Karabük Postası tarafından
17 Aralık, 2019 11:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Atık malzemelerden tescilli oyuncak ürettiler

Yenice ilçesinde bir şirket tarafından üç yıl önce atık malzemelerden üretilen denge oyunu tescillenirken, denge oyununda dışa bağımlılıktan kurtulmada büyük katkı sağladı.
İlçede 1995’te kereste ticareti yapmak için kurulan YENORSAN yönetimi tarafından üç yıl önce yurt dışından ithal edilen denge oyunlarına yönelik çalışma başlatıldı. Daha önce atık olarak sobalarda ve kalorifer kazanlarında enerji elde etmek için yakılan kereste parçalarından “denge” oyunu yapılması konusunda karara varıldı. Yapılan üretimin ardından Türkiye genelinde dağıtımı yapılan denge oyunu daha sonra tescillenirken, bu süreçte 12 çeşit oyuncak yapımına başlandı.
Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tellioğlu, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın 6 ortaklı bir aile şirketi olduğunu söyledi. Şirketin 1995’te özel önem taşıyan ve Yenice’ye özgü orman ürünleri ticaretiyle başladığını ifade eden Tellioğlu, “15 yıldır hizmet verdiğimiz kereste üretimi faaliyetlerinde atık olarak değerlendiremediğimiz mamülleri her ne kadar piyasaya sürmeye çalışsak ta bir oyuncak yapımına başlayarak ‘ülkemize kazandırabilir miyiz?’ diye düşündük. Bu süreçte üretim faaliyetlerimizde kerestelerin atık malzemelerini geri dönüşüm yaparak 12 çeşitten daha fazla oyuncak yapımı ile ekonomiye kazandırmış bulunuyoruz. Böylelikle daha önce atık olarak sobalarda yaktığımız, kalorifer kazanlarından enerji elde ettiğimiz mamulleri daha güzel katma değer sağlayarak oyuncak yapımına sunduk” diye konuştu.
3 yıldır 12 çeşit oyuncak ürettiklerini ve bunu daha da artırmayı hedeflediklerini aktaran Tellioğlu, şunları kaydetti: “Denge oyunu oyuncak faaliyetlerimizi 12 çeşitten fazla olmasına rağmen biz bu mamulleri burada üretip paketleyip İstanbul’da açtığımız mağazadan pazarlıyoruz. Oradaki elemanımız bunların pazarlamasını yürütüyorlar. Kaldı ki bizden bugün için fabrika tesislerimizden Türkiye’nin herhangi bir yerinden telefon açarak siparişle mal isteseler bile biz buradan gönderemiyoruz. Sevkiyatlarımızı sadece İstanbul’dan yapabiliyoruz.”
Ürünlerinin tescilli bir marka olduklarını da anlatan Tellioğlu, “Ayrıca ikinci kalitede olarak piyasaya denge oyunu olarak sürdük. Jenga yıllar önce Türkiye’de üretilmeyen denge oyunlarının bizim ülkemize getirilip pazarlandığını görünce, ‘Biz Türkiye’de üreterek onlara satamaz mıyız?’ düşüncesiyle denge oyunlarını ‘vawkit’ adı altında tescil ettirerek piyasaya sürdük ve sürüyoruz” dedi.

blank
blank
İlyas Erbay tarafından
22 Ocak, 2025 11:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

AYRANIMIZ YOK İÇMEYE, AUDİ İLE GİDERİZ MAKAMA !

Yanlış hatırlamıyorsam;
Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu kuruluşlarının sahip oldukları araç envanteri konusunda çalışma başlatmış, bu kapsamda araçların hem sınıflarının düşürülmesi hem de sayılarının azaltılması için bir takım hazırlıkların yapılması talimatını vermişti.

Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak alınması gereken tedbirlerin bildirildiği Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi 17.05.2024 tarihli ve 32549 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmemişmiydi?
Peki bu ne?
Basına yansıyan haberlerden öğrendiğimize göre; yatırım programı kapsamında, 2262 taşıt daha alınacakmış.
Sağlık Bakanlığına 468
Adalet Bakanlığına 210
Emniyet Müdürlüğüne 711
Milli Savunma Bakanlığına 177
Jandarma Gn. Müdürlüğüne 169
Gelir İdaresi Başkanlığına 85
Dışişleri Bakanlığına 51
Afet ve Acil Durum Başkanlığına 41
TEİAŞ 45
İçişleri Bakanlığına 40
Atatürk Orman Çiftliğine 38
Karayolları Gn. Md lüğüne 35
Sahil Güvenliğe 35
Ticaret Bakanlığına 27
MSB Akaryakıt İkmal Müdürlüğüne 21
Cumhurbaşkanlığına 20
Kıyı Emniyete 17
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 10
Yargıtaya 10
EPDK ya 9
Diyanet İşleri Başkanlığına 6
37 adette diğer kurumlara olmak üzere 2262 araç alınacakmış.

Türkiye’nin makam araçları yönünden “Dünya rekorunu”nu elinde bulundurduğu belirtiliyor. Ülkemizde 125 bin kamu aracı varken, bu sayı Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin civarında. Devlete ait uçak filosu bakımından birçok ülkeden de öndeyiz. Almanya’da 12, Fransa’da 14, İtalya’da 11, Japonya’da 2 özel uçak bulunurken ülkemizde Cumhurbaşkanlığı’nın hava filosundaki uçak sayısı ise Katar’ın tartışmalara neden olan hibe ettiği ‘Uçan Saray’ı Boeing 747-8 model uçakla birlikte 16’ya yükselmişti.

Kamudaki araç sayımız; nüfusu bizimle aşağı yukarı aynı olan ülkelerle kıyaslandığında, 10-15 kat daha fazla. Üstelik kıyaslama yaptığımız ülkeler bizden kat kat daha zengin. Ülkede lüks, şatafat almış başını gidiyor. Bu kıyaslamayı yaptığınızda; israfın, şatafatın, gösterişin, savurganlığın boyutlarını daha iyi anlıyorsunuz.
Almanya’da makam aracı sayısı 9 bin. Bizde Almanyanın 14 katı
Nüfusu bizden çok daha fazla olan Japonya’da makam aracı sayısı 10 bin. Bizde Japonya nın 12 katı
Fransa’da makam aracı sayısı 8 bin. Bizde ise Fransa’daki makam aracı sayısının 15 katı makam aracı var. Bu ülkelerin 3 üçü de bizden kat kat daha zengin.

Kamudaki araçlardan söz edilirken, nüfusu Türkiye’ye yakın ülkelerdeki resmi taşıt sayılarından örnek verilmesi gayet normal. Bu kıyaslamayı elbetteki yapacağız. Ülkemizde kamuda makam aracı sayısı şimdilik 125 bin kadar. Şimdilik diyorum, zira alımlar devam ediyor.
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ?

İlyas Erbay

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.