Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Ocak, 2024 00:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bu baklavanın yapımında ‘kül’ kullanılıyor

Amasya’nın Aydınca köyünde el emeğiyle hazırlanan tatlı türü baklavanın yapımında “kül” kullanılıyor.
Aydınca köyünde, hamurun oluşmasında kullanılan suya katılan külün geleneksel ‘küllü baklava’ya gevreklik kazandırdığı belirtiliyor. Köyde öğretmenlerin hayata geçirdiği projeyle bu ilginç geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor. Odun ateşinin külünü elekten geçirip süzen kadınlar, önce suyla karıştırıyor. Birkaç gün dinlendirilen su sonra hamura katılıyor. Yüz yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor.

Okulda ‘küllü baklava köşesi’
Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu öğretmenleri, bu ilginç tatlının yapımının kayıtlara alınıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla araştırma projesi başlattı. Okulda ‘küllü baklava köşesi’ oluşturuldu. Okula davet edilen nineler torunlarıyla birlikte hamur açtı. Ninelerini dikkatle takip eden öğrenciler ceviz ve şerbet katılıp köy fırınlarında odun ateşinde pişirilen bu özel tatlının yapımındaki püf noktaları öğrenmeye çalıştı.

Nineler okulun yolunu tuttu
Unu küllü suyla karıp hamura dönüştüren 4 çocuk, 11 torun sahibi Nihal Korkut (68), “Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. Torunlarımız da eski geleneklerimizi bilsinler” dedi.
Okula giderek yeniden eğitim-öğretime başlamış gibi heyecan duyan 4 çocuk, 13 torun sahibi Nevin Mutlu (70) da ninelerinden öğrendikleri tatlıyı okulda torunlarına öğretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Güllü mü, küllü mü
Okul öğretmenleriyle yaptığı araştırma projesi konulu toplantıda, tatlının adını ilk duyduğunda çok şaşırdığını anlatan Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, “Önce yanlış anladığımı sandım. ’Güllü mü, küllü mü?’ diye yeniden sordum. Sonrasında işin içinden bambaşka bir araştırma projesi çıktı. En az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığı sağlanıyor” şeklinde konuştu.
Nineler ve torunlarıyla görüşen Türkmen, projeyi sürdürecek olan Okul Müdürü Ferhat Karapelit, proje sorumlusu Türkçe Öğretmeni Deniz Arslan ile ekibini kutladı.

blank
Asuman Doğan tarafından
10 Mart, 2025 13:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Geleceğin Şampiyonları Yetişiyor

Karabük'te 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Türkiye Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı kapsamında geleceğin şampiyonlarının test ve ölçümleri Yenişehir Merkez Spor Salonu’nda başladı.

Program, genç yetenekleri keşfetmek ve onları doğru branşlara yönlendirmek amacıyla titizlikle yürütülüyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürü  Coşkun Güven, beraberinde Spor Hizmetleri Müdürü İsmail Özcan ve Şube Müdürü Lokman Mollaoğulları ile birlikte yetenek taraması programını ziyaret etti. Antrenörlerden yapılan testler hakkında bilgi alan Güven, antrenörlere çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven¸ "Sporun tabana yayılması ve çocuklarımızın yeteneklerine uygun branşlara yönlendirilmesi bizim için çok önemli. Burada yapılan testler, çocuklarımızın fiziksel ve motor becerilerini analiz ederek onları en uygun spor dallarına yönlendirmemizi sağlıyor. Geleceğin milli sporcularını yetiştirmek için büyük bir özveriyle çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Yetenek taraması sürecinde, çocukların hız, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon gibi fiziksel özellikleri ölçülerek en uygun spor branşlarına yönlendirilmeleri sağlanıyor.

Programa katılan gençler ve aileleri, sürecin sağladığı fırsatlardan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.