Karabük Postası tarafından
28 Temmuz, 2015 08:17 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

BEÜ; Devrek’teki Heyelan Alanında Çalışmalarına Aralıksız Devam Ediyor

ZONGULDAK’ın Devrek İlçesi Karşıyaka mahallesinde 16.07.2015 tarihinde meydana gelen heyelanla ilgili olarak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi heyelan bölgesinde araştırma ve inceleme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. BEÜ Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden alınan bilgiye göre bölgedeki heyelan hareketinin hızı, yersel gözlemler ile sürekli olarak izleniyor. Ayrıca Yersel Lazer Tarayıcı kullanılarak deformasyona uğrayan bölge 3 boyutlu olarak modelleniyor. Bölgenin yüksek doğruluklu sayısal arazi modelinin çıkartılabilmesi amacı ile Harita Genel Komutanlığı ile işbirliği yapılarak bölgede uçak ile hava fotoğrafları çekildi. Bu çalışmalara paralel olarak heyelan kesin alanı ve risk alanının tespiti, jeolojik ve geoteknik çalışmalarda kullanılmak üzere kayma yüzeyinin hassas şekilde belirlenmesi gerekiyor. Bu amaçla İNSAR uydu görüntülerinin alımı gerçekleştirildi ve değerlendirmesi sürüyor. Hareketin devamlılığı ve gelişimini gözlemlemek için bu alanda en ileri teknik olan Yer Bazlı Sar metodu çalışmalarına da başlandı. Japonya ile ortak çalışması gerçekleştirilmesi ve cihazların getirtilmesi için girişimlere başlandı. Çalışmalar hakkında bilgi veren BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer çalışmanın her aşamasında Zonguldak Valiliğinin koordinesinde çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Heyelanın gerçekleşmesinden itibaren Afet Uygulama ve Araştırma Merkezimiz heyelanın boyutları ve olası tehlikelerinin tespiti konusunda anında çalışma başlatmıştır. Aktif heyelan devam ettiğinden yapılacaklar konusunda çok hassas davranıyoruz. Bu konuda Harita Genel Komutanlığı’mızla işbirliği yapılarak bölgede uçak ile hava fotoğrafları çekildi. Harita Genel Komutanlığı’mıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Heyelandan 361 vatandaşımız olumsuz etkilendi ve evleri hasar gördü. Üniversite olarak kurduğumuz cihazlarla an be an yetkili kurumlara bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Bu sürece ek olarak Japonya ile ortak çalışma gerçekleştirilmesi ve cihazların getirtilmesi için girişimlerde de bulunduk. Üniversite olarak aktif heyelanın zararlarını azaltmak adına şimdiye kadar yaptığımız gibi bundan sonraki süreçte de her türlü katkıyı sunacağımızı belirtmek isterim.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Samsun turizmde yükselişini sürdürüyor: 1,57 milyon ziyaretçi

Turizmde yükselişini sürdüren "Karadeniz’in ve Kuzey Anadolu’nun incisi Samsun" 2024 yılında 1 milyon 571 bin ziyaretçiyi ağırlarken, kentin kültürel mirasına olan ilgi de rekor düzeye ulaştı. Samsun Müzesi başta olmak üzere Bakanlığa bağlı 3 müze ve 7 özel müzeyi toplam 610 bin kişi ziyaret etti.
Samsun’un kültürel mirası, turizm potansiyeli ve kütüphane hizmetlerinin değerlendirildiği toplantı, Samsun Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Samsun Turizm Master Planı doğrultusunda ilerleyen çalışmalar masaya yatırılırken, müzelerden konaklama tesislerine, coğrafik işaretten kütüphane datalarına kadar pek çok başlık detaylı formda ele alındı.
Samsun’un "Karadeniz’in ve Kuzey Anadolu’nun incisi" olarak turizmde güçlü bir marka olma gayesi doğrultusunda adımların süratle devam ettiğini belirten Vali Tavlı, ilin sahip olduğu kültürel ve doğal kıymetlerin bölgesel turizmin gelişmesinde kıymetli rol oynadığını tabir etti.

Müzelere 610 bin ziyaretçi
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü datalarına nazaran, Samsun Müzesi başta olmak üzere vilayette bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 3 müze ile 7 özel müzeyi 2024 yılı içerisinde 610 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Varlıklı arkeolojik ve kültürel yapıtların sergilendiği müzeler, turizmin değerli çekim noktaları ortasında yer aldı.

Konaklama tesisleri 294’e ulaştı
Turizm altyapısının gelişimine ait bilgiler de toplantıda paylaşıldı. Samsun genelinde faaliyet gösteren 294 turizm işletme dokümanlı konaklama tesisi, ilin artan turist kapasitesini karşılamada kıymetli bir rol üstleniyor. 2024 yılında Samsun’u ziyaret eden turist sayısı ise dikkat cazibeli bir artış gösterdi. Buna nazaran kente 1 milyon 392 bin yerli, 179 bin yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 571 bin turist geldi.

Coğrafi işarette 18 tescil, 8 başvuru
Samsun’un yöresel eserlerinin marka bedelini artıran coğrafik işaret çalışmalarında da kıymetli ilerleme kaydedildi. 2005 yılında Bafra pidesi ile başlayan süreçte ilin coğrafik işaret tescili alan eser sayısı 18’e, müracaat evresindeki eser sayısı ise 8’e yükseldi. Yetkililer, bu çalışmaların hem gastronomi turizmine hem de lokal üreticinin güçlenmesine katkı sunduğunu belirtti.

Kütüphanelerde 1 milyonun üzerinde ziyaretçi
Toplantıda ele alınan bir öteki başlık ise kütüphane hizmetleri oldu. Samsun Müzesi Halk Kütüphanesi dahil olmak üzere kent genelinde hizmet veren 20 kütüphanede;
437 bin kitap, 155 bin üye, 172 bin ödünç verilen kitap, 1 milyon 51 bin ziyaretçi sayılarına ulaşıldığı kaydedildi.
Bu bilgiler, Samsun’da kültürel ve akademik faaliyetlere olan ilginin her geçen yıl arttığını gösteriyor.

Milli Çaba Salonu yenileniyor
Samsun Müzesi içinde yer alan Ulusal Çaba Salonu’nun yenilenmesine yönelik çalışmalar da toplantının gündem unsurları ortasında yer aldı. Yetkililer, salonun çağdaş müzecilik anlayışına uygun halde yine düzenlenmesi için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.
Toplantıya, Vali Yardımcısı V./Atakum Kaymakamı Murat Bulacak, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, müdür yardımcıları İrfan Göz ve Hasan Kılıçarslan, Samsun Müzesi Müdürü Kenan Sürül ve Müdür Yardımcısı Selahattin Kanca, Gazi Vilayet Halk Kütüphanesi Müdürü Mikdat Malat, OMÜ Tarih Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yavuz Erler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin