Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

AYMAZLIK MI, İHANET Mİ ?

Manşet Yayın: 04.06.2024 12:59
AYMAZLIK MI, İHANET Mİ ?

Köklerinden yeniden doğduğu için ölümsüzlük ağacı denilen zeytinin yağı petrolden 14 kat daha değerli. Dünyanın en kıymetli ağacını rant uğruna; inşaat yapımı ve maden arama gibi nedenlerle köklerinden sökerek yok ediyoruz.
1 litre motorin 42.5 ₺
1litre soğuk sıkım z.yağı 600 ₺ ( şimdilik)

Zeytinyağı, sağlık açısından oldukça faydalı ve önemli bir besin. Sindirim sistemini düzenler, kanser riskini azaltır, vücuttaki iltihaplanmayı giderir, saçı nemlendirir.
Türk mutfağında özellikle soğuk mutfak yemeklerinde, mezelerde ve salatalarda ana malzeme olarak zeytinyağı kullanılır. Bunun yanı sıra özellikle zeytinyağının çok tüketildiği Akdeniz ve Ege bölgelerinde pilavlar, kızartmalar, hamur işleri ve tatlılarda da tercih edilmektedir.
İşte bu yüzden zeytin yağının çok tüketildiği bölgelerde kalp damar hastalıkları daha az görülür.
Mutfağında zeytin yağı kullananların sayısı son yıllarda hızla azalıyor. Nedeni malum.

Bir ton kömür 220 dolar.
Bir ton alüminyum 2100 dolar.
Bir ton bakır 2300 dolar.
Halbuki bir ton zeytinyağı 18000 dolar. ( Rakamlar internet ortamından alınmıştır, değişkenlik gosterebir. )
Maden bir süre sonra bitiyor. Zeytin ağacı ise yüzyıllarca ürün veriyor.
Ayrıca, maden yenmez ama zeytin yenir.

Sadece zeytin ağacı mı? Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen neyin kıymetini bildik ki? Kıymetini bilseydik tarıma dört elle sarılırdık. Ekonomik olarak çok daha güçlü olurduk.

Baķınız tarımın kıymetini bilen, gerçek vizyon sahibi, eşsiz lider
Atatürk tarım sayesinde neler yapmış.

Atatürk 1930 lar da Italya’dan narenciye fidanları getirtiyor.
Portakal, mandalina ve limon fidanları Mersin, Antalya ve Egenin uygun bölgelerine dağıtılıyor.
1935 de Kayseri Sümerbank Tekstil fabrikası,
1937 de Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası Ruslara kurduruluyor. Bu fabrikaların karşılığı yaş sebze ve meyve ile ödeniyor.

Allahın bu topraklara bahşettiği tarım zenginliğini Atatürk takas aracı olarak kullanıyor.
Bu vizyon daha sonra gelen devlet adamları tarafından da devam ettiriliyor. İsmet İnönü, Celal Bayar, Süleyman Demirel ve Bülent Ecevitin bu tür anlaşmalarda imzaları var.
☆ İskenderun Demir Çelik Fabrikası Ruslara kurduruluyor. Karşılığı domatesle ödeniyor.
☆ Seydişehir Alüminyum Fabrikası Ruslara kurduruluyor. Karşılığı portakalla ödeniyor.
☆ Aliağa Rafinerisi Ruslar tarafından inşa edildi . Karşılığı salatalıkla ödendi.
☆ Oymapınar Barajını Ruslar yaptı. Karşılığını mandalina ile ödendi.

Hep vizyon vizyon diyoruz ya. İşte vizyon budur.
Portakalla ülke inşa etmek kimin aklına gelir?

İlyas Erbay


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Milletvekili Akay elektrik kaynaklı yangınlara dikkat çekti

İlçe Haberleri Yayın: 24.06.2024 16:37
İhlas Haber Ajansı
Milletvekili Akay elektrik kaynaklı yangınlara dikkat çekti

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, elektrik kaynaklı orman yangınlarına dikkat çekerek elektrik dağıtım şirketlerine “bakım” uyarısında bulundu.

Milletvekili Akay, elektrik hatlarının sorumluluğunun özelleştirilen dağıtım şirketlerinde olduğunun altını çizerek denetimsizliğin had safhada olduğunu, enerji nakil hatlarından kaynaklı çıkan yangınların bakımsızlıktan kaynaklandığı dile getirdi.

Elektrik dağıtım şirketlerindeki denetimsizliğe dikkat çeken Akay, “2009 yılında başlatılan özelleştirme süreciyle elektriği özel sektör dağıtmaya başladı. Bu tarihten itibaren mahalle ve köylerden geçen elektrik hatlarının sorumluluğu da özelleştirilen dağıtım şirketlerine geçti. Bu durum ne yazık ki denetimsizliği de beraberinde getirdi. Elektrik şirketleri belli periyotlarla hatları kontrol etmek ve bakımlarını yapmak zorunda fakat görüyoruz ki şirketler bu sorumluluklarını yerine getirmiyor. Ne yazık ki enerji nakil hatlarından kaynaklı çıkan yangınların bakımsızlıktan kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumsuzluğundan kaynaklanan yangınlara dikkat çeken Akay, “Son yıllarda enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların sayısı ve yanan alanda da önemli artışlar meydana geldiği gözlenmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; 1977-2023 yılları arasında 13 bin 119 adet yangın çıktı, çıkan yangınlar sonucunda ise 141 bin 342 hektar ormanlık alanınız yandı. OGM’nin 2023 Orman Yangınları Değerlendirme Raporu’na göre; 2023 yılında Enerji Nakil Hatları ve Trafolarının sebep olduğu yangınların oranı yüzde 5 olurken, 2021 yılında enerji nakil hatlarından kaynaklı yangınlarda 37 bin hektarlık alan kül oldu” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına konu hakkında çağrıda bulunan Akay, “Elektrik dağıtımı yapan firmalar, elektrik nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışması yapmadığı için ülkemizin dört bir yanında, özellikle de ormanlık bölgelerde sürekli elektrik kesintileri yaşanmakta ve vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili firmaları ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Ülkemizin canı yanmadan gerekli önlemleri alın, gereken bakım çalışmalarını bir an önce yapın” diye konuştu.

Akay, Karabük’te elektrik dağıtımı yapan firmanın, nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışması yapmadığı için Yenice ilçesinde sürekli elektrik kesintisi yaşandığını ve bölge halkına büyük bir mağduriyet yaşattığını söyledi.