BEÜ’de Kardiyak ELEKTROFİZYOLOJİK Çalışması Başladı

Karabük Postası tarafından
08 Nisan, 2016 07:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Anjiyografi Laboratuvarında Kardiyak Elektrofizyolojik çalışması (EFÇ) başladı. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Anjiyografi Laboratuvarı’na yeni alınan Dijital Koroner Anjiyografi cihazı ile Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından kardiyak elektrofizyolojik çalışmalara başlandı. Kardiyak elektrofizyolojik çalışma (EFÇ) kalbin elektriksel ileti sistemini inceleyen kasık toplardamarı (venöz) yoluyla gerçekleştirilen bir tanı yöntemi olarak yer alıyor. Kalbin elektriksel aktivitesi ve ileti yollarının değerlendirilmesinde kullanılıyor. Kardiyak elektrofizyolojik çalışma ritm bozukluklarını saptamada, odağın bulunmasında en ileri tanı yöntemi olarak biliniyor. Kalbin elektriksel kayıtları kalp içerisine geçici olarak yerleştirilen elektrotlarla (kablolarla) en doğru biçimde temin edilmekte ve tanı konuluyor. Çarpıntı şikâyeti kardiyoloji kliniklerinde en sık karşılaşılan şikâyetlerden olup, son yıllarda bu yakınmalarla başvuran hasta sayısında ciddi artışlar gözlemlendi. Çarpıntı şikâyeti ile acil servise yapılan başvurular genel başvuruların yüzde 7’sini oluştururken, kardiyolojiye yapılan başvuruların ise %20’sini oluşturuyor. Çarpıntı yakınmalarının bir kısmı hayati tehdit eden grupta iken bazıları ise hayat kalitesini ciddi anlamda bozuyor. Kardiyak elektrofizyolojik çalışma ile çarpıntıya neden olan odaklar bulunmakla kalmayıp, aynı seansta, uygun vakalarda ablasyon (yakma ya da dondurma işlemi) ile de tedavi sağlanabiliniyor. Ayrıca nedeni bilinmeyen bayılmaların (senkop) tespitinde kardiyak elektrofizyolojik çalışma, bayılmanın kalp kökenli olup olmadığı konusunda bilgiler veriliyor. 29 Mart 2016 Salı günü Bülent Ecevit Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Anjiyografi Laboratuvarı’nda kliniğe yeni alınan dijital koroner anjiyografi cihazı ile ilk defa Doç. Dr İbrahim Akpınar koordinatörlüğünde yürütülen ekiple (Prof. Dr. Mustafa Aydın, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Cemil Gürsoy, Yrd. Doç. Dr. Ziyaeddin Aktop, Yrd. Doç. Dr. Ahmet İşleyen, Yrd. Doç. Dr. Belma Kalaycı) kardiyak elektrofizyolojik çalışmalara başlandı. Yeni cihazla ilk defa ventriküler ekstrasistol (VES) ve atriyoventriküler nodal reentri taşikardi (AVNRT) ablasyonu (yakma işlem) başarıyla yapıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Çaycuma ilk kez Robot Yarışmasına ev sahipliği yaptı

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çaycuma Kaymakamlığı tarafından Zonguldak genelinde birinci defa düzenlenen robot yarışı, teknoloji tutkunu öğrencileri Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindebir ortaya getirdi. Çaycuma Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen aktifliğe 53 okuldan 169 ekip ve 320 öğrenci katıldı.
Etkinlikte, 50 danışman öğretmenin rehberliğinde öğrenciler kendi tasarladıkları robotlarla yarıştı. Robot futbolu, çizgi izleyen robotlar ve çeşitli STEM tabanlı kategorilerde kıyasıya rekabet yaşandı.
Yarışmaya; Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, Gökçebey Kaymakamı Rüveyda Kahraman Şıktaş, Çaycuma Belediye Lider Vekili Ergin Kabuk, Lider Yardımcısı Mürsel Çoban, İlçe Emniyet Müdürü Uğur Duman, İlçe Spor Müdürü Şendoğan Kaya, Milli Eğitim Müdürü Ayhan Alagöz, Sivil Toplumla Alakalar Vilayet Müdürü Gülden Ak ve çok sayıda öğrenci ile veli katıldı.
Açılışta renkli anlar da yaşandı. Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya ile Gökçebey Kaymakamı Rüveyda Kahraman Şıktaş, robot futbolcularla dostluk maçı yaptı.

"Hedefimiz ulusal ve milletlerarası seviyeye taşımak"
Kaymakam Adem Kaya yaptığı konuşmada, "Bu yarış Çaycuma’da bir birinci. Lakin bununla hudutlu kalmayacağız. Müsabakayı önümüzdeki yıllarda Zonguldak geneline ve akabinde ülke çapına yaymayı hedefliyoruz. Emeği geçen tüm kurumlara ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum" dedi.
Yarışma, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Çaycuma Kaymakamlığı Proje Ofisi koordinesinde yürütülen "Güçlü Çocuklar, Güçlü Yarınlar, Güçlü Türkiye" projesi kapsamında düzenlendi.
Organizasyonun gayesi; çocuk ve gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak, analitik düşünme ve sorun çözme marifetlerini geliştirmek, grup çalışmasını teşvik etmek ve robotik-kodlama alanında farkındalık oluşturmak olarak açıklandı. Proje sonunda Çaycuma’nın kendi robot kadrosunu kurarak, ulusal ve memleketler arası turnuvalarda ilçeyi temsil etmesi hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.