Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bahar aylarında alerjik hastalıklara dikkat

Bahar aylarında alerjik hastalıklara dikkat edilmesinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit ve astım, çoklukla bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini kıymetli ölçüde tesirler ve bozar" dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) hakkında açıklamalarda bulundu. Saman nezlesine polenlerin neden olabileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım, çoklukla bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini değerli ölçüde tesirler ve bozar" diye konuştu.

"Bağışıklık sistemi poleni ziyanlı tehdit üzere algılıyor"
Temel nedenin, bağışıklık sisteminin polen üzere çevresel alerjenleri ziyanlı bir tehdit olarak algılaması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal, "Polen bitki kaynaklı havada dolaşan ve protein tabiatında olan bileşiklerdir. Bu bileşiklere (alerjenlere) maruz kalındığında, bağışıklık sistemi histamin ve lökotrien üzere kimyasal hususlar salgılayarak inflamatuar bir karşılık oluşturur. Polen alerjisi çoklukla ilkbahar ve yaz aylarında ağaç, çayır ve yabani ot polenlerinin havada ağır olduğu devirlerde şiddetlenir. Ayrıyeten genetik yatkınlık, hava kirliliği ve sigara dumanı üzere çevresel faktörler de hastalığın gelişiminde rol oynar. Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı yer alır. Astım belirtileri ise nefes darlığı, hırıltılı teneffüs, göğüste sıkışma hissi ve öksürük halinde ortaya çıkar. Teşhis koymak için hastanın hikayesi, fizik muayene ve alerji testleri (deri prick testi yahut kan testi ile spesifik IgE ölçümü) yapılır. Astım tanısı için ise teneffüs işlev testleri (spirometri) ve bronş provokasyon testleri kullanılabilir" biçiminde konuştu.

"Tedavide alerjenlerden kaçınılmalıdır"
Mevsimsel alerjik rinit ve astımın tedavisinde alerjenlerden kaçınmanın temel prensip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, "Polen düzeylerinin yüksek olduğu periyotlarda dışarı çıkmamak, pencere ve kapıları kapalı tutmak, hava filtreleri kullanmak yararlıdır. İlaç tedavisinde antihistaminikler, kortikosteroid burun spreyleri ve lökotrien reseptör antagonistleri üzere ilaçlar kullanılır. Astım denetimi için ise inhale kortikosteroidler, bronkodilatörler ve alerjen immünoterapisi (aşı tedavisi) önerilebilir. Şiddetli hadiselerde biyolojik casuslar üzere ileri tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu hastalıkların idaresi için tertipli doktor kontrolü ve bireysel tedavi planı büyük değer taşır" tabirlerini kullandı.

blank
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Senatosu, Üniversitenin Yükselen Başarı Grafiğini Değerlendirdi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Nisan ayı Senato Toplantısı’nda Karabük Üniversitesinin akademik ve bilimsel başarıları ile 2025 hedefleri ele alındı. Rektör Kırışık, üniversitenin başarısının her geçen gün ivme kazandığını vurguladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Nisan ayı senato toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Genel Sekreter Lütfü Köm ve diğer senato üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde akademik, bilimsel ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları değerlendirdi. Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak; nitelikli eğitim, üst düzey araştırma kapasitesi, uluslararası ilişkiler ve toplumla bütünleşme misyonuyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Üniversitemizin yarınlarını, bugünden inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, özellikle YÖK raporlarında ilk 20 üniversite arasında yer alma başarısı, TÜBİTAK 1001 ve Erasmus+ projelerindeki artış ve nitelikli dergi indekslerindeki yayın görünürlüğü gibi göstergelerin, Karabük Üniversitesinin yükselen başarı grafiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Senato üyeleriyle paylaşılan aylık sunumda araştırma ve geliştirme projeleri, ulusal ve uluslararası akademik iş birlikleri, bilim merkezli yaklaşım, dijitalleşme stratejileri, yeşil kampüs uygulamaları ve uluslararasılaşma gibi konular ön plana çıktı.

Ayrıca, üniversitenin 2024 yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda üst sıralarda yer alması, TÜBİTAK projelerindeki artış ve sanayi iş birliklerindeki gelişmeler detaylı şekilde ele alındı.
Toplantının devamında senato üyeleri, Karabük Üniversitesinin gelecek hedeflerine ilişkin görüş, öneri ve katkılarını paylaştı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.