blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Nisan, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu köyde her sokakta yangın vanası var

Amasya’nın Taşova ilçesi Tatlıpınar köyünde her sokak girişinde yer alan yangın vanaları beklenen yangınlara karşı örnek bir önlem olarak dikkat çekiyor. Muhtarın yangınlara müdahale planı oluşturduğu köy, yerlere kimsenin çöp atmayıp uygulanan sıfır atık kampanyasıyla da Bakan Murat Kurum tarafından ‘Bu köy öbür köy’ kelamlarıyla örnek gösterilmişti.
140 haneli, 500 nüfuslu köyde bir devir muhtarlık yaptıktan sonra orta verip 6 yıl evvel yine misyona gelen 64 yaşındaki muhtar Cemal Onat, 7 yıl evvel meskeninin önüne konuşlandırdığı yangın vanası sayesinde samanlıktaki yangını konutuna sıçramadan söndürmeyi başardı. Bunu gören köylülerin, "Bu bu türlü olmaz. Yangın teşkilatı kuralım. Biz de alalım. Her yere kuralım" sözleri üzerine köyde 100 metre aralıklarla yangın vanaları kuruldu. Muhtar köyde yangına müdahale planı oluşturdu. Su çizgisine bağlanan sistem sayesinde köyde çıkan yangınların büyümeden önlenmesi sağlandı.
Benzer sistemlerin bulunmadığı etraf köylerde çıkan yangınlara müdahale için Taşova ilçe merkezinden yönlendirilen itfaiye araçlarının su dolumu maksadıyla kendi köylerine geldiğini belirten evli ve 6 çocuk babası Onat, "Yangın musluğundan hortumu çektiğimiz vakit 100 metre ileri gidiyor. Öbür taraftan bu tarafa da 100 metre geliyor. Gerekirse itfaiye geldiği vakit itfaiyeye de destek yapıyoruz. İtfaiye gelene kadar vatandaşımız süratli bir biçimde şuurlu olarak müdahale etmektedir" diye konuştu. Bütün meskenlerde ve sokak girişlerinde geri dönüşüm kutularının bulunup atıkların çöple karıştırılmadan toplandığı köy, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Sıfır Atık uygulamalarında ’örnek’ gösterilmişti. Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından paylaştığı köyün imgelerini "Bu köy öteki köy" notuyla paylaşmıştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Turistik ilçede fırtına tozu dumana kattı

Bartın’ın Amasra ilçesinde akşam saatlerinde başlayan fırtına, turistlere ve vatandaşlara sıkıntı anlar yaşattı. Turistler panikle sağa sola kaçıştı.
Fatih Sultan Mehmet Han’ın "Çeşm-i Cihan" olarak nitelendirdiği Bartın’ın Amasra ilçesinde akşam saatlerinde fırtına çıktı. Yaklaşık 30 dakika süren fırtına, tozu dumana kattı. Fırtına esnasında ise bölgedeki işletmeler ve ilçede gezen turistler güç anlar yaşadı. Rüzgarda yürümekte zorlanan turistler, toz bulutlarını görünce panikle sağa sola kaçıştı. Şiddetli fırtınada saksı, demir barikatlar, duba, çöp kutuları ve reklam tabeleları yıkılırken, kimileri yerde sürüklendi.
Fırtınaya denizde yakalanan çeşit tekneleri de, şiddetli rüzgar ve dev dalgalar nedeniyle rotalarını limana çevirdi. Vakit zaman küçük çaplı hortumlar da oluşurken, ilçeden ayrılmak isteyen turistlerin araçlarına yönelmesi ile otoparklarda uzun araç kuyruğu oluştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin