Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
10 Ağustos, 2022 18:01 tarihinde yayınlandı
0

Basın İlan Kurumundan, Basın Açıklaması

Yayınlanan duyuruda:

“Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 10 Mart 2022 tarihinde oy çokluğu ile aldığı 2016/5903 başvuru numaralı kararı, Resmi Gazete’nin 10 Ağustos 2022 tarih ve 31919 sayılı nüshasında yayımlanmıştır. Kurumumuzca, gerekçesiyle birlikte bugün öğrenilen AYM kararına ilişkin; kamuoyunun bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

En başta vurgulamak isteriz ki, 02 Ocak 1961 tarih ve 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunun “Müeyyide” başlıklı 49. maddesi, bugüne kadar hiç değişmemiştir. Genel Kurulumuz, söz konusu maddeye dayanarak 1961, 1964, 1994 ve 2022 yıllarında Basın Ahlak Esaslarını belirlemiştir.

Bütün bu mevzuat hükümleri birçok mahkeme kararında hukuki kaynak olarak kabul edilmiştir. Hatta AYM’nin 2016/5653, 2016/73997 ve 2017/30597 başvuru numaralı kararlarında, anılan kanun hükmünün kanunilik ölçütünü karşıladığı açıkça vurgulanmıştır.

Bu tespitin ardından Anayasa Mahkemesi, basın ahlak esasları ile ilgili olarak kendisine yapılan başvuruları münferit olarak ele almış ve müeyyide kararının ölçülülük ilkesine uygun olup olmadığını esastan incelemiştir.

Ancak bu son kararıyla AYM, 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde yapısal bir sorun tespit ederek, önceki görüşünden ayrılmış ve anılan kanun hükmünün temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasında kanunilik unsurunu taşımadığı sonucuna varmıştır.

Bugün, AYM’nin görüş değişikliği içeren bu kararı, kanun maddesinin iptali kararı değildir. AYM, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ilgili kanun maddesi hükmünün; kararda bahsi geçen dengeleme ölçütleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesini önermektedir.

Önemle belirtmek isteriz ki, AYM kararında, kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olan ve eleştiri sınırlarını aşan ve/veya kanunlarında yaptırıma bağlanan suç kapsamında yer alan haberlerin, yaptırıma tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmektedir. Kararda, basının niteliklerini artırma ve basının özellikle ekonomik özgürlüğünün tesisini sağlama gayesiyle kurulan bir kuruma, müeyyide uygulama yetkisinin verilebileceği hükme bağlanmaktadır.

Dolayısıyla AYM, Basın İlan Kurumu’nun müeyyide uygulama yetkisinin bulunduğunu açıkça ifade etmektedir.

Olağanüstü gündemle toplanan ve AYM’nin kararını bu çerçevede değerlendiren Yönetim Kurulumuz, TBMM tarafından 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde değişiklik yapılana kadar Basın Ahlak Esasları kapsamında yapılan başvuruları toplantı gündemine almamaya karar vermiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İfadelerine yer verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
edebiyatin merkezi olacak dernek binasi kapilarini acti XR5YxbXV
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2026 04:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Edebiyatın merkezi olacak dernek binası kapılarını açtı

Kastamonu Kültür ve Edebiyat Derneği’nin yeni hizmet binası, düzenlenen törenle açıldı.

Kastamonu’nun tarihi ve edebi kimliğini güçlendirmek amacıyla kurulan Kastamonu Kültür ve Edebiyat Derneği, yeni merkezine kavuştu. Dernek merkezinin açılışı, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, “Burası Kastamonu’da kültürün ve edebiyatın merkezlerinden biri olacaktır. Mekan bir alettir, önemli olan içindeki insandır. O konuda da sıkıntı olmayacaktır. Bu işe gönül koymuş insanlar var. İbn-i Battuta 1300’lü yıllarda Kastamonu’yu kayda gelmiştir. Cem Sultan ilk şiirlerini muhtemelen burada yazmıştır. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Mücadelesi’nin mayalanmasında bura büyük rol oynamıştır. Bu yolda yapılacak her türlü çalışmaya başarılar diliyorum”dedi.

Dernek Başkanı Hamdi Nalbant ise “Köşe Taşı” ve “Kastamonu Araştırmaları” dergilerinin ulusal çapta bir marka haline geldiğini dile getirerek, “Hedefimiz Kastamonu’yu tıpkı Kahramanmaraş gibi Anadolu’nun edebiyat merkezlerinden biri haline getirmek. Bayramdan hemen sonra bir şiir akşamı ile yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Törenin sonunda, derneğin kuruluş sürecinde ve kültürel faaliyetlerinde üstün gayret gösteren isimlere Vali Meftun Dallı tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Vali Dallı ve beraberindeki katılımcılar daha sonra dernek merkezinde edebi çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin