Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Aralık, 2023 08:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Beyin kanaması geçiren hasta ‘baloncuk tıkama’ yöntemiyle sağlığına kavuştu

Samsun’da baş ağrısı şikâyetiyle hastaneye başvuran ve yapılan tetkiklerde beyin kanaması geçirdiği tespit edilen hasta, "anevrizma embolizasyonu (baloncuk tıkama)" işlemi ile sağlığına kavuştu.
Samsun’da yaşayan 53 yaşındaki Aydın Duman, şiddetli baş ağrısı nedeniyle Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurdu. Burada yapılan tetkikler sonucunda beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Aydın Duman’ın beyin damarlarında 20 mm çapında bir anevrizma(baloncuk) saptandı. Tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilecek bu hastalığa karşı Karadeniz Bölgesi’nde çoğu sağlık merkezinde yapılabilen anevrizma embolizasyonu (baloncuk tıkama) tedavisi uygulandı.
"Tedavi edilmeseydi kanama nedeniyle hastamızın ölüm ihtimali yüksekti"
Yapılan işlem hakkında bilgi veren Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Gündoğdu, "Hastamız şiddetli baş ağrısı şikayetiyle hastanemize başvurdu. Acil servisimizde yapılan bilgisayarlı tomografisinde beyin zarları arasında ciddi bir kanaması vardı. Hastamızı anjiyografi ünitesine alarak beyin anjiyosunu yaptık. Ardından beyin cerrahisi hocalarımızla birlikte bir değerlendirme yaptıktan sonra hastayı endovasküler yolla(damar içerisinden ilerleyerek) mevcut anevrizmasını (baloncuğunu) girişimsel radyoloji ünitemizde tedavi etme kararı aldık. Koil embolizasyon dediğimiz sarmallarla baloncuğun içini doldurma yöntemiyle baloncuğu tıkayarak hastamızın tedavisini yaptık. Hastamızın yoğun bakım takibini gerçekleştirdikten sonra servisimize aldık. Şu anda hastamızın genel durumu iyi, herhangi bir hareket kusuru yada konuşma bozukluğu yok. Bu bizim için çok değerli ve anlamlı bir işlem oldu. Eğitim ve Araştırma Hastanemizde ilk defa bu şekilde bir hastamızı tedavi etmiş olduk. Bundan sonra baloncuk nedeniyle beyin kanaması geçiren hastalarımıza fayda sağlamaya gayret göstereceğiz. Eğer tedavi edilmeseydi bu hastamızın ölüm ya da sakat kalma ihtimali çok yüksekti. Bu tarz bir kanamada hastaların yüzde 50’si ölüm, yüzde 25’i ise sakat kalma riskiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Beyin içerisinde kanama gerçekleşen hastalarda eğer bir baloncuk veya atardamar ile toplardamar arasında bir bağlantı varsa bu hastalarımıza beyin anjio yaparak kanama noktasını saptıyoruz. Kanamanın nedenini embolizasyon dediğimiz tıkayıcı işlemlerle ortadan kaldırıyoruz" dedi.
"Teknolojik bir müdahale"
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Vaner Köksal, "Bu hastamızda geçirmiş olduğu kanamadan sonra beyin damarlarında büyük bir anevrizma, baloncuk dediğimiz lezyonu saptadık. Bu anevrizma(baloncuk) için en iyi tedaviye girişimsel radyoloji hocamızla birlikte karar verdik. Radyolojik imkanlarımızla birlikte anevrizmanın içerisine sarmallar ile tıkama işlemi yaptık. Amacımız bu anevrizmanın kanamasına tekrar engel olmaktı. Yapılan işlem sonrası herhangi bir komplikasyon yaşanmadı. Bu anevrizma(baloncuk) çok riskli hayati bir alandaydı ve büyük boyutlu bir baloncuktu. Bu tedavi gerçekten teknolojik bir müdahaledir. Birçok merkezde bu şekilde yapılamıyor. Bu uygulamayı doğru bir şekilde yapmak çok daha önemlidir. Bu doğru hastayı doğru zamanda seçtiğimizi düşünüyorum. Tabii, bu imkânların bu merkezimizde oluşması önemlidir. Karadeniz’de belki bu işlemleri yapan birkaç merkezden birisidir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 – Esenler Erokspor: 3

Trendyol 1. Lig’in 9. haftasında Boluspor alanında ağırladığı Esenler Erokspor’a 3-1’lik skorla mağlup oldu.

Maçtan dakikalar
8. dakikada Ertuğrul’un yanlışlı pasında ortaya giren Hasani’nin kaleci Orkun ile karşı kaşıya kaldığı konumdaki şutunda top ağlara gitti. 1-0
30. dakikada Amilton’un orta pasında topla buluşan Hayrullah Bilazer’in şutunda top filelerle buluştu. 1-1
66. dakikada topsuz alanda Lico ikili çabaya girdiği Kayode’yi yere düşürünce hakem penaltı noktasını gösterdi.
68. dakikada topun başına geçen James Jack’in şutunda top kaleci Orkun’dan döndü. Dönen topu James Jack tamamlayarak filelere gönderdi. 2-1
78. dakikada ceza alanı içerisinde defansın pas kusuruyla topu kazanan James Jack, meşin yuvarlağı ağlara yolladı. 3-1

Stat: Bolu Atatürk
Hakemler: Yiğit Arslan, Kürşathan Akın, Orhun Aydın Duran
Boluspor: Orkun Özdemir, Lucas Lima (Abdurrahman Üresin dk. 69), Loic Kouagba, Onur Öztonga, Devran Şenyurt, Dean Lico, Florent Hasani, Doğan Can Davas, Mustafa Çaylı (Arda Usluoğlu dk. 58), Martin Boakye (Rasheed Akanbi dk. 58), Mario Balbudia
Yedekler: Bartu Kulbilge, Türker Dırdıroğlu, Ömürcan Artan, Abdulsamet Kırım, Can Arda Yılmaz, Arda Işık, Miraç Uzunoğlu
Teknik Yönetici: Mustafa Er
Esenler Erokspor: Ertuğrul Çetin, Francis Nzaba, Anıl Yaşar, Eray Korkmaz, Hayrullah Bilazer, Mikail Okyar, Guelor Kanga, Recep Niyaz (Alper Karaman dk. 72), Amilton (Altar Han Hidayetoğlu dk. 86), Olarenwaju Kayode (Mame Mor Faye dk. 87), Berat Luş (Ryan Jack dk. 61)
Yedekler: Muhammed Birkan Tetik, Onur Ulaş, Yunus Emre Gedik, Alper Karaman, Muhammet Harun Genç, Hamza Catakovic, Enes Işık
Teknik Yönetici: Osman Özköylü
Goller: Florent Hasani (dk. 8) (Boluspor), Hayrullah Bilazer (dk. 30) James Jack (dk. 68 ve 78) (Esenler Erokspor)
Kırmızı kart: Guelor Kanga (dk. 42) (Esenler Erokspor)
Sarı kartlar: Recep Niyaz, Alper Karaman (Esenler Erokspor), Mustafa Çaylı, Lucas Lima, Mario Balbudia, Dean Lico, Doğan Can Davas (Boluspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin