Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
25 Eylül, 2014 14:07 tarihinde yayınlandı
0

“Bahçede Özen, Sofrada Güven” Projesi İlk Meyvelerini Verdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2014 Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Bahçede Özen, Sofrada Güven” projesi ilk meyvelerini verdi. 

Porfe kapsamında merkeze bağlı Cemaller köyünde program düzenledi. Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Vali Yardımcısı Erkan Çapar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Daire Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Hasan Benlioğlu ve köylüler, Cemaller Köy konağında proje kapsamında yetiştirilen ürünlerden oluşan kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, “Merkez ilçeye bağlı on köyde uygulanan proje ile besleme, gübreleme, ilaçlama ve hasat gibi konularda köylülere gerekli bilgilendirmeler yapılarak sağlıklı ve ilaç kalıntısız ürün yetiştirmek ve tüketicinin sofrasına sağlıklı ürünlerin ulaştırılmasının hedeflendiğini” ifade etti.
Vali Orhan Alimoğlu ise “Çift ile koyun gerisi oyun diye bir söz vardır insanların çoğunluğunun temel ihtiyacı öncelikle yiyecek ve giyecektir. Yiyecek nerede olur, vazgeçilmez olan topraktan olur, hayvanlar ile olur. Kebap yemem diyen olmaz, ama koyunla uğraşmayalım dersek de olmaz o zaman. Benim kanaatimce tarım ve hayvancılık vazgeçilmezlerden toprakla, tabiatla yeniden irtibat kuralım. Zaten topraktan geldik tekrar toprağa gideceğiz. Toprakla, hayvanlarla uğraşmak insanlarla uğraşmaktan çok daha kolay ve zevkli bir iştir. Toprakla, tabiatla, hakiki gıda ile uğraşan insanların zaten sağlığı yerinde olur. Çevremize baktığımızda hastalıklar çoğaldı, çünkü gıdalar bozulunca sağlık da bozulur. Sağlam gıda nereden olur, işte bunları bilen tecrübeli ablalar, ağabeylerin tecrübeleri bize çok lazım. Onlar çünkü domatesin iyisinin nasıl olduğunu biliyorlardı ve halen daha yapıyorlar onlardan istifade etmeliyiz. Türkiye toprağı, suyu kendisine yetecek ve hatta çevresine de faydalı olacak bir ülkedir. Ama terlemekten korkmayalım, doktorların da ifade ettiği gibi terleyenler sağlıklı, terlemeyenler hasta olurlar. Çalıştıkça insan sağlam olur, az çalışanlar çok hasta olur. Ekmeğe, dikmeye ve yetiştirmeye gayret gösterdiğiniz için sizleri tebrik ediyorum. İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Mehmet Uzun aynı zamanda örnek bir çiftçi kendisini ve eşini de tebrik ediyorum. Hep beraber çalışalım, güzel işler yapalım, sağlıklı ve huzurlu olalım” dedi. Vali Alimoğlu’nun konuşmasının ardından proje tanıtımı gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
denet
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
08 Mayıs, 2026 13:53 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te gübre takip sistemi ile sıkı denetim

Karabük’te tarımsal üretimde kullanılan gübrelerin üretimden çiftçiye ulaşıncaya kadar geçen sürecin dijital ortamda izlenmesini sağlayan Gübre Takip Sistemi (GTS) ile denetimler sıklaştırıldı. Sistem sayesinde gübrelerin kaynağı, hareketi ve piyasaya arz süreci karekod ve DNA barkod teknolojileriyle anlık olarak takip ediliyor.

GTS uygulaması kapsamında DSPN cihazı kullanılarak, GTS yetkili teknik ekipleri ile Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ortak denetimler gerçekleştiriyor. Üretim tesisleri ve gübre bayilerinden alınan numuneler laboratuvarlarda analiz edilerek ürünlerin standartlara uygunluğu ve güvenilirliği kontrol ediliyor.

Yetkililer, yürütülen çalışmalarla birlikte sahte ve standart dışı gübrelerin piyasaya girişinin engellenmesinin hedeflendiğini belirtti. Uygulamanın, hem çiftçilerin korunması hem de tarımsal verimliliğin artırılması açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

GTS ile birlikte gübre sektöründe izlenebilirliğin güçlendiği, kayıt dışı ürünlerle mücadelenin daha etkin hale geldiği kaydedildi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin