BARTIN Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Bartın’da eğitim toplantısı düzenlendi. Bartın Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen eğitim toplantısı 3 oturumda gerçekleşti. Birinci oturumda BAKKA Program Yönetim Birimi Başkanı Irmak Göksu Çağlı tarafından Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı tanıtımı yapıldı. Birimi Başkanı Irmak Göksu Çağlı ve Birim Uzmanı Ümran Öztürk tarafından katılımcılara proje başvurularının KAYS üzerinden sunulması sürecine ilişkin eğitim ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verildi. Programında son oturumunda Birimi Başkanı Irmak Göksu Çağlı ve BAKKA İzleme, Değerlendirme ve Raporlama Birimi Uzmanı Ahmet Kubilay Çağlı tarafından mantıksal çerçeve matrisinin ve proje bütçesinin hazırlanması konusunda katılımcılara eğitim verildi. Mali destek programı öncelikleri hakkında bilgiler veren Çağlı, şu ifadelere yer verdi: “Ajansımız Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. 11 Temmuz tarihi itibariyle 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nı ilan edilmiştir. Bu programda önceliklerimiz; iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik altyapı çalışmaları, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre için gerekli fiziki ve sosyal altyapı çalışmaları, doğal, tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olan bölgelerde turizmin geliştirilmesine yönelik fiziki ve sosyal altyapı çalışmaları ile dezavantajlı kesimlere yönelik fiziki mekanların düzenlenmesi ve ilgili altyapı çalışmalarıdır. Bu önceliklerle uyumlu hazırlanan küçük ölçekli altyapı projeleri bizim için proje konusu itibariyle uygun projelerdir. Ajansımız bu sene Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile bölgeye 7 milyon liralık bir kaynak aktarmayı planlamaktadır. Projelerde yüzde 25’ten yüzde 70’e kadar ajans desteği söz konusu olabilecektir. Yüzde 70 oranında ve 1 milyon liraya kadar destek sunulmasının bölgemizde gerçekleştirilmesi planlanan altyapı projeleri için çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.” Sunumun ardından program soruların cevaplanması ile sona erdi.


BAKKA’dan 2016 Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı eğitim toplantısı
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.


