blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Batı Karadeniz Bölgesinin lideri Zonguldak Teknopark oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi” 2022 yılı sonuçlarına göre Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) bünyesinde bulanan Zonguldak Teknopark; Batı Karadeniz Bölgesinde 1’inci, Türkiye genelinde ise 40’ıncı sırada yer alarak önemli bir başarıya imza attı.

Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıran ve teknoloji alanındaki büyüme hedeflerine büyük katkı sunan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri özellikle üniversiteler, sanayi kuruluşları ve girişimciler arasında güçlü iş birlikleri kurarak yerel kalkınmaya önemli katkı sunuyor. 2018 yılında sanayinin ve enerjinin başkenti olan Zonguldak’taki mühendislik kökenli Cumhuriyet’in ilk üniversitesi bünyesinde faaliyete geçen Zonguldak Teknopark, kurulduğu günden bu yana öncü çalışmalarıyla başarılarına her geçen gün bir yenisini daha eklemeye devam ediyor.

BEUN, Zonguldak İl Özel İdaresi (Valilik) ile Zonguldak, Ereğli, Çaycuma, Devrek ve Alaplı Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğinde kurulan Zonguldak Teknopark, bölgesel kalkınma ve teknoloji odaklı girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak adına büyük bir ivme kazanırken, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinden elde ettiği başarılarla da dikkat çekiyor. Üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve yerel girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi konularındaki projeleriyle Zonguldak Teknopark, “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi” 2022 yılı sonucuyla 2021 yılına göre yedi basamak yükselerek 47’nci sıradan 40’ıncı sıraya yerleşti. Zonguldak Teknoparkın elde ettiği bu başarı sadece bölgesel değil, ulusal düzeyde de önemli bir yer ediniyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü ve Zonguldak Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Teknoparkın elde ettiği bu önemli başarıdan dolayı başta Zonguldak Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu olmak üzere tüm Teknopark yönetimini tebrik ederek konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Zonguldak Teknopark, bölgesel kalkınmayı hızlandırmak, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve üniversitemizin bilimsel birikimini sanayi ile buluşturmak adına büyük bir çaba sarf etmektedir. Teknoloji geliştirme bölgelerinin performansının ölçüldüğü bu endeks sonuçları, gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın kayda değer bir neticesidir. Bu başarı, sadece Zonguldak Teknoparkın değil, iş birliği yaptığımız Zonguldak İl Özel İdare ve bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile Üniversite ailemizin de ortak bir başarısıdır. Bu başarılarımızı her zaman devam ettirerek ülkemizdeki inovasyon ve girişimcilik alanındaki çalışmalarımızı daha da ileriye taşıyarak hem bölgemize hem de ülkemize katkı sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Elde ettiğimiz başarılara istinaden bölgemizin, şehrimizin ve üniversitemizin gelişmesi için gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde desteklerini esirgemeyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkürlerimi sunuyorum.”

Zonguldak Teknopark, üniversiteye ve bölgesel kalkınmaya sağladığı katkı ve teknoloji alanındaki liderliğiyle gelecekte daha da güçlü bir konuma gelmeye emin adımlarla devam ediyor.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.