Karabük Haber Postası
Topçu Galeri

BELEDİYE GELİRLERİNİ ARTIRMANIN YOLU & GİRİŞİMCİ BELEDİYECİLİK

Manşet Yayın: 24.08.2023 11:12
BELEDİYE GELİRLERİNİ ARTIRMANIN YOLU & GİRİŞİMCİ BELEDİYECİLİK

Dün akşam, Kuşadası Gazeteciler Derneğinde bir söyleşiye davetli idim. AktüelAda gazetesinin sahibesi, duayen gazeteci sevgili Zeynep İnak hanımefendi davet ettiler.

Çok keyif aldığım güzel bir söyleşi oldu.

 

Kuşadası’nın eski belediye başkanlarından, yerel yönetimler uzmanı Sn. Mehmet Zeki Fidandal ile biraraya geldik. Mehmet bey’in “MUTLU BELEDİYE MUTLU KENT”  “BELEDIYE’DE MEVZUATI BİL ZARARLARI ÖNLE” isimli kitapları var.

 

Toplantı ile ilgili aklımda kalanları siz değerli okuyucularımla da paylaşmak istiyorum.

 

Girişimci Belediyecilik üzerine görüşlerini açıklayan Sn. Mehmet Zeki Fidandal, klasik belediyecilik hizmetlerinin yetersizliğine dikkat çekti. Günümüzde belediyelerin uluslarası alanlardaki şirketlerin bünyesinde ortaklıklar oluşturarak her alanda hizmet verebileceğinin altını çizdi.

Üretici kooperatifleri kurulmasını ve buna yerel yönetimlerin önderlik etmesi gerektiğini vurguladı.

Bu noktada, bende Safranbolu’dan örnek verdim. Safranbolu belediyemizde Başkan Elif Köse hanımın girişimci belediyecilik adına yaptığı güzel işleri Safranbolu’lu olmanın gururuyla anlattım.

Safranbolu Belediyesi’nin Yazıköy’de yer alan seralarında üretilen ve ata tohumu özelliği taşıyan domates, salatalık, biber, patlıcan, fasulye gibi ürünlerin artık Halkın Bakkal’ında yerini aldığından,  halkın bu ürünlere piyasaya göre daha düşük fiyatlardan ulaştığından, belediyenin de bu şekilde gelir elde ettiğinden bahsettim. Ayrıca seralarda çiçek fidanları yetiştirildiğini, bunların satışından da gelir elde edildiğinden sözettim.

 

Sn. Fidandal’ın belediye gelirlerinin artırılması ile ilgili ilginç fikirleri var. Bunlardan en çok ilgimi çeken; Devletin motorlu taşıtlar vergisinden belediyelere pay vermesi fikri oldu. Sn. Fidandal’ın gerekçelerinden biri de şuydu: “Bu araçlar belediyeye ait yolları kullanıyorlar. Bozulan yolları onarmak belediyelere kalıyor”…

 

Belediye gelirlerinden daha çok pay alma hesabı yapan iktidar buna sıcak bakar mı? Hiç zannetmiyorum.

 

Kuşadası belediyesinin yıllık bütçesinin 35 milyon dolar olduğunu da Mehmet beyden öğrendim. Kuşadası’nın

1 yılllık toplam geliri ise 3 milyar 500 milyon dolar imiş. Tabii bu rakamlar kabaca hesaplanmış. Devasa otelleri, belediyenin kira gelirlerini, kruvazör turizminin şehrin ticaretine katkısını düşündüğümüzde 3.5 milyar dolar normal. Fakat bu kadar büyük paranın döndüğü bu turizm cennetinin sadece 35 milyon dolarlık bir bütçe ile yönetilmesi bana biraz tuhaf geldi. Demek ki, şehri yönetenler pastanın kırıntıları ile idare ediyor. Neden kırıntı? Çünkü, 35 milyon toplam gelirin sadece yüzde 1’i

 

Karabük belediyesinin bütçesi nedir? Kentte dönen para ne kadardır? bilmiyorum. Bizimde Safranbolu gibi bir turizm merkezimiz var. Koskoca Kardemir var. Karabük’te dönen para Kuşadası’ndan belkide daha fazla! Marzing var, Çimento var, Haddehaneler var….

 

Karabük belediyesi Kardemirin karından pay almalı diye düşünüyorum. Kardemir kentin havasını sürekli kirletiyor, yaşam kalitesini ve insan ömrünü kısaltıyor. Filtre takmak gibi bir niyetleri de olmadığına göre, insanları zehirlemenin  mutlaka bir bedeli olmalı. Bu nasıl formüle edilir? Onuda siyasiler ve Karabük’ü yönetenler düşünsün. Karabük hava kirliliğinde dünya liderliğine oynuyor. İnsanlar onkoloji hastanelerine Ankaraya taşınıyor. Bir onkoloji hastanemiz bile yok!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordu’da özgür piyasada fındık 100 lirayı aştı

Ekonomi Yayın: 22.09.2023 00:48
Kaynak: İHA
Ordu’da özgür piyasada fındık 100 lirayı aştı

Ordu’da hür piyasada fındık fiyatları 100 lira düzeyine ulaşırken, üreticiler fındıklarını depolayacaklarını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, “Serbest piyasa süratli bir halde yükselişe geçti ve 100 lira düzeylerinde hatta birtakım noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz, bu yükseliş devam edecektir” dedi.

Türkiye’de en fazla fındık üretimimin yapıldığı Ordu’da hür piyasada fiyatlar 100 lira düzeylerine kadar yükseldi. Üreticiler, fiyatların daha da artacağını düşündüklerini, bu yıl rekoltenin açıklananın altında olduğunu belirterek, mahsullerini depolayacaklarını söyledi.

“Yükseliş süratli bir biçimde devam edecektir”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, “TMO fındık alımlarına başladığında özgür piyasa 72 liradan alımlara başlamıştı. Şu anda ise bir aya yakın müddettir fındık pazara iniyor, hür piyasa süratli bir biçimde yükselişe geçti ve 100 lira düzeylerinde hatta kimi noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz. Tabi bu yükseliş devam edecektir. Biz üreticilerimize bilhassa hasat bittikten sonra ‘ihtiyacınız kadar fındığı pazara indirin’ formunda açıklamalarda bulunduk. Üreticilerimiz de bunları dikkate aldı ve bu üreticilerin ellerinde fındıkları duruyor, muhtaçlığı olan üreticiler ise pazara fındıklarını indirdi. Şu anda 100 lira düzeylerinde olan fındık fiyatları süratli bir halde yükselecek” diye konuştu.

“Ciddi bir talep var, fındık yok satıyor”

Bu yıl rekoltenin düştüğünü ve Türk fındığının kalitesinin öbür ülkelere nazaran çok yüksek olduğunu aktaran Soydan, “Bahçede görülen fındık ağustos ayında harmana gelmedi. Yani genel bir rekolte düşüşü var. Bu düşüş karşısında nitekim ülkemizde üretilen fındığa da önemli bir talep var. Fındık çok kıymetli bir ihracat eseri. O açıdan fındık yok satıyor. Üreticinin bu günlerdeki fiyatlar, hasattan çabucak sonra bekledikleri fiyatlardı. En azından fındığını elinde bulunduran üreticilerimize yüksek fiyattan sağma fırsatı doğdu” sözlerine yer verdi.

“Verim ve kaliteyi arttırmamız lazım”

Serbest piyasada oluşan fiyatların 2024 yılı dönemini da olumlu istikamette etkileyeceğini aktaran Soydan, “Talebin ağır olduğu Türk fındığının yerini öbür bir ülkenin fındığının dolduramayacağını açıkça görüyoruz. Onun şuan oluşan fiyatların, gelecek dönem daha da âlâ olacağını düşünüyoruz. Bizim de fındığımıza en düzgün formda bakarak, randıman ve kaliteyi arttırmamız lazım” biçiminde konuştu.

Zeynep Şahin isimli fındık üreticisi oluşan 100 TL’lik fiyatın kendisi için yetersiz olduğunu, bu sebeple mahsulünü depoda bekleteceğini söyledi. Şahin, “Şu anda piyasa yeterli üzere lakin ileride daha güzel olacak üzere. Bu sene kayıp var, yaklaşık 1 ton eserimiz olur” biçiminde konuştu.

İsmet Sırtbaşı isimli üretici de kimi manavlarında fındığın 105 liradan da alıcı bulduğunu söyledi. Piyasada fındığın biraz daha yükselmesini beklediğini belirten Sırtbaşı, sonrasında ise depolayacak yeri olmadığı için satacağını tabir etti.