Karabük Postası tarafından
10 Mart, 2015 08:36 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bartın’da Hayvan Aşılama Çalışmaları Başladı

BARTIN İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bartın merkez ve ilçelerde ilkbahar döneminde şap, sığırların nodüler ekzantemi yumrulu deri hastalığı, LSD ve kuduz aşılama çalışmaları başladı.Tarım Müdürlüğünden aşılama çalışmasıyla ilgili yapılan açıklamada, "Şap Aşılama Kampanyasına 9 Mart tarihinde başlanıp ve 30 Nisan tarihinde sonuçlandırılacaktır. Kampanyada, 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş sığır, manda hayvanlar aşılanacaktır. Halk arasında 'tabak' olarak ta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Bu hastalık insan sağlığı açısından ise risk teşkil etmemektedir. Kuduz aşılama kampanyası ise 9 Mart-30 Nisan tarihleri arasın da gerçekleştirilecektir. İlimiz genelinde sahipli/sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanması hedeflenmekte olup, belediyelerin, muhtarlıkların ve sivil toplum örgütlerinin de aktif desteği sağlanacaktır. Kuduz, bütün sıcak kanlı hayvanlarda ve insanlarda görülen öldürücü viral bir hastalıktır. Hayvan sahiplerinin koruyucu önlem olarak, kedi ve köpeklerine her yıl mutlaka kuduz aşısı yaptırmaları gerekir. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Yem Kanunun 4 Maddesi gereğince mecburi olup, aksi takdirde idari para cezası uygulanmak zorunda kalınacaktır. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir" denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Başkan Karakaş, “Yenice ıhlamur balının AB’den coğrafi işaret alması gurur kaynağı”

Yenice Belediye Başkanı Serkan Karakaş, ilçeye mahsus ıhlamur balının Avrupa Birliği tarafından coğrafik işaret tescili almasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Karakaş, yaptığı açıklamada, Yenice’nin isminin bir defa daha memleketler arası arenada duyulduğunu söz ederek, "Avrupa Birliği’nin coğrafik işaret tesciliyle ıhlamur balımız artık dünya pazarlarında hak ettiği pahaya yine kavuşuyor. İlçemiz için tarihî bir gün yaşıyoruz" dedi.
Projeye emek veren tüm kurumlara teşekkür eden Karakaş, "Başta Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey olmak üzere, Valimize, milletvekillerimize ve Kaymakamımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıyeten süreç boyunca dayanak veren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza ve üreticilerimize de şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Karakaş, Yenice’nin doğal eserlerinin memleketler arası tanınırlığının artmasının bölge iktisadına kıymetli katkı sağlayacağını tabir etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin