blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Astronot Alper Gezeravcı: “Uzay alanında ciddi çalışmaların altına imza atmış milletlerden biriyiz”

Kastamonu’da öğrencilerle buluşan Türkiye’nin birinci astronotu Alper Gezeravcı, "Uzay alanında önemli çalışmaların altına imza atmış milletlerden biriyiz" dedi.
Türkiye’nin birinci astronotu Alper Gezeravcı, Kastamonu’da öğrencilerle bir ortaya geldi. Kastamonu Valiliği himayesinde Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansa Alper Gezeravcı konuşmacı olarak katıldı. Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Kastamonu Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, "Ülkelerin birçok alanda başarılı rol gösterebilmesi için uzayda varlıklarını hissettirebilmelerinden geçmekte yollar. Bu manada da ülkemizin ulusal uzay programı doğrusunda birçok amaçları var. Bu gayelerin gerçekleştirilmesi ve bu maksatların gerçekleştirilmesindeki birinci yolunda farkındalık olduğunun, farkındalık uyandırmak gerektiğinin farkındayız. Ve bu nedenle de bu cins aktiflikleri siz gençlerimizle düzenlemeyi bir ödev olarak kendimizde görüyoruz" dedi.

"2030-2040’dan sonra yapay zeka bilmeyen hangi meslek olursa olsun hiçbir bahtı olmayacak"
2030-2040 yıllarının yapay zeka ve uzay çağı olacağını belirten Yapay Zeka Politikaları Derneğ Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu ise, "3 ay evvel Sayın Valimizin öncülüğünde Kastamonu teknoloji seyahati başladı. Bizler maddi manevi her vakit sizlerin yanınızdayız. ve bu seyahatte da ne gerekiyorsa yapmaya da kararlıyız. O yüzden sizden tek ricamız sizler Kastamonu’nun bugünleri olarak yapay zekayla ilgilenin, uzayla ilgilenin, siber güvenlikle ilgilenin ve memleketimizi çok daha fazla daima bir arada ileri götürelim" diye konuştu.

"Uzay alanında önemli çalışmaların altına imza atmış milletlerden biriyiz"
Öğrencilere yaşadığı tecrübeleri anlatan birinci Türk astronot Alper Gezeravcı ise, "Görevimizi tamamladığımız 9 Şubat 2024’te ülkeme dönüşümün çabucak akabinde değerli kardeşlerimizle, ülke genelinde ve yurt dışında birçok lokasyonda bu programlara başladık. Şu ana kadar yaklaşık 15 aylık müddetin içerisinde 350’nin üzerinde program yaptık. Bizim bu kadar kısa vakit dilimi içerisinde bu kadar fazla buluşma eforumuzun, program gerçekleştirme eforumuzun sebebi, siz geleceğimizin teminatı pahalı kardeşlerimize sunulmuş bir lütuf değil. Bu bizim boynumuzun borcu. Zira Türkiye Cumhuriyeti bu misyonu bir tane vatandaşının uzaya gidip 22 gün maceraya yaşaması için gerçekleştirmedi. Türkiye Cumhuriyeti, bu vazifesi dünyanın en güçlü coğrafyalarından birinde, yüzyıllardır ayakta kalmayı başarabilmiş güçlü bir devlet olarak, her daim özgüveni sınanan evlatlarının hak ettikleri ilham kaynağı bir misyon olarak gerçekleştirdiği ve merkezine bu işin geleceğe yönelik bütün planlamalarının merkezine siz bedelli kardeşlerimiz oturttu. Bu sürecin altına imza atacak olan bireylerin siz kıymetli kardeşlerimiz olacaksınız. Zira bu öykü, bir kıssanın başlangıç noktasıydı. Bir yere varış öyküsü değil ve bu işin asıl sahibi olan sizlersiniz" halinde konuştu.
Türk tarihine bakıldığında kıymetli isimlerin uzay alanında çalışmalar yaptığını görebildiklerini söyleyen Gezeravcı, "Tarihimizi şöyle bir gözden geçirdiğimizde Cezeriler, Ali Kuşçular var. Bunlar aslında yalnızca Türkiye Cumhuriyeti’nin uzay ve bilim alanındaki seyahati değil. Dünya bilim tarihine iz bırakan birçok bilim insanlarımızdan bir kaçı. Tarihimizle sınandığımız, farklı iniş çıkışlar içerisinde, sahip olduğumuz bu zenginlikten bir ölçü uzaklaştığımız periyotlar oldu. Fakat buna karşın yakın tarihimizde uzay alanında önemli çalışmaların altına imza atmış milletlerden biriyiz" tabirlerini kullandı.
Türkiye’nin değerli teknolojik atılımlara imza attığını kaydeden Gezeravcı, "2 hafta evvel değerli bir muvaffakiyete imza attık. Dünyada birebir anda 3 pistten iniş kalkış operasyonu yapan yalnızca tek ülke. Elektrikli otomobilini, uçağını ve helikopterini üreten dünyada yalnızca 6 ülke var, biri Türkiye Cumhuriyeti. Uzaya gelene kadar bu memleketin evlatlarının elinden çıkmış size ilham sağlayacak kaç muvaffakiyet öyküleri mevcut. Aradığınız ilham kıssaları yurt dışında öteki ülkeleri hudutlarında değil, bu topraklarda mevcut, kâfi ki bakmayı bilin" sözlerini kullandı.
Türkiye’nin, 2026-2028 yılları ortasında aya erişebilmek için bir planlama içerisinde olduğunu vurgulayan Gezeravcı, "Bunu Ulusal Uzay Programımızın içerisinde sürdürüyoruz. 2 kademeli bir program. 1. kademede kendi etrafı ve dünya etrafında dönüşüne devam eden ay yüzeyinde spesifik bir noktaya sert iniş yapmasını planlıyoruz. Birinci vazifeden çıkacak olan deneyim sonucunda çabucak 2. vazife başlayacak. Bu vazifede de bir bilimsel nesne ile ay yüzeyine yumuşak iniş yapılacak. Koymuş olduğumuz maksat kolay bir gaye değil. İnsanoğlu 70 yıldır uzayda faaliyet gösteriyor. Bu 70 yılın içerisinde aya insanını, ya da rastgele bir bilimsel nesnesini ulaştırabilmiş yalnızca 5 ülke var. Biz 6. ülke olma yolunda gaye koymuşuz" diye konuştu.
Emin adımlarla amaca yüründüğünü lisana getiren Gezeravcı, "Biz ay yüzeyine ulaşacak halde bir gayesi koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımız birkaç yıl evvel ‘uzaya göndereceğimiz vatandaşımız, kendisinin ya da Türkiye’deki öteki bilim insanlarının yer çekimsiz uzay ortamında yapmak istedikleri bilimsel test ve tecrübeleri gerçekleştirme imkanına sahip olacak’ diyerek birinci beşerli uzaylı misyonunu ilan etti. Sayın Cumhurbaşkanımız bu açıklamayı yaptığında kimi çevreler sahiden buna gülerek yaklaştı. Sevgili konuklarımız, 1,5 yıl geçmeden ilan edilmiş bu gaye gerçekleştirilmiş vaziyettedir. Türkiye Cumhuriyeti ayağı yere basan sağlam, iradesiyle net yola çıkmış olduğu maksatları ortaya koyuyor. Hiçbir vakit bir hayal peşinden koşmadık, devletimize kadim geçmişimizden almış olduğumuz kültürle her vakit gerçekti, erişebilir ve somut maksatlar ortaya koyarak birebir devlet ciddiyetiyle bu amaçlar peşinden yürümeye her daim devam ettik" formunda konuştu.
Programa Vali Meftun Kısımlı, Vilayet Jandarma Kumandanı Zafer Özden, Emniyet Müdürü Kayhan Ay, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Program sonunda da Alper Gezeravcı’ya günün anısına ikram takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
20
Kasım Perşembe
1447 HİCRİ Cemaziyelevvel 29
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
06:07
  Güneş
07:36
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:40
  İkindi
15:11
  Akşam
17:34
  Yatsı
18:58

Çok Okunanlar

blank
Karabük

Karabük’ün Hayalinin Gerçeğe Dönüşmesi  Bekleniyor

blank
Karabük

BU MAHALLELER KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLİYOR

blank
Karabük

Yaşı Küçük Kızı Taciz Etti, “Alkollüydüm, Hatırlamıyorum” Dedi

blank
Karabük

Safranbolu’da Mantar Toplama Dönüşü Feci Kaza: 2 Ölü, 7 Yaralı

blank
Karabük

Karabük, Şehidine Gözyaşlarıyla Veda Etti

blank
Karabük

Karabük’te Vatandaşlardan Duraklara Qr Kod Talebi

blank
Eflani

Eflani’deki Tarihi Alan ve Lahit İddiaları Gündem Oldu

blank
Karabük

Çamlık İHL Binası Üniversite’ye Devrediliyor

blank
Karabük

SGK Borçlarına Yeni Taksitlendirme Kolaylığı

blank
Karabük

 Akay, Bakanlığa Karabük’e 2. Huzur Evi Çağrısı Yaptı

Video Haberler

Karabük’te “Dijital Nesil ve Aile Dinamikleri” Semineri Düzenlendi

blank

Karabük’te Elektrik Hatları Yer Altına Alınıyor

blank

KARDEMİR Oflaz Döneminde Yeni Bir Sayfa Açıyor

blank

Samsun, savunma sanayisinin yeni üretim üssü oluyor

blank

Çorum’da otomobil yola çıkan danaya çarptı: 2 yaralı

blank

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Topal: “Savaş ve çatışmaların belirli kurallara bağlanması hem dini hem hukuki hem de ahlaki bir yükümlülüktür”

blank

Karabük’te “Dijital Nesil ve Aile Dinamikleri” semineri düzenlendi

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
20 Kasım, 2025 10:08 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Karabük’te “Dijital Nesil ve Aile Dinamikleri” Semineri Düzenlendi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Bilim İletişimi Ofisi tarafından "Dijital Nesil ve Aile Dinamikleri" konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.

Cumhuriyet Anadolu Lisesi velilerine yönelik olarak Karabük İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda, dijital çağda çocukların karşılaştığı riskler ve ailelerin dijital okuryazarlığının artırılması hedeflendi.

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) öncülüğünde yürütülen toplumsal farkındalık çalışmaları kapsamında düzenlenen seminerde konuşan Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dijital neslin teknolojiyle kurduğu güçlü ilişkiye dikkat çekerek ebeveynlerin dijital dünyanın değişen dinamiklerini anlamasının önemini vurguladı.

Dr. Eroğlu, "dijital ebeveynlik" kavramının önemini hatırlatarak ebeveynlerin yasaklayıcı tutumlar yerine çocuklarıyla birlikte dijital dünyayı keşfetmelerini ve bilinçli rehberlik sunmalarını önerdi.

Eroğlu, sunumunda dijital neslin davranış özellikleri, siber zorbalık, dijital şiddet, bilgi kirliliği, çevrim içi riskler ve mahremiyet ihlalleri gibi konulara değindi.

Seminerde ayrıca aile içi dijital sözleşmeler, ekran süresi yönetimi, güvenli internet kullanımı ve sosyal medya mahremiyeti gibi başlıklarda velilere somut öneriler paylaşıldı.

Etkinliğe, Cumhuriyet Anadolu Lisesi yönetimi, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları ile Karabük Üniversitesi Dijital Şiddet ile Mücadele Kulübü üyesi öğrenciler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
20
Kasım Perşembe
1447 HİCRİ Cemaziyelevvel 29
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
06:07
  Güneş
07:36
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:40
  İkindi
15:11
  Akşam
17:34
  Yatsı
18:58

Çok Okunanlar

blank
Karabük

Karabük’ün Hayalinin Gerçeğe Dönüşmesi  Bekleniyor

blank
Karabük

BU MAHALLELER KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLİYOR

blank
Karabük

Yaşı Küçük Kızı Taciz Etti, “Alkollüydüm, Hatırlamıyorum” Dedi

blank
Karabük

Safranbolu’da Mantar Toplama Dönüşü Feci Kaza: 2 Ölü, 7 Yaralı

blank
Karabük

Karabük, Şehidine Gözyaşlarıyla Veda Etti

blank
Karabük

Karabük’te Vatandaşlardan Duraklara Qr Kod Talebi

blank
Eflani

Eflani’deki Tarihi Alan ve Lahit İddiaları Gündem Oldu

blank
Karabük

Çamlık İHL Binası Üniversite’ye Devrediliyor

blank
Karabük

SGK Borçlarına Yeni Taksitlendirme Kolaylığı

blank
Karabük

 Akay, Bakanlığa Karabük’e 2. Huzur Evi Çağrısı Yaptı

Video Haberler

Karabük’te “Dijital Nesil ve Aile Dinamikleri” Semineri Düzenlendi

blank

Karabük’te Elektrik Hatları Yer Altına Alınıyor

blank

KARDEMİR Oflaz Döneminde Yeni Bir Sayfa Açıyor

blank

Samsun, savunma sanayisinin yeni üretim üssü oluyor

blank

Çorum’da otomobil yola çıkan danaya çarptı: 2 yaralı

blank

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Topal: “Savaş ve çatışmaların belirli kurallara bağlanması hem dini hem hukuki hem de ahlaki bir yükümlülüktür”

blank

Karabük’te “Dijital Nesil ve Aile Dinamikleri” semineri düzenlendi