BARTIN (İHA) – Bartın Üniversitesinin (BARÜ), TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) 1001 programı kapsamında desteklenen projesiyle savunma sanayisi ve havacılık gibi stratejik alanlara yönelik yüksek performanslı yeni nesil hibrit aerojel malzemeler geliştirilecek.
Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Erkartal’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK-ARDEB “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
“Elektromanyetik Dalga Soğurma ve Yüksek Sıcaklık Uygulamaları İçin Polimer Türevli Seramik / MOF Türevli Nanomalzeme Tabanlı Hibrit Aerojellerin Tasarımı ve Geliştirilmesi” başlıklı proje ile elektromanyetik dalga soğurma ve yüksek sıcaklığa dayanım gerektiren uygulamalara yönelik hafif, dayanıklı ve yüksek performanslı yeni nesil aerojel malzemelerin tasarlanması hedefleniyor.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Erkartal, “Proje kapsamında, polimer türevli seramikler ile MOF türevli nanomalzemelerin bir araya getirildiği ileri fonksiyonel özelliklere sahip hibrit aerojel malzemeler üzerine çalışacağız. Bu yenilikçi yaklaşım; radar soğurma sistemleri, elektromanyetik kalkanlama, yüksek sıcaklık yalıtımı ve zorlu çalışma koşullarında performans sürekliliği gibi kritik alanlarda kullanılabilecek. Çalışmanın savunma sanayisi, havacılık ve ileri mühendislik uygulamalarına önemli katkılar sunması hedeflenmektedir. Proje, ülkemizin stratejik teknoloji alanlarındaki dışa bağımlılığının azaltılmasına ve katma değeri yüksek malzeme teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım niteliği taşımaktadır” dedi.
Proje çalışmaları, BARÜ’nün ihtisaslaşma alanı projeleri kapsamında kurulan ve enerji, savunma ile ileri fonksiyonel malzemeler odağında ulusal ve uluslararası araştırmaların yürütüldüğü Multifunctional Sustainable Energy Materials Laboratory (MuseLab – Çok Fonksiyonlu Sürdürülebilir Enerji Malzemeleri Laboratuvarı) bünyesinde gerçekleştirilecek.
Bartın Üniversitesinin stratejik alanlara yönelik yenilikçi projeler üretmeye devam ettiğini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, TÜBİTAK desteği kazanan çalışmasından dolayı Doç. Dr. Mustafa Erkartal’ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.


BARÜ’nün TÜBİTAK destekli projesiyle yenilikçi hibrit aerojel malzemeler geliştirilecek
Safranbolu tatilcilerin gözdesi oldu
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi ilçe Safranbolu, Kurban Bayramı’nın son gününde ziyaretçi akınına uğradı. “En iyi korunan 20 kent” arasında gösterilen ilçede tarihi çarşıda yoğunluk yaşanırken, esnaf hareketlilikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Osmanlı döneminden kalma hanları, hamamları, camileri, çeşmeleri, köprüleri ve tarihi konaklarıyla ünlü Safranbolu, bayram tatili boyunca yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başlarında inşa edilen tarihi konakların arasındaki dar sokaklarda gezen tatilciler, eşsiz tarihi atmosferi yakından görme fırsatı buldu. Kafe ve restoranlarda yöresel lezzetleri tadan ziyaretçiler, Safranbolu lokumu ve hediyelik ürünlere de yoğun ilgi gösterdi.
Tarihi çarşıda en dikkat çeken görüntülerden biri ise meşhur Safranbolu simidinin önünde oluşan uzun kuyruklar oldu. Ziyaretçiler, simitçinin önünde sıraya girerek ünlü lezzeti alabilmek için sabırsızlandı.
Bayram tatilinin beklentilerin üzerinde geçtiğini belirten tarihi çarşı esnafından Hüsnü Özdemir, “Güzel bir bayram geçirdik. Safranbolu’da güzel bir kalabalık oluştu. Esnafın yüzü güldü. Son iki aydır işler oldukça durgundu, esnaf birbirine bakıyordu. Bayram tatiliyle birlikte çarşı yeniden hareketlendi. Bu yoğunluk hem esnaf hem de ilçe ekonomisi açısından sevindirici oldu” dedi.
Bayram tatilinin son gününde de devam eden yoğunluğun akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Tarihi çarşıda yaşanan bu hareketlilik, Safranbolu’nun turizmdeki cazibesini bir kez daha ortaya koydu.

