Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Temmuz, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
0

Bakan Yerlikaya: “Samsun’da 34 vatandaşımız güvenlikli alanlara tahliye edildi”

Samsun’da yaşanan selle ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Samsun’daki kuvvetli yağışlarda mahsur kalan 34 vatandaşımız bulunduğu yerden güvenlikli alanlara tahliye edildi” dedi.

Samsun’da etkisini gösteren sağanak özellikle doğu ilçeleri Terme, Çarşamba, Ayvacık ve Salıpazarı’nda etkili oldu. Sel felaketinden sonra sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Yerlikaya, “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz 7 Temmuz 2024 Pazar günü için şiddetli sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve dolu nedeniyle; Samsun ve Ordu illeri için turuncu uyarıda bulunmuştu. Uyarı verilen il ve ilçelerdeki vatandaşlarımıza SMS ile bilgilendirme yapılmıştı. Samsun’un Ayvacık, Çarşamba

Salıpazarı Terme ve Tekkeköy ilçelerinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle toplam 60 ihbar alındı. Samsun’daki kuvvetli yağışlarda mahsur kalan 34 vatandaşımız bulunduğu yerden güvenlikli alanlara tahliye edildi. Samsun’da 460 araç, 656 personel, 25 motopomp ve 7 dalgıç pompa ile sele müdahale edildi” diye konuştu.

“Ordu’da 83 yaşında 1 vatandaşımız sel sularına kapılarak maalesef hayatını kaybetti”

Bakan Yerlikaya, kuvvetli yağışın etkilediği Ordu’daki durumla ise şunları söyledi:

“Ordu’nun Ünye, İkizce ve Çaybaşı ilçelerinde etkili olan kuvvetli yağışlarda ise 18 ihbar alındı. Çalışmalarda toplam 695 personel, 284 araç görev aldı. Çaybaşı ilçesi Çayır Mahallesi’nde 83 yaşında 1 vatandaşımız sel sularına kapılarak maalesef hayatını kaybetti. Muş’un Malazgirt ilçesi Bahçeköy köyünde etkili olan kuvvetli yağışlarda ise 1 vatandaşımız sel sularına kapılarak maalesef hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Çalışmalara katılan AFAD personelimize, belediyelerimize, emniyet ve jandarmamıza, DSİ ve karayolları ekiplerimize, sağlık personelimize teşekkür ediyorum. Aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelebilecek sel, su baskını ve heyelan gibi olumsuzlara karşı vatandaşlarımızın yaptığımız uyarılara hassasiyetle uyması büyük önem taşıyor. 112 Acil Çağrı Merkezimiz 7 gün 24 saat görevlerinin başında. Allah her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 3
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 11:38 tarihinde yayınlandı
0

Silvikültür eğitimleri Yenice’de tamamlandı

Orman İşletme Müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.

Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; sürdürülebilir ormancılığın temelini oluşturan genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri, meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri ile silvikültürel müdahalelerde karar kriterleri sahada uygulamalı olarak değerlendirildi.

Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, müdahale öncesinde yetişme ortamı analizinin doğru yapılmasının önemine dikkat çekilerek bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi parametrelerin silvikültürel karar alma süreçlerine doğrudan etki ettiği vurgulandı.

Tatbikatta ayrıca meşcere kapalılık durumuna göre uygulanacak bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök-gövde-tepe gelişiminin yönlendirilmesi, kar-rüzgâr ve biyotik zararlılara karşı dayanıklı meşcere kuruluşu, karışık meşcere yapılarında tür devamlılığının korunması ile müdahale zamanı ve dozunun meşcere stabilitesi üzerindeki etkileri uygulamalı örneklerle anlatıldı.

Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması esasları, genç meşcerelerde uygulanacak bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ile olağanüstü hasılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.

Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yapılan her bakım müdahalesi; ağacın çap artımına, boy gelişimine, kök stabilitesine, karbon depolama kapasitesine ve ekosistem direncine doğrudan etki etmektedir. Bugün sahada verdiğimiz her teknik kararın sonucu belki 20 yıl, belki 100 yıl sonra ortaya çıkacaktır. Bu nedenle hiçbir müdahale gelişigüzel yapılamaz. Teknik ormancılık; bilgi, planlama, ölçü ve disiplin ister.”

Oflu, bakım çalışmaları sonucunda elde edilen orman ürünlerinin en az değer kaybıyla ekonomiye kazandırılmasının da ormancılığın önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, elde edilen her kaynağın yeniden ormanların korunması, geliştirilmesi ve geleceğe hazırlanması için kullanıldığını ifade etti. Sağlıklı, dirençli ve sürdürülebilir ormanlar kurmanın yolunun; biyolojik çeşitliliği koruyan, yetişme ortamını doğru analiz eden ve silvikültürel esaslardan taviz vermeyen bir anlayıştan geçtiğini söyledi.

Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin