Artvin’de köylüler, Türkiye’nin en az akbaba çeşitlerinden biri olan sakallı akbabayı yaralı ve bitkin halde buldu. Sağ kanadı kırık ve enfekte olduğu belirlenen akbaba, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar (DKMP) gruplarına teslim edildi.
Veteriner tabip Can Berk Düzün tarafından yapılan muayenede, enfeksiyon nedeniyle kanadın kurtarılamayacağı anlaşıldı ve operasyonla ampute edilmesine karar verildi. Tedavisi tamamlanan akbaba, tabiatta kendi başına hayatını sürdüremeyeceği için bir hayvanat bahçesine gönderilecek. Yaklaşık 3 metre kanat açıklığına ve 5 kilogram yüke sahip olan sakallı akbaba, tabiatta seçkin rastlanan büyük kuş tiplerinden biri olarak biliniyor.
Artvin’deki kuvvetli kış kuralları nedeniyle bu yıl çok sayıda yabani hayvanın yaralandığını belirten Can Berk Düzün, kliniğe puhu kuşu, şahin ve sincap üzere farklı cinslerin de tedavi için getirildiğini tabir etti.
Sakallı akbabanın Artvin’de az görülen bir tıp olduğunu vurgulayan Düzün, bu kuşun tabiatta görüntülenmesinin bile epeyce güç olduğunu belirterek “Maalesef, artık doğal ortamında değil, belirlenecek bir hayvanat bahçesinde ömrünü sürdürecek” dedi.


Artvin’de sakallı akbaba yaralı ve bitkin halde bulundu
Alevlere teslim olan ev kullanılmaz hale geldi
Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde soba parlaması neticesinde alevlere teslim olan ev kullanılmaz hale geldi.
Olay, Hanönü ilçesine bağlı Akşasu köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Hasan Özmen’e ait evde sobanın parlaması neticesinde alevlerin sıçradığı evde yangın çıktı. Yangın sırasında evde bulunan vatandaşlar, pencereleri kullanarak dışarı çıktı.
112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilen ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından yangın söndürüldü. Olayda can kaybı ya da yaralanan olmazken ev kullanılmaz hale geldi.
Yangınla ilgili inceleme başlatıldı.

