Bağımlılıktan kurtulmak isteyen 219 kişi YEDAM’a başvurdu - Karabük Haber Postası
bagimliliktan kurtulmak isteyen 219 kisi yedama basvurdu vkSjSKHO
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Aralık, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Bağımlılıktan kurtulmak isteyen 219 kişi YEDAM’a başvurdu

Samsun’da 2025 yılının birinci 11 ayında 219 kişi Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) tütün, alkol, husus, internet ve kumar bağımlılığından kurtulmak için başvurdu ve takviye aldı.

Yeşilay, kurulduğu günden beri topluma bağımlılıkla ilgili önleyici ve gözetici hizmetleri yürütüyor. Değişen kaideler, yapılan araştırmalar ve toplumdan gelen talepler sonucunda Yeşilay, 2013 yılında tüzüğünde yaptığı değişiklikle yürütmekte olduğu önleyici ve kollayıcı çalışmalara tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerini ekledi. Türkiye’de 81 vilayette ve KKTC’de olmak üzere 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi hizmet veriyor.

YEDAM’la amaçlanan alkol, unsur bağımlısı olan bireylerin hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle toplumsal hayata ahenk sağlama sürecinde gerekli toplumsal hizmet dayanağının verilmesi ve kişinin pak kalmaya teşvik edilmesi. Bu kapsamda da YEDAM takımındaki uzman klinik psikologlar ve toplumsal hizmet uzmanlarının iş birliğinde bağımlılık sorunu olan bireylere fiyatsız psikososyal dayanak veriliyor. Bağımlılık sorunu olan bireylere yeni bir dünya yerine kendi dünyalarını yaşanılır kılacağı bir seçenek sunuluyor. Tütün, alkol, unsur, internet ve kumar bağımlılığı alanında sorun yaşayan bireylere fiyatsız ve kapalılık temeliyle çalışarak ruhsal ve toplumsal hizmet takviyesi sağlamanın yanı sıra bireylerin ailesine de takviye vererek bozulan hayat tertiplerinin onarılmasını ve bağlantılarının sağlıklı devam etmesi amaçlanıyor. YEDAM’dan dayanak almak isteyen bireyler 115 numaralı müşavere sınırını arayarak müracaat yapabiliyorlar.

Samsun’da 2020’de hizmet vermeye başlayan YEDAM’da açıldığı günden bu yana toplam 1041 birinci müracaat alındı. 2025 yılının birinci 11 ayında ise toplam 219 yeni danışan başvurusu alınıp, 273 danışanın psikoterapi ve toplumsal hizmet görüşmelerine nizamlı olarak devam edildi. Ayrıyeten bu müddet zarfında 127 aile ile aile görüşmeleri yürütüldü, 31 atölye ve 35 küme terapisi düzenlendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabuk universitesinde odaklanmis ultrasonografi egitimi verildi P9r5JJJK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Nisan, 2026 20:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük Üniversitesinde odaklanmış ultrasonografi eğitimi verildi

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) düzenlenen atölyede tıp fakültesi öğrencilerine teorik ve uygulamalı ultrasonografi eğitimi verildi.

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi, Can Sağlığı Vakfı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği iş birliğiyle “Odaklanmış Ultrasonografi Atölyesi (POCUS Workshop)” gerçekleştirildi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen programda öğrencilere hem teorik hem uygulamalı eğitim sunuldu.

Programın açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, hekimlikte uygulama ve tecrübenin önemine dikkat çekerek, farklı hasta vakalarının mesleki gelişime katkı sağladığını ifade etti.

Can Sağlığı Vakfı Karabük Temsilcisi Bartu Çelik ise ultrasonografinin özellikle acil tıpta kritik bir yere sahip olduğunu belirterek, bu tür eğitimlerin sahada hızlı ve doğru karar verme becerisini geliştirdiğini kaydetti.

Programda ayrıca Can Sağlığı Vakfı Karadeniz Bölgesi Mesleki Kariyer Çalışmaları Sorumlusu Alperen Asiltürk ile Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Bora Çekmen de değerlendirmelerde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Büşra Bildik tarafından “Ultrason Fiziği ve Knoboloji”, Doç. Dr. Bora Çekmen tarafından ise “Temel Kardiyak Ultrasonografi (FoCUS)” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Atölye kapsamında, odaklanmış kardiyak ultrasonografi (FoCUS) ve travma odaklı ultrasonografi (e-FAST) başta olmak üzere temel ultrason prensipleri ele alındı. Eğitimde ultrason fiziği, cihaz kullanımı ve travma hastalarında değerlendirme süreçleri gibi konular işlendi.

Uygulamalı oturumlarda öğrenciler, küçük gruplar halinde ultrason cihazlarını kullanarak edindikleri bilgileri pratiğe dönüştürdü. Program, katılımcılara hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin