Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
06 Ekim, 2024 20:07
blank
İhlas Haber A.

BARÜ’ye “TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü” verildi

BARÜ’ye “TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü” verildi
A+ A-

Bartın Üniversitesinden (BARÜ) Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan, TEKNOFEST Akdeniz kapsamında düzenlenen törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan “TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü” aldı.
Türkiye’de ve dünyada havacılık, uzay ve teknoloji tutkunlarının bir araya geldiği Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz’de Bartın Üniversitesi (BARÜ) ödülle dönüyor. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan’ın Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde tamamladığı “Öğretmen Adaylarının Yürütücü İşlev Becerilerinin Ayrık Duygular ile Etkileşiminin Bilgisayar Simülasyonu Ortamında İncelenmesi” başlıklı tezi Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında üçüncülük ödülü aldı. Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan’a ödülü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından verildi.
Alanında özgün tematik konular içeren Türkiye kaynaklı üretilmiş doktora tezlerinin değerlendirilip ödüllendirildiği törene Bakan Kacır ile birlikte Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şeker, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun katıldı.
TEKNOFEST’i yarınların güçlü Türkiye’sinin habercisi olarak değerlendiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, yarışmaya katılan herkesi tebrik etti.
Ülkemizin son yıllarda bilim ve teknoloji alanlarındaki hızlı gelişimine dikkat çeken Rektör Uzun, “Bu başarının en önemli nedenlerinden biri, yerli ve milli üretim anlayışımızdır. Üretmek, geliştirmek ve bunları sürdürülebilir bir şekilde geleceğe aktarmak oldukça önemlidir. Bu noktada Bartın Üniversitesi olarak bizler de tüm paydaşlarımızla birlikte çıktığımız gelecek yolculuğunda hep daha iyisini hedefliyoruz. Bu gayretlerimize özverili çalışmalarıyla katkı sunan Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Çağlar Özhan ve doktora tez jüri üyelerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimizde sundukları katkı dolayısıyla Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş ile Fen Fakültesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Yılmaz’a teşekkür ediyorum” dedi. Rektör Uzun, tam bağımsız ve güçlü Türkiye yolunda umutlarımızı yeşerten gelişmelere tanık olmaya devam edildiğine de dikkat çekerek “Yerli ve milli üretim anlayışını benimseyen, ülkesine değer katan ve geleceğin teknoloji liderleri olacak gençlerimize güveniyoruz. Bu şiarla geleceğe olan yürüyüşümüzde bizlere destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve etki değeri yüksek bilimsel çalışmaları özendirmek hedefiyle öncü çalışmalar yapan TÜBA’nın değerli başkanı Prof. Dr. Sayın Muzaffer Şeker’e ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın’a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bilim üreten ve teknoloji geliştiren bir Türkiye hedefiyle yetişmiş insan kapasitesini artırmaya yönelik önemli bir motivasyon olan TEKNOFEST’in düzenlenmesinde emeği geçen T3 Vakfı’na, Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar’a ve tüm bileşenlerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

21 Kasım, 2024 16:07
blank
İhlas Haber A.

Artvin’de dev kabuk böceği ile biyolojik mücadele kapsamında 4 milyon terminatör böcek üretildi

A+ A-

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, zararlı böceklerle biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarları da 4 milyon 256 bin 234 adet Rhizophagus Grandis yani terminatör böcek üretildi.
Artvin’de ladin ormanlarına 1970’li yılarda giriş yapan ve büyük zarar veren Dev Kabuk Böceği (Dendroctonus micans) ile biyolojik mücadelesinde kullanılan Rhizophagus Grandis (Gyllenhal), 1985 yılından 2024 yılına kadar laboratuvar şartlarında üretilerek Dev Kabuk Böceği’nin zarar yaptığı sahalara verilerek doğal denge sağlandı.
1985 yılından 2024 yılı sonuna kadar Artvin, Ardanuç ve Şavşat’ta bulunan laboratuvarlarda üretilen 4 milyon 256 bin 234 adet terminatör böcek zararlı böcek D.micans’ın karşı sahalara verildi.
2005 yılı itibariyle doğal denge sağlandı ancak doğal olayların bir sonucu olarak D.micans’in artış gösterdiği alanlara takviye amaçlı kısıtlı olarak üretilen R.grandis takviye edildi.
Üretilen R.grandis’lerin 958 bin 678 adedi Trabzon’a, 179 bin 250 adedi Erzurum’a ve 71 bin adedi Giresun Orman Bölge Müdürlüklerine verildi.
R.grandis’in laboratuvar şartlarında üretilmesi için ortalama her yıl 800 bin det D.micans’ın ergin ve larvaları köylülere ücret karşılığında toplatılarak mekanik mücadele yapılıyor.
R.grandis üretiminde, Larvadan üretim metodu, erginden üretim metodu ve kutu metodu olmak üzere 3 metot uygulanıyor.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455