Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ağustos, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bakan Tekin: “’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’ yapalım”

Bolu’nun Mengen ilçesinde düzenlenen 37’nci Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’nde başladı. Festivale katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Anadolu geleneğini, kültürünü akredite eden ’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’ gibi bir şey oluşturalım istiyorum hep beraber” dedi.
Bolu’nun Mengen ilçesinde 1981 yılından beridir geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’nin 37’ncisi bugün başladı. Çeşitli etkinliklerin yer aldığı ve Türkiye’nin pek çok ilinden gelen yöresel ürünlerin tanıtıldığı festivale Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Milletvekilleri İsmail Akgül, Yüksel Coşkunyürek, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Mengen Belediye Başkanı Vural Turan, KKTC Tatlısu Belediye Başkanı Ahmet Hayri Orçan ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

“’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’”
Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Bundan sonra en azından Anadolu yemekleri, Anadolu geleneğini, kültürünü akredite eden ’Michelin Yıldızı’nın yerine ’Mengen Akreditasyonu’ gibi bir şey oluşturalım istiyorum hep beraber. Böyle bir şey yapalım. Bundan sonra Anadolu’nun neresine gidersek gidelim. Yerel yemekler, yerel kültür Anadolu yemekleri, anne reçeteleri sunan restoranların hepsinde Mengen Akreditasyonu arayalım arkadaşlar. Bilmiyorum ben bunun, hukuki boyutu nedir? Nasıl yapılır? Ama burada Valimiz var, Bolu Belediye Başkanımız, Mengen Belediye Başkanımız, milletvekillerimiz var. Bu kadar kişi Kültür Bakanlığı’na bu konuda talepte bulunursa ben inanıyorum ki en azından bir mesafe kat ederiz. Hem de Mengen’e de bu vesileyle de bir değer daha kazandırmış oluruz. Ayrıca da Michelin Yıldızı’nı, artık o ifadeyi de başka ortamlarda kullanmak durumunda kalırız. Şimdi başka bir referans değer üretmiş oluruz diyorum" dedi.

“Yeni dönemde gastronomi ile ilgili adımlarımızı da bu şekilde atacağız”
Gastronomi okullarıyla ilgili önemli adımların atılacağını dile getiren Bakan Tekin, "Bu festival bağlamında bir şeyi söyleyeyim. Yapmak istediğimiz şey; Anadolu’da bizi bir arada tutan etnisite, din, dil, kültür, siyasi görüş hiçbir ayrım gözetmeksizin bizi bir masanın etrafına toplayan, bizi beraber bir arada tutan referans değerlerimizin, bizim millet olarak değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyoruz. Biz bizim arzumuz ve isteğimiz bu. Bu minvalden baktığımızda bizim yemek kültürümüzden tutun, oturma kültürümüze, birbirimize saygı ve sevgi içerisinde dinleme kültürümüze kadar her şey yeni müfredatımızın içerisinde, gelecek kuşaklarımız aktarılacak birer değer. Şimdi çok fazla Ortaöğretim kurumu yayılmaya başladı. Yükseköğretim düzeyinde de hem ön lisans hem de lisans düzeyinde programlar yaygınlaşmaya başladı. Fakat biraz problem gördüğüm için, bazı hususları eksik gördüğüm için biz müdahale etmek gereği hissettik. Türkiye’nin tanınmış şeflerini de davet ederek bu gastronomi liselerimizin bir formatla Anadolu kültürünü, Anadolu mutfağını yaşatacak bir formatla tekrar bir organize edelim, düzenleyelim dedik. Bu okullar, gastronomi okullarımız sadece ve sadece eline tutuşturulan malzemeyle yemek yapan, ya da insanlara hizmet bir mekanizma olmaması gerekiyor. Burası aynı zamanda bizim kendi kültürümüzü bilen, kendi kültürümüzün içinden çıkan yemek kültürünü bilen, öğreten, gelecek kuşaklara aksettiren, servis eden ve aynı zamanda da kullandığı ürünlerin hem kullanımını hem de yetiştirilmesi konusunda hassasiyet sahibi bireyler yetiştirmek istiyoruz biz gastronomi liselerimizde. Kabaca şöyle bakıyoruz. Aslında gastronomi dediğimiz şey birbirini tamamlayan bir ekosistem. Bu ekosistemin içerisinden bir parçayı çıkardığınızda herhangi bir parçayı eksik bıraktığınızda biz çok farklı noktalara varmış oluruz. O yüzden biz yeni dönemde gastronomi ile ilgili adımlarımızı da bu şekilde atacağız" dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar stantları gezdi. Stantları gezen Bakan Tekin’in yanına gelen bir çocuk, Tekin’le birlikte Olimpiyatlarda simge olan Yusuf Dikeç’in pozunu verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
12 Haziran, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Petrokimya yatırımında KARÇEL imzası

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Rönesans Holding tarafından hayata geçirilecek Polipropilen Üretim Tesisi'nin çelik imalat ve montaj işleri, sektörün öncü firmalarından KARÇEL A.Ş. tarafından üstlenildi. Türkiye’de özel sektör eliyle gerçekleştirilen en büyük sanayi projelerinden biri olma özelliği taşıyan bu yatırım, Rönesans Holding ile Cezayirli enerji devi Sonatrach ortaklığında inşa edilecek

Rönesans Holding tarafından Adana'nın Ceyhan ilçesinde kurulacak olan Polipropilen Üretim Tesisi'nin çelik imalat ve montaj işlerini sektördeki lider firmalardan KARÇEL A.Ş. üstlendi. Bu dev yatırım, Türkiye'deki özel sektörün en büyük sanayi projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olan bu tesis yatırımı, Rönesans Holding ve Sonatrach ortaklığı ile hayata geçirilecek. Bu proje, petrokimya sektöründe tonaj olarak KARÇEL A.Ş.’nin aldığı en büyük iş olma özelliğini taşıyor. Kritik öneme sahip bu işin kazanılmasında, KARÇEL Yönetim Kurulu’nun vizyoner yaklaşımı ve tüm ekip arkadaşlarının gösterdiği özverili çalışma belirleyici rol oynadı.
KARÇEL A.Ş., ‘’Fabrikalar Kuran Fabrika'’ unvanıyla tanınıyor ve gerçekleştirdiği projelerle sektördeki lider konumunu güçlendiriyor. Şirket, katma değeri yüksek sektörlerdeki projelere yönelerek teknolojik yenilik ve inovasyon odaklı yatırımlarına devam etmektedir. Aynı zamanda yönetim kurulunun belirlediği stratejik hedefler doğrultusunda vizyoner bir yaklaşım sergileyen KARÇEL, mühendisliğin yüksek olduğu projelere yönelmeye de hızla devam ediyor. Yeni aldığı Polipropilen Üretim Tesisi projesi de bu vizyonun bir göstergesi olarak öne çıkmaktadır.
Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde yaklaşık 50- hektarlık bir alanda faaliyet gösterecek Polipropilen Üretim Tesisi'ndeki yaklaşık 9 bin tonluk çelik imalat ve montaj işlerini gerçekleştirecek olan KARÇEL A.Ş. portföyüne aldığı bu büyük projeyle, şirketin sektördeki güçlü konumunu daha da pekiştirecek ve uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atacak.
KARÇEL yetkililerinden yapılan açıklamada, “Bu başarı, sadece ticari bir kazanım değil; aynı zamanda Karçel’in güvenilirliğini, mühendislik gücünü ve kurumsal dayanışmasını bir kez daha gözler önüne seren gurur verici bir sonuçtur. Katkı sağlayan tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, bu önemli adımı daha büyük hedeflerin habercisi olarak görüyoruz.” denildi.
Türkiye'nin en büyük çelik yapı fabrikalarından birine sahip olan KARÇEL, bünyesindeki CNC, elektronik, mekanik ve hidrolik modern tezgâhlarla endüstriyel üretim tesislerinden binalara, köprülerden stadyumlara kadar pek çok büyük projede çelik konstrüksiyon üretimi ve montajı gerçekleştirmektedir. KARÇEL A.Ş. geçmişte gerçekleştirmiş olduğu Türkiye’nin ilk elektrikli araç fabrikası Ford Otosan Fabrikası’nın imalat ve montaj işleri, Türkiye’nin ilk Çinko İzabe Tesisi yatırımının anahtar teslim müteahhitliği, yurtiçi ve yurtdışındaki kritik cam üretim tesislerinin fırın imalatı ve bakım süreçleri, Afşin Elbistan A-Termik Santrali Modernizasyonu, Barcelona FC Camp Nou projesi ve Macaristan Bmw Fabrikası çelik imalat ve montaj işleri gibi bir çok prestij projesini portföyünde bulundurmaktadır. Ayrıca KARÇEL A.Ş.’nin yetkinlikleri arasında köprülü vinç, pergel vinç, portal vinç ve özel proses vinçlerin projelendirme, imalat, montaj ve devreye alma süreçleri de yer alıyor.
Ana kuruluşu KARDEMİR A.Ş. ile iş birliği yaparak, malzeme tedariki avantajıyla kaliteli ve zamanında teslimat sağlayarak sektör paydaşlarına güven veren KARÇEL A.Ş., yeni projeyle birlikte sektördeki liderliğini daha da pekiştirirken, ulusal ve uluslararası pazarda büyüme stratejilerine kararlılıkla devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin