Basın İlan Kurumundan, Basın Açıklaması - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
10 Ağustos, 2022 18:01 tarihinde yayınlandı
0
0

Basın İlan Kurumundan, Basın Açıklaması

Yayınlanan duyuruda:

“Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 10 Mart 2022 tarihinde oy çokluğu ile aldığı 2016/5903 başvuru numaralı kararı, Resmi Gazete’nin 10 Ağustos 2022 tarih ve 31919 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. Kurumumuzca, gerekçesiyle birlikte bugün öğrenilen AYM kararına ilişkin; kamuoyunun bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

En başta vurgulamak isteriz ki, 02 Ocak 1961 tarih ve 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunun “Müeyyide” başlıklı 49. maddesi, bugüne kadar hiç değişmemiştir. Genel Kurulumuz, söz konusu maddeye dayanarak 1961, 1964, 1994 ve 2022 yıllarında Basın Ahlak Esaslarını belirlemiştir.

Bütün bu mevzuat hükümleri birçok mahkeme kararında hukuki kaynak olarak kabul edilmiştir. Hatta AYM’nin 2016/5653, 2016/73997 ve 2017/30597 başvuru numaralı kararlarında, anılan kanun hükmünün kanunilik ölçütünü karşıladığı açıkça vurgulanmıştır.

Bu tespitin ardından Anayasa Mahkemesi, basın ahlak esasları ile ilgili olarak kendisine yapılan başvuruları münferit olarak ele almış ve müeyyide kararının ölçülülük ilkesine uygun olup olmadığını esastan incelemiştir.

Ancak bu son kararıyla AYM, 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde yapısal bir sorun tespit ederek, önceki görüşünden ayrılmış ve anılan kanun hükmünün temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasında kanunilik unsurunu taşımadığı sonucuna varmıştır.

Bugün, AYM’nin görüş değişikliği içeren bu kararı, kanun maddesinin iptali kararı değildir. AYM, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ilgili kanun maddesi hükmünün; kararda bahsi geçen dengeleme ölçütleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesini önermektedir.

Önemle belirtmek isteriz ki, AYM kararında, kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olan ve eleştiri sınırlarını aşan ve/veya kanunlarında yaptırıma bağlanan suç kapsamında yer alan haberlerin, yaptırıma tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmektedir. Kararda, basının niteliklerini artırma ve basının özellikle ekonomik özgürlüğünün tesisini sağlama gayesiyle kurulan bir kuruma, müeyyide uygulama yetkisinin verilebileceği hükme bağlanmaktadır.

Dolayısıyla AYM, Basın İlan Kurumu’nun müeyyide uygulama yetkisinin bulunduğunu açıkça ifade etmektedir.

Olağanüstü gündemle toplanan ve AYM’nin kararını bu çerçevede değerlendiren Yönetim Kurulumuz, TBMM tarafından 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde değişiklik yapılana kadar Basın Ahlak Esasları kapsamında yapılan başvuruları toplantı gündemine almamaya karar vermiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İfadelerine yer verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
gq2 1
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
17 Nisan, 2026 13:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Yenice Platformu ilçenin ihtiyaçlarını görüştü

Yenice Platformu, ilçenin öncelikli ihtiyaçları ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla bir araya geldi.

Toplantıya Platform Başkanı ve eski belediye başkanlarından Mustafa Akay başta olmak üzere, önceki belediye yazı işleri müdürü Mehmet Turgut, Ziraat Odası Başkanı Cemal Karakaş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cevdet Abaoğlu, Şoförler Odası Başkanı Sedat Çakıl, Emekliler Derneği Başkanı Tuncay Arslan, Yüksekokul Derneği Başkanı Mücahit Toprak, Engelliler Derneği Başkanı Yusuf Onur ve Yenice Gazetesi’nden Fahri Eliyeyoğlu katıldı.

Gündeme ilişkin konuların ele alındığı toplantıda, ilçenin öncelikli ihtiyaçları, devam eden çalışmalar ve önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi hedeflenen projeler masaya yatırıldı. Katılımcılar, Yenice’nin kalkınması için kurumlar arası iş birliğinin gerekliliğine dikkat çekerek, ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin