Reklam
Reklam

’Boyun fıtığını ameliyatsız tedavi etmek mümkün’

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
0

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, boyun fıtığının cerrahi müdahale olmadan da düzelebileceğini söyledi.

Çağın hastalıklarından biri olan fıtık, sağlığı olduğu kadar günlük hayatı da olumsuz etkiliyor. Liv Hospital Samsun Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, boyun fıtığı ve tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Boyun fıtığının ne olduğundan bahseden Opr. Dr. Ulaş, “Omurlar birbirine, bir disk ve ‘faset’ eklemleri denilen iki küçük eklemle bağlıdır. Bir omuru diğerine bağlayan sağlam bağlantılı dokulardan oluşan disk, omurların arasındaki bir yastık ya da amortisör gibi görev yapar. Disk ve faset eklemleri hareketlerinize, eğilmenize, boynunuzu ve sırtınızı döndürebilmenize imkan sağlar. Disk, ‘anulusfibrosus’ adı verilen sert dış tabaka ve ‘nükleuspulposus’ adı verilen jel kıvamında merkez yapıdan oluşur. Yaşlanmayla beraber diskin merkez yapısı su içeriğini kaybetmeye başlayabilir ve diskin fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Disk merkez tabakasında bozulmalar olabileceği gibi, dış tabakada da zedelenme ve yırtılmalar meydana gelebilir. Bu durumda, diskin merkez yapısı(nuckleus pulposusun), dış tabakadaki yırtıktan, sinirler ve omuriliğin geçtiği kanala doğru taşması fıtığa neden olabilir. Bu olay boyunda meydana geldiği zaman buna boyun fıtığı adı verilir. Boyun fıtığı sinirlere baskı yapabilir ve kollara doğru yansıyan ağrıya, sızlamaya, his kaybına veya kuvvet kaybına yol açabilir. Nadiren boyun fıtığı omurilik üzerinde baskıya neden olabilir ve bu durum da bacaklarda problemlere neden olabilir” diye konuştu.

“Hekim önerileri göz ardı edilmemeli”

Boyun fıtığının cerrahi müdahale olmadan da düzelebileceğini söyleyen Opr. Dr. Ulaş, “Bu yüzden öncellikle boyun fıtığından kaynaklanan ağrıyı azaltmak için cerrahi dışı seçenekler uygulanır. Doktorunuz kısa periyotlarla dinlenme, boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan antiinflamatuvar ve ağrıyı kontrol eden analjezik ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonu tedavisi içeren cerrahi olmayan tedavileri uygulamanızı önerebilir. Cerrahi olmayan tedavilerde amaç, boyun fıtığı materyalinin oluşturduğu sinirlerdeki irritasyonu azaltmak, ağrıyı hafifletmek ve hastalığın fiziksel sonuçlarını iyileştirmektir. Bu, boyun fıtığı hastalarına uygulanan sıklıkla bir seri tedavi metodundan oluşan organize bakım programı ile başarılı olabilir” şeklinde konuştu.

Tedavi seçenekleri

Dr. Ali Kemal Ulaş, diğer tedavi seçenekleriyle ilgili, “Epidural enjeksiyonlar veya çeşitli blok enjeksiyonları, yoğun kol ağrılarınız varsa önerilebilir. Doktorunuz tarafından, epidural (omurilik zarı dışına) veya sinir kökleri çevresine özel bir müdahale ile kortikosteroid ve lokalanestezik madde uygulanması sonucu gerçekleştirilir. Başlangıç enjeksiyonundan sonra bir veya iki enjeksiyon daha ileri bir tarihte yapılabilir. Bu kapsamlı bir rehabilitasyon ve tedavi programının bir parçası olarak yapılmalıdır. Enjeksiyonun amacı sinir ve diskteki inflamasyonu azaltmaktır. Tetik nokta enjeksiyonları, omurga boyunca ağrılı yumuşak dokulara ve kaslara direkt uygulanan lokalanestezik madde (bazen kortikosteroidlerle birlikte) enjeksiyonlarıdır. Ara sıra ağrı kontrolü için kullanılsalar da, tetik nokta enjeksiyonları, boyun fıtığının iyileşmesine yardımcı olmazlar” ifadelerini kullandı.

“Güç kaybı varsa ameliyat yapılabilir”

Dr. Ali Kemal Ulaş şunları söyledi: “Cerrahi tedavi, ağrısı tıbbi tedavi yöntemleriyle geçmeyen, belirgin güç kaybı olan, belirgin omurilik basısı olan hastalar için gerekli olabilir. Cerrahinin amacı diskin omuriliğe ve sinire baskı yapan kısmının ortadan kaldırılmasıdır. Ameliyatın, boynun ön tarafından veya boynun arka tarafından mı gerçekleştirileceği teknik karara, boyun fıtığının tam yerine, cerrahın tecrübesi ve seçeneklerini içeren birçok faktöre bağlıdır. Her iki yaklaşımda da boyun fıtığının sinir yapılara baskısı ortadan kaldırılır.”

Bizi sosyal medyadan takip edin

KBÜ’de Erasmus buluşması

KBUde Erasmus bulusmasi
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
16 Haziran, 2026 13:27 tarihinde yayınlandı
0

Karabük Üniversitesi, Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) kapsamında 7 farklı ülkeden gelen öğrenci ve akademisyenleri kampüsünde ağırladı. Beş gün süren programda akademik eğitimler, hastane ziyaretleri ve kültürel etkinlikler gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus Ofisi koordinasyonunda düzenlenen Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) kapsamında, 7 farklı ülkeden 44 öğrenci ve 4 akademisyen Karabük Üniversitesinde ağırlandı.

13 ÜNİVERSİTEDEN ULUSLARARASI KATILIM

Hırvatistan, İspanya, Litvanya, Polonya, Portekiz, Romanya ve Yunanistan’dan 13 üniversitenin katıldığı program kapsamında öğrenciler, akademik ve kültürel faaliyetlerde bir araya geldi.

Programa; Hırvatistan’dan Juraj Dobrila University of Pula ile University of Osijek, İspanya’dan UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia, Litvanya’dan Klaipėdos Valstybinė Kolegija, Polonya’dan Akademia Kujawsko-Pomorska ve Akademia WSB University of Applied Sciences in Konin, Portekiz’den Portalegre Polytechnic University, Romanya’dan 1 Decembrie 1918 University of Alba Iulia, Apollonia University of Iași, Universitatea din Oradea ve Universitatea Lucian Blaga din Sibiu ile Yunanistan’dan University of Ioannina’dan öğrenci ve akademisyenler katıldı.

YAPAY ZEKÂ TEMALI AKADEMİK EĞİTİMLER DÜZENLENDİ

Program çerçevesinde Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından “Artificial Reality and Artificial Intelligence in Dentistry”, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından ise “Artificial Intelligence and Digitalization in Nursing” başlıklı eğitim programları düzenlendi. Dersler, ilgili fakültelerin akademisyenleri tarafından yüz yüze gerçekleştirildi. Akademik faaliyetlerin yanı sıra öğrencilerin sosyal etkileşimini artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler de düzenlendi.

HASTANE ZİYARETLERİYLE TEKNİK ALTYAPI İNCELENDİ

Programın ilk gününde katılımcılar için kampüs tanıtımı ve rektörlük ziyareti düzenlenirken, sonraki günlerde öğrenciler Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret etti. Ziyaretlerde klinik ve laboratuvarlar incelenerek teknik altyapı, kapasite ve donanımlar hakkında bilgi verildi.

SAFRANBOLU GEZİSİYLE KÜLTÜREL ETKİLEŞİM SAĞLANDI

Katılımcılar ayrıca Safranbolu gezisine katılarak bölgenin tarihi ve kültürel mirasını yakından tanıma fırsatı buldu. Gün sonunda KBÜ Üniversite Evinde düzenlenen kapanış yemeğinde öğrenciler, Erasmus Ofisi personeli ve görev alan akademisyenler bir araya geldi.

Kapanışta konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, uluslararası akademik iş birlikleri ile kültürel etkileşimin önemine dikkat çekti. Erasmus+ programlarının öğrencilere önemli akademik ve sosyal kazanımlar sunduğunu belirten Çepni, üniversiteler arası iş birliklerinin güçlenmesine katkı sağlayan bu tür organizasyonların önemine vurgu yaptı.

Program sonunda öğrencilere sertifikaları ve çeşitli hediyeleri takdim edilirken, katılımcılar Karabük Üniversitesinde edindikleri akademik ve kültürel deneyimlerden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Karabük Üniversitesinde gerçekleştirilen Erasmus+ BIP programı, uluslararası akademik iş birliklerinin geliştirilmesi ve kültürel etkileşimin artırılmasına katkı sağlayan önemli bir organizasyon olarak öne çıktı.

Bizi sosyal medyadan takip edin