Bu limon ’yeşil limon’ fiyatı: 40 TL, diğerleri 3 TL - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
11 Ekim, 2023 10:11 tarihinde yayınlandı
0
0

Bu limon ’yeşil limon’ fiyatı: 40 TL, diğerleri 3 TL

Türkiye’nin üretim merkezlerinden Mersin’de birçok limon çeşidi bu sene 3-4 TL bandında alıcı bulurken, bir genç girişimcinin ata toprağına kurduğu 30 dönümlük sıfır karbon izi olan doğa dostu örnek bahçede yetiştirilen ’yeşil limon’ (Thai lime) cinsi 10 kat fazlasına 40 TL’den fazlasına alıcı buluyor.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin’in Erdemli ilçesinde ülkenin limon ihtiyacının yüzde 52’si karşılanıyor. Hasat başlamasıyla birlikte üreticiler bahçede limonu 3-4 TL bandında satıyor. Örnek bir genç üretici olan 38 yaşındaki Armağan Alan’ın ata toprağı 30 dönüme kurduğu rüzgar ve güneş enerjisi ile elektriğini ürettiği, depoladığı yağmur suyunu kullandığı doğa dostu bahçesinde yetiştirdiği yeşil limonun kilogramı ise 40 TL’den fazlasına alıcı buluyor. Yazın hasadı başlayan sonbahar sonuna kadar devam eden çekirdeksiz yeşil limonun dışı gibi içinin de yeşil olduğu, sağlık açısından birçok fayda sağlayan kabuğu ile tüketilebildiği belirtildi.

Bu limon ’yeşil limon’ fiyatı: 40 TL, diğerleri 3 TL

Tekstil mühendisliğini bıraktı, doğa dostu üretici oldu

Aslında tekstil mühendisi olduğunu belirten Armağan Alan, “10 yılı aşkın süredir büyükşehirlerde, büyük firmalarda tekstil mühendisi olarak, yönetici olarak çalıştım. Yaklaşık 10 sene önce de Mersin’e yerleştim, tarımla uğraşıyorum. Aslında tarımı 10 sene içerisinde öğrendim ama biraz farklılaştırmaya çalıştım” dedi.

“Bahçe sıfır karbon ayak izine sahip”

Ata toprağı bahçelerinde çok değişik türler ürettiklerine dikkat çeken Alan, “Thai lime bunlardan biri. Yine eski Anadolu’nun unutulmuş meyveleri var, kan portakalı gibi, şeker portakalı gibi. Tropik meyvelerimiz var. Mersin’e döndüğüm zaman hem değişik ürünler hem de bunları da en sağlıklı şekilde üretmeye çalıştım. Bugün bulunduğumuz bahçede 30 dönüm kadar bir alanda yaklaşık 10 çeşit üretiyoruz. Bulunduğumuz bu yerde tüm enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Rüzgar tribünü, güneş enerjisi panelleriyle beraber, yağmur suyu hasadı yapıyoruz. Bulunduğumuz bu işletme neredeyse sıfır karbon ayak izine sahip, böyle bir bahçe” ifadelerini kullandı.

Bu limon ’yeşil limon’ fiyatı: 40 TL, diğerleri 3 TL

“Biz limonu 40 TL’den satıyoruz”

Ürettikleri yeşil limon ile ilgili de bilgi veren Alan, “Biz bu limonu 40 lira civarına satıyoruz. Bildiğim kadarıyla endüstriyel olarak üretilen limonun fiyatı 3-4 lira kadar. Yani on kat daha yüksek bir fiyata satabiliyoruz. Yeşil limon farklı bir kategoride olan bir limon. Bu ürünün değerli olmasının en büyük sebebi aslında işlenmemiş olması. Normalde limon kabuğunda bağışıklık sistemimiz için enzimler ve vitaminler var. Biz bu ürünü kesinlikle işlemiyoruz. Kabuğu ile birlikte tüketilmesini sağlıyoruz. Bu sayede kullanıcı maksimum fayda sağlamış oluyor limonumuzdan. Bir diğer özelliği ürünün cildinin güzel olması için ilaçlamalar yapmıyoruz. Bizim için cildi önemli değil, müşterilerimiz içinde aynısı geçerli. Herhangi bir işlem yapmadığımız için rekolte düşüklüğümüz oluyor, fakat ürün fiyatını daha yüksek tutabildiğimiz için bunu tolere edebiliyoruz” şeklinde konuştu. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
teb
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
31 Mart, 2026 11:26 tarihinde yayınlandı
0
0

Başkan Köse’den Oda Başkanlarına hayırlı olsun ziyareti

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, genel kurullarının ardından göreve seçilen oda başkanlarına tebrik ziyaretinde bulundu.

Belediye Başkanı Elif Köse, beraberindeki heyetle birlikte güven tazeleyerek yeniden Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı seçilen Mehmet Deniz ile Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı seçilen Nazmiye Dursunlar’ı makamlarında ziyaret etti.

Köse’ye ziyaretleri sırasında Belediye Başkan Yardımcıları Taner Timar ve Kemal Akgül ile Belediye Meclis Üyeleri Fatih Dökmeci, Leyla Gürsel, Faruk Uluateş ve Neşe Yılmaz Ergül eşlik etti.

Başkan Köse, ziyarette yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının kentin gelişimindeki önemine vurgu yaparak, Deniz ve Dursunlar’a yeni görev dönemlerinde başarılar diledi.

Safranbolu için kurumlar arası iş birliği ve istişare ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Köse, odaların çalışmalarına her zaman destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Oda başkanları Deniz ve Dursunlar da ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, iyi dilekleri ve destekleri için Belediye Başkanı Köse ile beraberindeki heyete teşekkür etti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin