Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) Başkanı Ahmet Nur Çebi, kendisi gibi spor aşığı olan Karabükspor kurucusu olan babası Yaşar Kaptan Çebi’ye jest yaparak, Karabük’te 2022-2023 sezonunda 1. Amatör Lig’in isim hakkını babasının adına tescilledi.
Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadyumu'nda düzenlenen programda ile Karabük Yaşar Kaptan Çebi 1. Amatör Lig'de 2022-2023 sezonunda mücadele edecek olan 13 takımın fikstür çekimi de gerçekleştirildi. Fikstür çekimine Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, Karabük Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı İhsan Çevik ile kulüp temsilcileri ve iş insanı Murat Orhan katıldı.
ASKF Başkanı Çevik, ligin isminin Karabük Yaşar Kaptan Çebi 1. Amatör Ligi olarak tescil edildiğini belirterek, "Yaşar Kaptan Çebi başta olmak üzere Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve Tayfun Çebi'ye ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.
İş insanı Murat Orhan da yeni sezonun takımlara hayırlı olması temennisinde bulundu.
Yaşar Kaptan Çebi'nin Karabükspor'un eski başkanlarından ve kurucusu olduğunu hatırlatan Orhan, "Kaptan Demir Çelik ailesi olarak hem ülke futboluna hem de Karabük'e hizmetlerimiz dün olduğu gibi bugün de devam etmektedir. Yarın da devam edecektir. Yaşar amca ve ailesi her zaman futbolun yanında oldu. Yerellerde olduğumuz gibi Türkiye Lig’inde de Yaşar beyin oğlu Ahmet Nur Çebi, Beşiktaş kulübünün başkanı. Yaptığımız görüşmeler neticesinde bu ligin isimin Karabük ve Karabükspor’a emeği olan Yaşar Kaptan Çebi’nin ismini vermeyi düşündük. Federasyonumuzda ismi onayladı. İsim hakkı için 250 bin lira Karabük Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu hesabına yatırılmıştır" dedi.
Murat Orhan: “Yaşar Kaptan Çebi, Karabükspor’u batırıp da kaçanlardan değil, altyapılarından amatörlerine kadar destek verenlerdendir”
Karabükspor’un üst liglere çıkarken de alt liglere düşerken de gündemde olduğunu anımsatan Orhan, “Ülkenin en büyük tanıtımlarından biri spordur. Bundan dolayı biz her zaman sporun içindeyiz. Yaşar Kaptan Çebi, Karabükspor’u batırıp da kaçanlardan değil, Karabükspor’un altyapılarından amatörlerine kadar destek verenlerdendir. Bilindiği üzere Karabükspor çok büyük bir süreç yaşamıştır. Batırılma süreci her geçen gün ilmik ilmik dokunmuştur. Hepimiz olduğu gibi bizlerde üzülüyoruz. Ben Yaşar Kaptan Çebi’nin 30 yıllık çalışanıyım, biz her zaman için var olduk ama önümüze set grup duranlar oldu. Karabükspor’un batırılışı da bir senaryodur. Çizilmiş oynanmıştır. Dosyalar savcılıktadır. Adaletin er yada geç tecelli edeceğine inanıyorum. Valimize, Cumhuriyet Başsavcımıza, emniyet teşkilatımıza, Karabük’ün olan Karabükspor’un soruşturmasını hızlandırmalarını ve kimler ceza alacaksa onların gerekli cezaların verilmesini isteyenlerdenim” diye konuştu.
Murat Orhan, ayrıca tüm takımlara yeni sezonda başarılar dileyerek, Beşiktaş Başkanı Çebi'nin Karabük'e geldiğinden kendilerine ait haddehane sahasına spor tesisi inşa edeceğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından ASKF Başkanı tarafından Yaşar Kaptan Çebi adına plaket Murat Orhan’a takdim edildikten sonra fikstür çekimi yapıldı. (İHA)
Fatih Tekke: “Trabzon’dan uzak geçirdiğim her gün bir kayıptı”
Trabzonspor Teknik Yöneticisi Fatih Tekke, Trabzon’dan uzak geçirdiği her günü bir kayıp olarak değerlendirirken, kente ve kulübe olan bağlılığının çok derin olduğunu söyledi.
Trabzonspor Teknik Yöneticisi Fatih Tekke, 61 derece Dergisi’nin mayıs sayısına açıklamalarda bulundu. Tekke, futbol ideolojisinde tertip, plan, netlik ve yürek kavramlarının öne çıktığını belirterek, "Oyuna bakış açım yalnızca top oynama üzerine değil, futbol oynayabilme yeteneği üzerine heyeti. Seyirciler, oyuncuların ne yaptığını ve ne yapmaya çalıştığını net bir biçimde görmeli. Hangi formasyonda olursa olsun, bunu tertipli ve planlı bir biçimde, cesurca yapmaya çalışan bir grup oluşturmayı hedefliyorum" diye konuştu.
"Her teknik yönetici değişimlere hazır olmalı"
Her teknik yöneticinin değişime hazır olması gerektiğini söyleyen 47 yaşındaki teknik adam, "Modern futbolda taktiklerin evrimi aslında yeni bir şey değil, tahminen de her 10 yılda bir değişim gösteriyor. Son periyotta bilhassa set oyunlarının, savunma ve topa sahip olma dileğinin arttığını gözlemliyoruz. Lakin son yıllarda bu durum farklı bir boyut kazandı. Bu ne manaya geliyor? Artık topa fazla hakim olmadan, daha direkt uzun top kullanımı ve geçiş oyunu dediğimiz formasyona dönüldüğünü görüyoruz. Oyun, giderek daha fazla karanlık alanların oluştuğu bir yapıya bürünüyor. Hasebiyle futbol her 10 yılda bir değişiyor ve gelişiyor. Bu yüzden her antrenörün bu değişime hazır olması gerektiğini düşünüyorum. Oyun hızlanıyor, sertleşiyor ve fizikî olarak büyük bir evrim geçiriyor" formunda konuştu.
Her oyuncunun farklı olduğunu söz eden Fatih Tekke, "Her birinin motivasyonunu sağlamak için farklı yaklaşımlar gereklidir. Grup içinde yaşanan sorunlarda sadece teknik adamın değil, kulübün de gerçek bir hal sergilemesi gerekir. Kulüp, bu tıp meselelerin yaşanabileceğini öngörmeli ve buna nazaran plan yapmalıdır. Taraftarın ve basının reaksiyonlarına odaklanmak yerine, kulübün yapısı, ekonomik durumu ve takım istikrarı dikkate alınarak yanlışsız adımlar atılmalıdır. Anlık, duygusal kararlarla, örneğin hoca değiştirmek yahut oyuncu transfer etmek üzere tahliller üretmek ekseriyetle tesirli olmaz. Seçkin liglerde kullandığımız lisan bu değil, futbol üzerine konuştuğumuz lisan bu değil. Türkiye’de ise kendimize mahsus bir futbol lisanı kullanıyoruz" dedi.
"Herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum"
Dünya futbolunda takip ettiği isimler olduğunu aktaran Tekke, "Herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Kendimi zorlamak ve ’başka neler olabilir?’ diye sorgulamak açısından takip ettiğim isimler var. Bunların hepsi yurt dışında. Pep Guardiola’nın oyuna ve alana bakış açısı sahiden çok etkileyici. Oyununu modüllere ve kısımlara ayırarak ele alıyor. Gasperini’nin Atalanta’sı da hayli dikkat cazibeli. Takip ettiğim birçok isim var. Dünya futbolunda birtakım teknik yöneticiler bu yenilikçi yaklaşımlarla büyük muvaffakiyetler elde ediyor ve sürdürülebilir bir sistem kurabiliyor. Lakin kimileri da bu usullerle başarılı olamayarak kısa müddette misyonuna son veriliyor. Nitekim çok yeterli teknik yöneticiler var lakin Türkiye’de futbolun genel durumunu tartışmak, bilhassa bu cins oyun anlayışlarını ele almak çok sıkıntı. Türkiye’de futbol konuşmanın önünde ekonomik, toplumsal ve kültürel maniler var. Futbolu tartışmak, ülkenin genel yapısı ve ekonomik durumu göz önüne alındığında hayli güç. Beşerler futbolla ilgili önemli bir tartışmaya pek istekli değiller ve bu şekil konuşmaların geniş kitlelere ulaşma ihtimali epey düşük. Hatta bu hususları anlatırken bile, büyük ihtimalle birçok insan bu cümleleri okumayacaktır. Türkiye’de futbolun mevcut durumu, toplumsal ve ekonomik yapının bir yansıması olarak şekilleniyor" tabirlerini kullandı.
"Trabzonspor’a olan sevgimiz, ailemize olan sevgimiz gibi"
Taraftarların rolünün çok büyük olduğunu vurgulayan bordo-mavililerin teknik yöneticisi, "Ancak bazen duygusal tepkilerimi, kızdığımızda verdiğimiz yansılar ya da sevindiğimizde yaptığımız alkışlar, büyük tesirlere yol açabilir. Bu duygusal yansıların futbolun tabiatında olduğunu kabul etmek gerekir. Lakin taraftar reaksiyonlarının belli bir standarda oturtulması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, Trabzonspor’a olan sevgimiz, ailemize olan sevgimiz üzere bir şey. Ailemize kızgınken de onları sevmeye devam ederiz. Tıpkı formda, taraftar olarak da gruba duyduğumuz sevgiyi her durumda göstermeliyiz. Bu süreçte, grubun ziyan görmemesi için taraftar reaksiyonlarının şuurlu olması gerekiyor. Lakin şu anda bu hususta bir standart oluşturmak maalesef epeyce sıkıntı görünüyor" biçiminde konuştu.
"Yabancı oyuncuların kültürel farklılıkları güzel tahlil edilmeli"
Takımlarda yabancı oyuncuların rolüyle ilgili olarak ise Fatih Tekke, "Türkiye’de, bilhassa bu dönem, yabancı ve yerli oyuncular ortasında bir ayrım yapmanın manası yok. Futbol açısından bakıldığında, yabancı ya da yerli oyuncu ayrımı yapmamak gerektiğini düşünüyorum. Burada değerli olan, futbol mahareti, yetenek ve oyuncunun nasıl kullanıldığıdır. Yabancı oyuncuların adaptasyon süreci sadece alandaki oyunlarıyla ilgili değil. Tıpkı vakitte onların ruhsal yapıları, aile yapıları ve kültürel kodları da çok kıymetli bir rol oynuyor. Bu farklılıkları anlamak, oyuncuların kadroya ahenk sağlama sürecinde kritik bir faktör. Bizim için mana taşıyan birtakım şeyler, diğer kültürlerden gelen oyuncular için farklı manalara gelebilir. Avrupa’daki birtakım oyuncular için "anne" sözü, bizim için tabir ettiği duygusal derinlikten farklı olabilir. Bu çeşit kavramları bilmek ve anlamak, oyuncuların birbirlerine daha âlâ ahenk sağlamalarını sağlar. Ortada bir kulüp tertibi var ve kulüp, bu tertibi en verimli halde işler hale getirmeye çalışıyor. Kulüp, oyuncuları uygun kurallarda transfer eder ve muahedeleri gerçekleştirir. Oyuncular da kulübün sunduğu imkanlarla idmanlarından beslenmelerine kadar sistemli bir halde süreci takip ederler. Adaptasyon süreci, disiplinli ve profesyonel bir ortamda yönetildiğinde epey kolay ilerler" açıklamasında bulundu.
"İstanbulspor benim üniversitem"
Teknik yöneticilik mesleğimde en değerli vakitlerini İstanbulspor’da geçirdiğini söyleyen 47 yaşındaki çalıştırıcı, "O periyot, oyun anlayışımı geliştirmemi sağlayan çok bedelli deneyimler kazandım. İstanbulspor’da çalışırken çok şey öğrendim ve buradaki tecrübelerim, beni teknik yöneticilik yolunda kıymetli bir noktaya taşıdı. Bu yüzden İstanbulspor’u özel bir yer olarak görüyorum. Orası benim üniversite" dedi.
"Trabzon dışında olduğum her gün bir kayıptı"
Trabzon’a açık biri olduğunu söyleyen Fatih Tekke, "Ben Trabzonluyum ve orada olan her şey benim için çok özel bir yere sahip. O kente ve kulübe bağlılığım çok derin. Birinci yazdığım şiir bile Trabzon üzerineydi. Her şeyim orada; ailem, hislerim, anılarım. Trabzon dışında geçirdiğim her an, bir kayıp üzere geliyor. Trabzon benim için yalnızca futbol değil, hayatın ta kendisi. Elbette, bu hisleri ülkem için de genişletebilirim lakin Trabzon, benim için her vakit biraz daha özel" diye konuştu.
"Eksiklerimizi gidermek için araştırmaya devam edeceğiz"
Fatih Tekke, eksiklerini gidermek için araştırmaya devam ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Trabzonspor’daki deneyimlerim, futbol mesleğim boyunca bana çok şey kattı. Bu süreçte öğrendiğimiz birtakım şeyler, bize ne yapmamamız gerektiğini gösterdi. Yaşadıklarımızdan aldığımız dersler vakit zaman acı oldu lakin bu da gelişimimizin bir kesimiydi. Trabzonspor’da geçirdiğim vakit boyunca yalnızca futbolu değil, insan ilgilerini, hisleri ve davranışları da öğrenme fırsatı buldum. Oyuncularla kurduğum bağlarda onları tanımak, inanç oluşturmak çok değerli. Futbol yalnızca duygusal bağlarla oynanmaz; bilgiye de gereksiniminiz var. Teknik yönetici olarak başarılı olabilmek için futbolun yanı sıra irtibat, kültür ve toplumsal etkileşim mevzularında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Münasebetiyle, eksiklerimizi gidermek ve kendimizi geliştirmek ismine daima araştırmaya devam etmek çok değerli."