Asgari Ücret 17 Bin 2 TL olarak açıklandı. Asgari ücret görüşmeleri başladığı andan itibaren etiketler değişmeye başlamış, gıdadan giyime kadar bir çok kaleme zam yapılmıştı. Şimdi ise asgari ücretin belli olmasının ardından zam furyasının aratarak devam edeceği ifade ediliyor.
Genci, yaşlısı, evlisi, bekarı milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2024 asgari ücret zammı net 17 bin 2 lira olarak açıklandı. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret işçilerin cebine Şubat ayında girecek. Asgari ücret görüşmeleri başladığı andan itibaren bir çok işyerinde etiketler değişmeye başlamış ve gıdadan giyime kadar bir kaleme zam yapılmıştı. Asgari ücretin belli olması ile birlikte bu zam furyasının devam edeceği ifade edilirken, Şubat'ta zamlı asgari ücretin işçinin cebine gireceği gün bu maaşın dolar karşısında da eriyeceği belirtiliyor.
Üretim maliyetlerine doğrudan etki edecek olan yeni asgari ücret artışının ürün fiyatlarına kaçınılmaz olarak yansıtılacak olmasının enflasyon üzerinde de yukarı yönlü baskı yaratacağı, ürün fiyatlarını en az yüzde 25-30 oranında artıracağı ve enflasyonda orta vadeli görünümü bozmasının beklendiği ifade ediliyor.
YENİ ASGARİ ÜCRET NELERİ ETKİLEYECEK?
Fiyat artışlarının yanı sıra yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ ZOR GİBİ
Asgari ücretin artması bir tarafa yeni yılla birlikte tüm fiyatlar da değişecek. Bu da vatandaşı olumsuz yönde etkileyecek ve enflasyonu düşürme hayalleri ise suya düşecek gibi. Çünkü yaşanacak olan bu fiyat artışlarının enflasyonu tetiklemekten başka bir işe yaramayacağı belirtiliyor. Yeni yılla birlikte akaryakıta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı geleceği ve bununda akaryakıt fiyatlarını artıracağı belirtilirken, bununda bir çok ürüne zam olarak yansıyacağı ifade ediliyor. Tabi buna bir de döviz kurundaki artışların eklenmesi halinde vatandaşların alım gücünün daha da düşeceği belirtiliyor. (Ramazan Öztürk)
Karabük’ün Eflani ilçesinde ağına düşürdüğü vatandaşı dolandıran şahıs, Kastamonu’da polis grupları tarafından yakalandı.
Edinilen bilgiye nazaran, Karabük’ün Eflani ilçesinde ağına düşürdüğü bir vatandaşı dolandıran şahıs, daha sonra kaçarak kayıplara karıştı. Şahsın Kastamonu’ya geldiğinin tespit edilmesi üzerine Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü gruplarınca kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Yapılan kamera ve saha çalışmaları sonucunda kuşkulu İ.S., şahıs dolandırıcılıktan elde edilen paraları yurt dışına göndermek isterken yakalandı. Kuşkulu şahsın üzerinde yapılan aramada 160 bin 320 TL para ve bir ölçü altın ele geçirildi.
Şüpheli İ.S., emniyetteki süreçlerinin akabinde, Karabük Vilayet Jandarma Komutanlığı takımlarına teslim edildi.