Bakan Tekin: “’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’ yapalım” - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ağustos, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Bakan Tekin: “’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’ yapalım”

Bolu’nun Mengen ilçesinde düzenlenen 37’nci Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’nde başladı. Festivale katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Anadolu geleneğini, kültürünü akredite eden ’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’ gibi bir şey oluşturalım istiyorum hep beraber” dedi.

Bolu’nun Mengen ilçesinde 1981 yılından beridir geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’nin 37’ncisi bugün başladı. Çeşitli etkinliklerin yer aldığı ve Türkiye’nin pek çok ilinden gelen yöresel ürünlerin tanıtıldığı festivale Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Milletvekilleri İsmail Akgül, Yüksel Coşkunyürek, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Mengen Belediye Başkanı Vural Turan, KKTC Tatlısu Belediye Başkanı Ahmet Hayri Orçan ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

“’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’”

Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bundan sonra en azından Anadolu yemekleri, Anadolu geleneğini, kültürünü akredite eden ’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’ gibi bir şey oluşturalım istiyorum hep beraber. Böyle bir şey yapalım. Bundan sonra Anadolu’nun neresine gidersek gidelim. Yerel yemekler, yerel kültür Anadolu yemekleri, anne reçeteleri sunan restoranların hepsinde Mengen Akreditasyonu arayalım arkadaşlar. Bilmiyorum ben bunun, hukuki boyutu nedir? Nasıl yapılır? Ama burada Valimiz var, Bolu Belediye Başkanımız, Mengen Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz var. Bu kadar kişi Kültür Bakanlığı’na bu konuda talepte bulunursa ben inanıyorum ki en azından bir mesafe kat ederiz. Hem de Mengen’e de bu vesileyle de bir değer daha kazandırmış oluruz. Ayrıca da Michelin Yıldızı’nı, artık o ifadeyi de başka ortamlarda kullanmak durumunda kalırız. Şimdi başka bir referans değer üretmiş oluruz diyorum” dedi.

“Yeni dönemde gastronomi ile ilgili adımlarımızı da bu şekilde atacağız”

Gastronomi okullarıyla ilgili önemli adımların atılacağını dile getiren Bakan Tekin, “Bu festival bağlamında bir şeyi söyleyeyim. Yapmak istediğimiz şey; Anadolu’da bizi bir arada tutan etnisite, din, dil, kültür, siyasi görüş hiçbir ayrım gözetmeksizin bizi bir masanın etrafına toplayan, bizi beraber bir arada tutan referans değerlerimizin, bizim millet olarak değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyoruz. Biz bizim arzumuz ve isteğimiz bu. Bu minvalden baktığımızda bizim yemek kültürümüzden tutun, oturma kültürümüze, birbirimize saygı ve sevgi içerisinde dinleme kültürümüze kadar her şey yeni müfredatımızın içerisinde, gelecek kuşaklarımız aktarılacak birer değer. Şimdi çok fazla Ortaöğretim kurumu yayılmaya başladı. Yükseköğretim düzeyinde de hem ön lisans hem de lisans düzeyinde programlar yaygınlaşmaya başladı. Fakat biraz problem gördüğüm için, bazı hususları eksik gördüğüm için biz müdahale etmek gereği hissettik. Türkiye’nin tanınmış şeflerini de davet ederek bu gastronomi liselerimizin bir formatla Anadolu kültürünü, Anadolu mutfağını yaşatacak bir formatla tekrar bir organize edelim, düzenleyelim dedik. Bu okullar, gastronomi okullarımız sadece ve sadece eline tutuşturulan malzemeyle yemek yapan, ya da insanlara hizmet bir mekanizma olmaması gerekiyor. Burası aynı zamanda bizim kendi kültürümüzü bilen, kendi kültürümüzün içinden çıkan yemek kültürünü bilen, öğreten, gelecek kuşaklara aksettiren, servis eden ve aynı zamanda da kullandığı ürünlerin hem kullanımını hem de yetiştirilmesi konusunda hassasiyet sahibi bireyler yetiştirmek istiyoruz biz gastronomi liselerimizde. Kabaca şöyle bakıyoruz. Aslında gastronomi dediğimiz şey birbirini tamamlayan bir ekosistem. Bu ekosistemin içerisinden bir parçayı çıkardığınızda herhangi bir parçayı eksik bıraktığınızda biz çok farklı noktalara varmış oluruz. O yüzden biz yeni dönemde gastronomi ile ilgili adımlarımızı da bu şekilde atacağız” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar stantları gezdi. Stantları gezen Bakan Tekin’in yanına gelen bir çocuk, Tekin’le birlikte Olimpiyatlarda simge olan Yusuf Dikeç’in pozunu verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda kamyonetin carpip 16 metre savurdugu adam kurtarilamadi iemeMS3d
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mart, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da kamyonetin çarpıp 16 metre savurduğu adam kurtarılamadı

Samsun’da kamyonetin çarpması sonucu 16 metre savrulan 45 yaşındaki Mehmet Altunkaya, yoğun bakımdaki 10 günlük hayat mücadelesini kaybetti.

Kaza, 13 Mart’ta Atakum ilçesi Körfez Mahallesi İsmet İnönü Bulvarı ile 5051. Sokak kesişiminde saat 19.20’de meydana geldi. Çöplerden plastik toplayarak geçimini sağlayan 45 yaşındaki Mehmet Altunkaya, kendisine çarpan kamyonetin etkisiyle yoldan 16 metre savrularak ağır yaralandı. Aracın çarpmasıyla kalbi duran Altunkaya’nın kafatası, omuriliği ve birçok kemiği kırıldı, bacaklarındaki deri ise kemikten ayrıldı. Ağır yaralanan Altunkaya, sağlık ekipleri tarafından kalp masajı yapılarak hayata döndürülürken, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde yoğun bakıma kaldırıldı. 10 gündür yaşam mücadelesi veren Altunkaya, bugün hayata gözlerini yumdu.

Kazaya karışan kamyonetin sürücüsü S.S. (27), Atakum Şehit Recep Tokur Polis Merkezi’nde şüpheli sıfatıyla olayla ilgili verdiği ifadesinde, yolda seyir halindeyken Mehmet Altunkaya’nın aniden yola atladığını, kornaya bastığını ancak duramayarak şahsa çarptığını, frene basma vaktinin olmadığını, şahsa aracın sağ tarafıyla vurduktan sonra aracını durdurarak yanına gidip yardımcı olduğunu ve suçunun olmadığını savunmuştu.

Mehmet Altunkaya’nın eşi Zübeyde Altunkaya (42), eşinin bugün hayatını kaybettiğini, cenazesinin yarın ikindi namazını müteakip Terme ilçesinin Hüseyinmescid Mahallesi’nde aile mezarlığına defnedileceğini söyledi.

Acılı eş Zübeyde Altunkaya, çok büyük üzüntü içerisinde olduğunu, 10 yaşında yüzde 96 zihinsel engelli oğlunun babasının öldüğünü anlamadığını ve hala babasını yanına çağırdığını, eşine çarpıp ölümüne sebep olan S.S.’nin ise serbest olduğunu belirterek adalet istediğini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin