Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde bozayıların ekosistemdeki rolü araştırılacak.
Kastamonu Üniversitesi Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Ormancılık Kısmı Avcılık ve Yaban Hayatı Programı Öğretim Üyesi Dr. Alper Ertürk’ün Türkiye ayağının yürütücüsü olduğu ve Doç. Dr. Anıl Soyumert Ertürk’ün araştırmacı olarak yer aldığı “Bozayı-İnsan Bir Ortada Ömrüne Ait Farklı Senaryolar Altında Boz Ayının Ekosistemin Biyoçeşitliliği Üzerindeki Rolü” projeis, TÜBİTAK-Slovakya Bilimler Akademisi (SAS) İkili İş Birliği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projenin Türkiye’deki saha ve laboratuvar çalışmaları, Prof. Dr. Emre Keskin’in baş araştırmacı olduğu Ankara Üniversitesi Evrimsel Genetik Laboratuvarı ile ortak yürütülecek. Slovakya ayağının yürütücülüğünü ise Dr. Peter Kauch üstlenecek.
Biri Slovakya’da, ikisi Türkiye’de olmak üzere üç bilimsel kurumun uzman araştırmacılarının iştirakiyle yürütülecek bu uluslararası iş birliği proje ile bozayıların orman biyolojik çeşitliliğinin şekillenmesindeki rolünü araştırılması hedefleniyor. Proje çerçevesinde, habitat farklılıkları ve insan faaliyetlerinin boz ayıların besin arama davranışları üzerindeki karmaşık tesirleri incelenecek. Üç yıl sürecek proje çalışmaları boyunca yaban hayatı ekolojisi alanında çağdaş genomik formüller, saha endokrinolojisi ve fotokapan teknikleri birleştirilerek kapsamlı araştırmalar gerçekleştirilecek.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, uluslararası iş birliği çerçevesinde desteklenmeye hak kazanan bu projeyi Kastamonu Üniversitesi ismine kıymetli bir çalışma olarak nitelendirerek, projede emeği geçen tüm araştırmacılara teşekkür etti. TÜBİTAK ve Slovakya Bilimler Akademisi (SAS) tarafından sağlanan dayanağın bilimsel araştırmaların milletlerarası seviyede ilerlemesine kıymetli katkılar sunacağını belirten Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumlarını teşvik eden yaklaşımlarından ötürü TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Orhan Aydın’a şükranlarını iletti.