Reklam
Reklam
bir kahramanin son adimlari eren bulbulun kara lastigi jAfkwhO8
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ağustos, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Bir kahramanın son adımları: Eren Bülbül’ün kara lastiği

Bolu’da bir yüksekokul bünyesinde kurulan, “Yaşayan Ayakkabı Müzesi”, atletlerden sanatkarlara, müellif ve şairlerden şehitlere kadar ülke için kıymet taşımış bireylerin giydiği ayakkabıları bir ortaya getiriyor. Sergilenen en manalı kesimlerden biri ise şehit Eren Bülbül’ün kara lastiği.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Gerede Meslek Yüksekokulu Dokumacılık, Giysi, Ayakkabı ve Deri Kısmı Lideri Yrd. Doç. Dr. Nurettin Akçakale, yaklaşık 2010 yılında filizlenen bir fikirle Yaşayan Ayakkabı Müzesi’nin temellerini attı. 2011’de ayakkabı toplamaya başlayan Akçakale, 2012’de müzeyi kurarak sportmen, sanatçı, müellif, şair, siyasetçi, şehit ayrım yapmadan, ülkeye kıymet katmış insanların giydiği ayakkabıları bir ortaya getirdi. Bugün 250’den fazla çift ayakkabının bulunduğu müzenin en değerli kesimleri ortasında, 2017’de Trabzon’da şehit edilen Eren Bülbül’ün kara lastiği de yer alıyor. Ayrıyeten müzede, ’Dünyanın en uzun insanı’ unvanlı Sultan Kösen’in 60 numara ayakkabısı, Arda Güler, Sevinç Karaböcek, Nilüfer, Kenan Işık, Hidayet Türkoğlu, Rüştü Reçber, Kartal Tibet, Mete Gazoz, Nuri Alço, Mehmet Ali Birand ve Münir Özkul üzere pek çok tanınmış ismin ayakkabıları da müzede sergileniyor.

“Bu müzenin öteki ayakkabı müzelerinden farkı, Türkiye’ye mal olmuş, kullandıkları ayakkabıları sergiliyoruz”

Fikrin nasıl çıktığını söyleyen BAİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu Dokumacılık, Giysi, Ayakkabı ve Deri Kısmı Lideri Yrd. Doç. Dr. Nurettin Akçakale, “Müzemiz fikri, yaklaşık 2010 yılında burada Yüksekokul Müdürlüğü yaptığım periyotta, birebir vakitte Ayakkabı Tasarımı Bölümü Başkanı olduğum yıllarda ortaya çıktı. O vakitlerden bu yana fikir olgunlaştı. 2011’de ufak ufak ayakkabı toplamaya başladık ve 2012’de ’Yaşayan Ayakkabı’ ismiyle müze kurduk. Bu müzenin öteki ayakkabı müzelerinden farkı, Türkiye’ye mal olmuş, kullandıkları ayakkabıları sergiliyoruz” diye konuştu.

“Tek kriterimiz, ülkemiz için paha taşımış bir insan olması”

Müzede, 250 çiftin üzerinde ayakkabı olduğunu söyleyen Akçakale, “Ayakkabı isterken rastgele bir ayrım yapmıyoruz; atlet, sanatçı, müellif, şair, sağcı, solcu, Müslüman yahut gayrimüslim. Tek kriterimiz, ülkemiz için paha taşımış bir insan olması. Bu bireylerin ayakkabılarını ya kendilerinden ya da yakınlarından rica ediyoruz. Bazen de onlar kendileri bize ulaşıyor, ayakkabılarını gönderiyorlar. Ülkemiz için kıymetli şahıslardan biri de şehit Eren Bülbül. Keşke şehit olmasaydı da ayakkabısı burada olmasaydı. Yaklaşık sekiz yıl evvel, Trabzon’da şehit edildiğinde giydiği ayakkabısına ulaştık.” formunda konuştu.

“Bu müze kıymet biçilemeyecek bir hazine”

Konuşmasını sürdüren Akçakale, “Aslen Trabzonlu olan, ortaokul ve liseden bir arkadaşım vardı. Bu müze fikrini daha evvel onunla paylaşmıştım. Trabzon’dayken bana, ’Rahmetli Eren Bülbül’ün ayakkabısını size bulabilirim’ dedi. Arif Bülbül, Eren’in ağabeyi ile tanışıyormuş. Sağ olsun, vefatından bir-bir buçuk ay sonra ağabeyinden ayakkabıları elden teslim alıp bize kargoyla gönderdi. O ayakkabıyı, yani kara lastiği, burada gururla sergiliyoruz. Eren Bülbül, çok çocuklu ve maddi durumu zayıf bir ailenin çocuğuydu. Şehit olduğunda ayağında kara lastik vardı. Bu yüzden biz de ayakkabı yerine çoklukla ’Kara lastik’ diyoruz. Maddi pahası tahminen yok fakat manevi bedeli değer biçilemez. Zira buradaki tüm ayakkabılar kesinlikle sahipleri tarafından giyilmiş. Birçoğu artık hayatta değil, hayatta olanlar da bir gün ortamızdan ayrılacak. Münasebetiyle bana sorarsanız, bu müze paha biçilemeyecek bir hazine” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxxaxa
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
14 Mayıs, 2026 14:17 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te 19 Mayıs Gençlik Haftası etkinlikleriyle kutlanacak

Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen “Gençlik Haftası Kutlama Programı” açıklandı. 14-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklerde konserlerden turnuvalara, sergilerden doğa yürüyüşüne kadar birçok faaliyet gençlerle buluşacak.

“Türkiye’nin Gücü Gençliği” temasıyla hazırlanan programın ilk etkinliği, 14 Mayıs Perşembe günü Safranbolu Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek bağlama konseri olacak. 15 Mayıs Cuma günü ise Stadyum Genç Ofis’te el sanatları ve resim sergisi, akıl ve zeka oyunları turnuvası ile şiir dinletisi gerçekleştirilecek.

Etkinlikler 16 Mayıs Cumartesi günü de yoğun şekilde devam edecek. Safranbolu Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda “İyilik Oryantiringi”, “GSB Sanat Sokağı” ve “Gençlik ve Spor Festivali” düzenlenecek. Aynı gün Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu Satranç Salonu’nda satranç turnuvası başlayacak.

17 Mayıs Pazar günü Sarıçiçek Göleti çevresinde gerçekleştirilecek “Ormanlar Benim Doğa Yürüyüşü” ile gençler doğayla iç içe bir etkinlikte buluşacak.

18 Mayıs Pazartesi günü ise kültür ve spor etkinlikleri ön plana çıkacak. Vali Nafiz Kayalı Konferans Salonu’nda piyano, keman ve gitar konseri düzenlenecek. Safranbolu Eski Çarşı’da fotoğraf yarışması yapılırken, Karabük Gençlik Merkezi’nde masa tenisi turnuvası gerçekleştirilecek.

19 Mayıs Salı günü kutlamalar resmi törenlerle devam edecek. Yenişehir Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni yapılacak, ardından Yeni Mahalle Spor Salonu’nda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı gerçekleştirilecek.

Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, tüm vatandaşları düzenlenecek etkinliklere davet ederek, 19 Mayıs ruhunun gençlerin enerjisiyle hep birlikte yaşatılacağını ifade etti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin