizin farklı projeleri var. Hepimiz farklı eserler üretiyoruz. Uygulamalı bir halde burada derslerimizi işliyoruz. Eserlerin nasıl tasarlayacağımızı ya da tasarladığımız şeylerin hayata geçip geçemeyeceğini burada görmüş oluyoruz” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
12 tonluk kurbanlik 650 bin liraya alicisini bekliyor GEYXUTeL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0
0

1,2 tonluk kurbanlık 650 bin liraya alıcısını bekliyor

Çorum’da kurbanlık hayvan yetiştiriciliği yapılan çiftlikte, “Genco” adı verilen 1 ton 200 kilogram ağırlığındaki tosun, 650 bin liraya alıcısını bekliyor.

Çorum’da 12 senedir besicilikle uğraşan İbrahim Işık’ın 3 yıldır özenle beslediği ve “Genco” ismini verdiği tosun 1 ton 200 kilogram ağırlığıyla dikkat çekiyor. Günde 14 kilogram yemle beslenen kurbanlık tosun, günde 1 kilo 850 gram civarında kilo artışının olduğu söyleniyor. 650 bin lira fiyat biçilen “Genco”, alıcısını bekliyor. Tosuna özel ilgi göstererek baktığını ifade eden Işık, “Genco”ya 3 yıl boyunca emek verdiğini söyledi.

“Pazarlık sünnettir”

Besi sürecinden bahseden Işık, “Genco şarole ırklı bir hayvan. Hem kilo olarak hem bakım olarak çok ilgi verdiğimiz bir hayvan. 1 yıl öncesinde hayvanlarımızı yaylaya çıkartıyoruz ve doğal besi yapıyoruz. Kurban Bayramı’na 10 ay kala hayvanları içeri alıyoruz. Yonca, yulaf, arpa besi yemiyle hayvanlarımızı besliyoruz. Gencomuza biz fiyat olarak 650 bin TL istiyoruz. Tabii pazarlık ikramı sünnettir. Gelince mal başında da pazarlığımız olur diye düşünüyoruz” dedi.

“Bu kilolara 3 yılda ulaşıyoruz”

Her hayvanın yüksek kiloya ulaşmadığını dile getiren Işık, “Öğünlerinde özel yem kullanıyoruz. Yemini özel olarak verdiğimiz için günlük 14 kilo yem tüketiyor. Sabah 7 kilo, akşam 7 kilo yem yiyor. Biz hayvanlarımızı ahıra alırken özellikle seçerek alıyoruz. Çünkü her hayvan aynı performansı göstermiyor. Gencomuzu 1 ton 200 kiloya çıkardık. Böylece kendi rekorumuzu yine kendimiz kırmış olduk. Diğer hayvanlara göre hem daha uzun yapılı hem de günlük 1 kilo 850 gram kilo alan bir hayvanımız. Bu da bizim ona gösterdiğimiz özen ve ilgiden kaynaklanıyor. Gerçekten çok ilgi isteyen hayvanlar. Kolay olmuyor. Sonuçta bu hayvan yaklaşık 3 yıldır ahırımızda. Bu kilolara 3 yılda ulaşıyoruz. Bir anda olacak bir kilo değil” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin