BARÜ, iklim değişikliğine uyum ve dayanım çalışmalarını sürdürüyor
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2024 08:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BARÜ, iklim değişikliğine uyum ve dayanım çalışmalarını sürdürüyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler” konulu eğitim düzenlendi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Artar’ın yürütücüsü olduğu “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu. Böylece TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamındaki projeyle BARÜ koordinatörlüğünde, Düzce Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümleri ile Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER) ve Amasra Belediyesi destekleriyle eğitim programları gerçekleştirilecek.
BARÜ, iklim değişikliğine yönelik eğitimlere ev sahipliği yapacak
TÜBİTAK destekli program BARÜ ev sahipliğinde 9-14 Eylül 2024 tarihlerinde Peyzaj Mimarlığı Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin katılımına açık olarak gerçekleştirilecek. “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” başlığındaki eğitim programıyla, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemine dikkat çekilerek katılımcıların bilgi düzeyi ve farkındalıklarının artırılması sağlanacak. Projede eğitmen olarak BARÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aylin Alişan Yetkin ile Arş. Gör. Dr. Rukiye Gizem Öztaş Karlı ve Arş. Gör. İdil Dal yer alacak.
BARÜ’nün iklim değişikliğine uyum ve dayanım çalışmaları
Eğitim programında BARÜ’nün vizyon projelerinden olan ve Bartın’da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedeflediği “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) hakkında bilgilendirmeler ve örneklemeler de yapılacak. Ayrıca BİRUS projesiyle hayata geçirilen yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı çözümleri için pilot uygulamalar değerlendirilecek.
“İnsanlığın ortak sorunu olan iklim değişikliğine yönelik çalışmaları önemli buluyorum”
İklim değişikliğine giden süreç, çözüm önerileri, hedef ve stratejilerin ele alınacağı bilimsel eğitim programının önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, iklim değişikliğine uyum ve dayanım noktasında çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak sürdürülebilirlik ve yeşil ekosistem ile ilgili farkındalık oluşturacak eğitimleri oldukça önemli buluyoruz. Bütün insanlığın ortak sorunu olan iklim değişikliğine yönelik projeleri hayata geçirme noktasında tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bu kapsamda desteklenmeye hak kazanan TÜBİTAK destekli eğitim programı ‘İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı’ konusunda deneyimli öğretim elemanlarımızın katılımcılarda yeni ufuklar açacağına inanıyor, proje yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Artar ile emeği geçen tüm bileşenlerimizi tebrik ediyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu katkılar dolayısıyla Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Cengiz ile iş birliği noktasındaki ilgileri için proje paydaşlarımız PEMDER ve Amasra Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Ayrıca bizleri daha iyiye ulaşma konusunda destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ile YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. ‘Üreten Üniversite’ yolculuğundaki teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal ile yakın ilgileri dolayısıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı Başkanımız Prof. Dr. Sayın Ömer Faruk Ursavaş’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.