Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Etraf Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altın ve Arş. Gör. Bekir Fatih Kahraman’ın buluş sahibi olduğu "Ağır Metal ve Petrol Hidrokarbonların Bir Ortada Bulunduğu Kirlenmiş Alanların Uygunlaştırılması ve Arıtımı İçin Bir Yöntem" başlıklı proje, patent almaya hak kazandı.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent almaya layık görülen bu proje vasıtasıyla; ağır metalin sıfır değerlikli demir nanotanecikleri (SDDN) ile hareketsizleştirilmesi (immobilization), biyoelverişliliğinin ve toksik tesirinin azaltılması; takip eden süreçte ise mikrobiyal faaliyeti artırmaya yönelik uygulamalarla (iyileştirici müdahaleler (bio-stimulation) ve özel mikroorganizma tipleri ile arıtım (bio-augmentation)) petrol hidrokarbonlarının biyolojik olarak giderimi gerçekleştirilebilecek.
Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Ahmet Altın, projenin etrafa hassas ve yenilikçi tahliller sunduğunu belirterek, "Bu tıp sürdürülebilirliği ön plana alan çevreyi müdafaaya yönelik yenilikçi çalışmaların hem akademik topluluk hem de bölümde değerli bir yer tuttuğunu düşünüyorum. Bilimsel araştırmalarımızda bizlere her vakit dayanak olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Prof. Dr. Altın ile Arş. Gör. Kahraman’ın patent almaya hak kazandığı proje üzerine açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, akademisyenlerin başarılarından memnuiyet duyduğunu tabir etti. Rektör Prof. Dr. Özölçer, "Üniversitemiz bünyesinde yapılan yenilikçi ve yarar odaklı çalışmaların hem akademik dünyada hem de kesimlerde kıymetli bir yer edindiğini görmek bizleri gururlandırıyor. Mühendislik Fakültemizin bu başarısı, Etraf Mühendisliğinde kıymetli bir katkı sunacaktır. Ayrıyeten, bu çeşit projelere takviye veren akademik takımımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" formunda konuştu.
Bu muvaffakiyet, BEUN’un Etraf Mühendisliği alanında daha fazla yenilikçi ve sürdürülebilir projeye imza atma amacını pekiştirirken Üniversitenin akademik çalışmalarının ulusal ve milletlerarası toplulukta görünürlüğüne kıymet katıyor.