Bina yıkımında ’asbest’ uyarısı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
31 Temmuz, 2023 11:14 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 21.09.2023 10:58
0
0

Bina yıkımında ’asbest’ uyarısı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hasarlı olan binaların yıkılmaya başlanması ile birlikte asbest ve akciğer hastalığı sorunları baş göstermeye başladı. Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, inşaat tozuna bağlı olarak kısa veya uzun vadede solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşabileceğini, bölgede bulunanların kronik akciğer hastalıklarının tetiklenebileceğine dikkat çekti.

 

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin acısı dinmezken, depremde ağır hasar gören binaların yıkımı devam ediyor. Hasarlı binaların yıkımında çok miktarda toz atmosfere dağılıyor. Bu da sağlık açısından ciddi risk oluşturuyor. Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan inşaat tozuna bağlı olarak kısa veya uzun vadede solunum yolu hastalıklarıyla karşı karşıya kalmanın ciddi risk oluşturabileceğine dikkat çekti.Yıkım olan bölgede bulunanların kronik akciğer hastalıklarının tetiklenebileceğini belirten Dr.Karakan, bu konuda uyarıda bulundu.

 

“Akciğer hastalıklarını tetikleyebilir”

 

Depremin ardından enkaz yığınlarında meydana gelen tozlarda astbest olabileceğini ve bunların çok önemli hastalıklara yol açabileceğini belirten Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, “Depremin ardından hasarlı binaların yıkımında çok miktarda toz atmosfere dağılıyor. Enkaz çalışanları, birinci derecede bu tozlara maruz kalıyor. Bu tozların içerisinde asbest olabilir ama asbest yoksa bile diğer tehlikeli maddeler var. Bunlar ortama yayılıyor ve hastalıklara yol açıyor Tozların yayılması ile çevre ve halk sağlığı sorunu ortaya çıkıyor. İnşaat tozunun solunması, bazı mantar enfeksiyonlarının akciğerde yerleşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle kronik bronşit, KOAH, astım sorunları olanlar, olabildiğince tozlu ortamlardan uzak durmalı. Çünkü soludukları tozlara bağlı olarak kalıcı mantar enfeksiyonları oluşabilir” dedi.

 

Yıkım alanında çalışan insanlara maskeler verilerek alan içerisindeki tozu solumasının önüne geçilmesi gerektiğini aktaran Dr. Karakan, “Sağlıklı kişilerin de bu tür tozları solumaları bazen duyarlı kişilerde astım atağı veya tıkanmaya neden olabilir. Genelde bu tür tozlara uzun süre maruz kalındığı zaman bunlar akciğerde birikerek meslek hastalığı dediğimiz ‘pnömokonyoz’ gibi hastalıklara neden olabilir. Dikkatli olmak gerekiyor. Yıkım alanında çalışanlar mutlaka toz maskesi takmalı. Maske asbest liflerini solunmasını engeller. Yıkımın olduğu alandaki insanlara da maske dağıtılmalı. Çünkü asbest ciddi sıkıntılara neden olabilir. Asbeste bağlı hastalıklar, akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, akciğer dokusu içerisinde absest liflerinin birikmesi, akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri (mezotelyoma) ve akciğer kanseridir” diye konuştu. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
bb 2
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
30 Nisan, 2026 10:58 tarihinde yayınlandı
0
0

Yenice’de Parklar Yenileniyor

Yenice Belediye Başkanı Sertaş Karakaş, ilçede çocukların daha güvenli ve modern alanlarda vakit geçirebilmesi amacıyla park ve oyun gruplarının yenilenmesine yönelik çalışmaların başladığını açıkladı.

Belediye tarafından yürütülecek çalışma kapsamında, uzun süredir atıl durumda bulunan ve kullanım ömrünü tamamlayan parklar çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden düzenlenecek. Projenin ilk uygulama noktası ise Kalaycılar Mahallesi’nde bulunan Şehit Erdinç Koymatcık Parkı oldu.

Başkan Karakaş, parkta modern oyun grupları, güvenli zemin uygulamaları, estetik çevre düzenlemeleri ve sosyal alanların oluşturulacağını belirterek, çalışmaların çocuklar ve aileler için daha konforlu yaşam alanları kazandırmayı hedeflediğini ifade etti. Karakaş açıklamasında, “Amacımız sadece parkları yenilemek değil; çocuklarımızın neşeyle oynadığı, ailelerimizin huzurla vakit geçirdiği, mahalle kültürünün yeniden canlandığı yaşam alanları oluşturmak. Daha donanımlı, daha estetik ve daha güvenli bir ilçe için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. Yenice Belediyesi’nin park yenileme çalışmalarının ilerleyen süreçte ilçenin farklı mahallelerinde de devam edeceği öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin