Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bartın’ın eşsiz doğası ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak

Kültür Sanat Yayın: 25.05.2024 04:37
İhlas Haber Ajansı
Bartın’ın eşsiz doğası ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak

Tarihi, doğası ve kültürüyle Batı Karadeniz’in incisi olan Bartın, dünyaya açılıyor. Türk Mutfağı Haftası nedeniyle etkinliklerde konuşan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın’ın Türk Hava Yolları uçaklarında tanıtılacağını açıkladı.

2022 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Desteği ile 21-17 Mayıs tarihleri arasında dünyada ve Türkiye’de eş zamanlı olarak kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde Bartın’da etkinlikler düzenlendi. Sağlıklı, geleneksel, atıksız tüketim ana teması ve coğrafi işaretli ürünler yurtiçi faaliyet konsepti ile gerçekleşen hafta kutlamalarına Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile çeşitli kurum ve kuruluşlar da destek verdi. Bando eşliğinde yapılan yürüyüş le başlayan etkinlikte, Bartın’ın tarihi ve doğal güzellikleri yapılan resimlerle tanıtıldı. Bartın’ın tarihi, turistik alanları ile doğal güzellikleri ile, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, Türkan Şoray gibi Yeşil Çam’ın ünlü karakterlerinin buluştuğu yağlı boya resimleri katılımcıların ilgisini gördü. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının ünlü şefler tarafından yapılan Bartın yöresine ait yemeklerin de yapılarak tanıtıldığı etkinlikte, yörenin coğrafi işaretli ürünleri, el sanatları ve yöresel lezzetlerin yer aldığı stantlar da kuruldu.

Programda konuşan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın’ın hem dünyada hem de Türkiye’de keşfedilmesi gereken bir olduğunu belirterek, “İlimiz doğasıyla, deniziyle, mavisiyle yeşiliyle kültürüyle, tarihi ve deniz turizmi açısından çok güzel bir şehir. Batı Karadeniz’in incisi, keşfedilmeyi bekleyen, kendisini geliştiren bir ilimiz. Coğrafi işaret aldığımız ürünlerimiz de var. Ağda tatlımız, beyaz baklavamız, incir dondurmamız, kabak burma tatlımız, pirinçli mantımız, tatlı böreğimiz, şöven ekmeğimiz, yağlı gözlememiz, yumurtalı ıspıt yemeğimiz, coğrafi işaretli lezzetlerimiz arasında yer almıştır. Yöresel lezzetlerimiz, bizlerin kültürüdür. Ülkemiz, yemek kültürü açısından hem de doğal ve tarihi güzellikleri açısından çok büyük potansiyeller barındırmaktadır. Bartınımız, Türkiye’de keşfedilmesi gereken bir ilimizdir” dedi.

Vali Arslan, Bartın’ın dünyaya ve Türkiye’ye tanıtılabilmesi için yoğun çaba içerisinde bulunduklarını belirterek, yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Arslan, “Vizit Bartın isimli sitemizi oluşturduk. Yayına geçecek, kısa süre içerisinde. Bu vesile ile Bartınımızı daha çok tanıtacağız. Haziran’ın 10’undan itibaren de Bartın’mızın yemeklerini, tarihini, kültürünü ve turizmini anlatan görsellerden oluşan görüntülerimiz, Türk Hava Yolları’nın uçaklarında yayınlanacak. 1 yıl boyunca Bartın’ımızı dünyaya tanıtacağız. İnşallah çok daha fazla turist çekme imkanına kavuşacağız’’ şeklinde konuştu.

Tüm kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile özel sektör çalışanlarında da çağrıda bulanan Nurtaç Arslan, “Turistleri ağırlayacağız, ama bunun için de bizlerinde alt yapılarımızı oluşturmamız gerekiyor. Yöresel lezzetlerimiz de bunlar için ayrıca bir öneme sahip. Maalesef Bartın’ımızda yöresel lezzetleri sunduğumuz bir mekanımız yok. Bu anlamda gerek özel sektördeki mekanlarımızda, gerekse kamu kurum kuruluş yemekhanelerinde de Bartınımzın yöresel lezzetlerini tanıtacak şekilde menülere yer verilmesini istiyoruz. Bu konuda özel sektör işletmelerinden de destek bekliyoruz” diye konuştu.

Program, katılımcılara yöresel yemeklerden oluşan bir menünün ikramı ile sona erdi.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Üniversite öğrencisi, Kastamonu’nun tarihi ve turistik yerlerini enstrümanıyla tanıtıyor

Kültür Sanat Yayın: 24.06.2024 16:15
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu Üniversitesi’nde Müzik Öğretmenliği bölümünde eğitim gören üniversite öğrencisi, şehrin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımına keman çalarak katkıda bulunuyor.
Kastamonu Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümü öğrencisi Merve Ay, lise öğrencisiyken çalmayı öğrendiği kemanla Kastamonu’nun doğal güzelliklerini ve tarihi mekanlarını tanıtıyor. Farklılık oluşturmak için şehrin tarihi ve turistik yerlerinde keman çalmaya başlayan üniversite öğrencisi Ay, keman çaldığı anları ise sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Ay’ın kentin tarihi ve turistik mekanlarında keman çaldığı anların görüntüleri sosyal medya kullanıcılarından büyük ilgi görüyor.
“Kastamonu’nun kültürel özelliklerini yansıtan yerlerde keman çalmaya özen gösteriyorum”
Müziğe küçük yaşlardan itibaren ilgi duymaya başladığını belirten Ay, “Müziğe olan ilgim çok fazla, bu yüzden Kastamonu’nun kültürel özelliklerini yansıtan yerlerde keman çalmaya özen gösteriyorum. Ben, kemana Kastamonu Güzel Sanatlar Lisesi’nde başladım. Eğitimi Güzel Sanatlar Lisesinde tamamladım. Benim, küçüklüğümden itibaren müziğe olan ilgim çok fazlaydı. Sürekli keman konservatuarları dinliyordum ve zamanla da kemana olan ilgimi daha da arttı. Keman çalmak istiyordum ama tek başına olacak bir iş değildi. Hocalarımın yönlendirmesiyle Güzel Sanatlar Lisesine yazıldım. Burada eğitimi tamamladım ve müzik öğretmenliğine yöneldim. Şu anda Kastamonu Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde okuyorum” dedi.
Şehrin tarihi ve turistik yerlerinde keman çaldığını ifade eden Merve Ay, “Çanakkale Türküsü Kastamonu’ya özgür bir türküdür. Bende bu türküyü Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle Kurtuluş Savaşı’nda 3 dönem mezun veremeyen tarihi Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde keman çalarak seslendirdim. Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle aynı zamanda Kastamonu Kalesi’nde ve Kastamonu Saat Kulesinde de keman çaldım. Cumhuriyetimizin 100. yıl marşını çaldım. Benim için çok güzeldi, bu yüzden Turizm Fakültesinde Hikmet Haberal hocama çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Şehrin tarihi yerlerinin tanıtımına katkıda bulunmak istiyorum”
Şehrin tarihi yerlerinin tanıtımına katkıda bulunmak istediğini kaydeden Merve Ay, “Kastamonu’nun çok fazla tarihi ve turistik yerleri bulunuyor. Buralar çok güzel. Ben de buralara giderek kemanımla tanıtımına katkıda bulunuyorum. Bu sayede hem şehrimizi tanıtıyorum hem de kendi tanıtımım oluyor. Aynı zamanda buralarda keman çalmak benim çok hoşuma gidiyor. Buralarda dinleyicilerin tepkileri de beni çok mutlu ediyor. Ben de bu şeklide tarihi yerlerde, tarihi mekanlarda keman çalmayı seviyorum. Kastamonu Kalesinde, Kastamonu Saat Kulesinde de zaman zaman kemanımla müzik çalışıyorum. Bundan sonrada çalmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.
“Kastamonu’yu seviyorum ve tarihi değerlerine katkı sağlamakta çok hoşuma gidiyor”
Kastamonu’yu çok sevdiğini ve tarihi değerlerine katkıda bulunmaktan dolayı da çok mutlu olduğunu söyleyen Merve Ay, “Diğer şehirlerde de farklı üniversitelerde bölümler kazandım ama Kastamonu Üniversitesi ilk tercihim oldu. Çünkü Kastamonu’yu seviyorum ve buranın tarihi ile kültürel değerlerine katkı sağlamakta çok hoşuma gidiyor. Şu anda müzik öğretmeni olmak ve mezun olunca da bir an önce atanmak istiyorum. İnşallah keman virtüözü de olmayı hayal ediyorum. Umarım bu hayalimi gerçekleştiririm. Halen keman ile ilgili çalışmalarımı da devam ettiriyorum” ifadelerini kullandı.