Reklam
Reklam

Bu Böcek Karabük’te Her Yerde..!

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
12 Kasım, 2023 14:54 tarihinde yayınlandı
0

Karadeniz’de bahçelere dadanan ağaçların yapraklarını yiyip suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan “kahverengi kokarca” adlı böcek türü Karabük’ü de istila etti. Tüm çabalara rağmen popülasyonunda ciddi artış görülen istilacı böceğe ilişkin uzmanlar, bir çift kahverengi kokarca böceği ile yetişkin olmayan böceklerin sezonda 14 bin tane yumurta bıraktığının altını çizdi. Karabük‘te sonbaharda son birkaç yıldır sık sık rastlanan böceğin havalar serinlediğinde kapalı mekanlara yuvalandıkları görüldü.

2016 yılından itibaren Gürcistan’dan bölgeye geldiği ve Türkiye’de yayılımının hızlandığı saptanan böcek, günde 35 km yol katedebildiği biliniyor.  Bu böcek istilası için geçtiğimiz ay Çin’den samuray arıları doğaya salınmıştı ancak havaların soğuması ile bu böceklerin evlere dadandığı kaydedildi.

Evlere nereden ve nasıl girdikleri belli olmuyor 

Safranbolu’nun üzüm bağları ile ünlü köyü Yazıköy‘deki sakinler, böceklerin neden olduğu zararı önlemek için çabalıyorlar ancak sonuçlar pek umut verici değil. Genel olarak elle toplanarak müdahale edilen böcekler, bahçelerdeki bitkilerin yapraklarını yiyor ve suyunu emiyor. Bu böcekler, bitkilerin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor ve köklerin kurumasına sebep oluyor. Karabük genelinde ise özellikle sonbahar mevsiminde, bu böcek türünün kapalı mekanlara yuvalandığı gözlemlendi. Havaların serinlemesiyle birlikte, bu böcekler evlere ve diğer kapalı alanlara girerek kendilerine sığınak arıyor. Bu böceğin tarım alanlarına daha fazla zarar vermeden önleminin alınması gerekiyor. Tarımda ülke genelinde 5 milyar Türk Lirası zarara yol açan istilacı böceğin son olarak görüldüğü Yazıköy’de yok edilmesi için vatandaşlar kendi imkanlarıyla çaba sarf ediyor.

Türkiye’de 500 rakıma kadar ulaştı

Yerel uzmanlar, kahverengi kokarca böceklerinin kontrol altına alınması için önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. Ancak bu istilacı böceğin popülasyonundaki hızlı artış, mücadelenin zorlu olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, çiftçiler ve bahçe sahipleri tarafından daha fazla önlem alınması ve böceklerin yayılmasını engellemek için gereken adımların atılması gerekiyor. Aksi takdirde, 508 metre rakımda bulunan Yazıköy’de ve diğer bölgelerde özel coğrafi işaretli tarım alanlarına ve bitkilere büyük zararlar verebileceği öngörülüyor. (Bölgenin Sesi Gazetesi)

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük’te asfalt sezonu başladı

karabukte asfalt sezonu basladi FMp8yrSf
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük İl Özel İdaresi tarafından 2026 yılı asfalt sezonunun startı Ovacık ilçesinde düzenlenen programla verildi.

Ovacık’ta gerçekleştirilen asfalt serim programına Ovacık Kaymakamı Öznur Güler Kıyak, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Okan Kirman, Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, İl Genel Meclis üyeleri, kurum müdürleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Programda, 2026 yılı asfalt sezonu kapsamında yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verilirken, kırsal bölgelerde ulaşım kalitesinin artırılması amacıyla sıcak asfalt çalışmalarının il genelinde aralıksız sürdürüleceği belirtildi.

Karabük İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, yeni sezonda da vatandaşlara daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunmanın hedeflendiği ifade edilerek, belirlenen program doğrultusunda köy yollarında asfalt çalışmalarının devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, asfalt sezonunun Karabük’e ve ilçelere hayırlı olması temennisinde bulunularak, sahada görev yapan personele kazasız ve sorunsuz bir çalışma dönemi dilendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin