blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Eylül, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Armonika’yı gelecek nesillere aktarmak için şenlik düzenlediler

Rize’de bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Dağbaşı Şenlikleri’ ile birlikte bir zamanlar yörede çok yaygın olan Armonika çalgısı eşliğinde yürüyüş ve eğlence düzenlendi.
Karadeniz’e yaklaşık 200 yıl önce Kafkaslar tarafından getirilen Armonika, bölgenin vazgeçilmez müzik aleti oldu. Rize ve çevresinde yaygın olan Armonika, düğün ve eğlencelerin tek çalgısı olarak yıllarca kullanıldı. Armonika son yıllarda yerini kemençe ve tuluma bıraktı. Rize merkeze bağlı Dağsu mahallesinde de bu yıl ilk kez ‘Dağbaşı Şenlikleri’ düzenlendi.
Mahalle merkezinde toplanan vatandaşlar Armonika sanatçıların eşliğinde tepeye kadar yürüdü. Yol boyuncu Armonikanın sesiyle birlikte eğlenen vatandaşlar türküler söyledi. Bu şenlik sayesinde Armonika’nın gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.

“Armonikadan etkilenerek böyle bir şenlik yapmayı istedim”
Geçmiş yıllarda popüler olan Armonikadan etkilenerek bu şenliği düzenlemek istediklerini ifade eden Şenlik Yürütme Komitesi Başkanı Özkan Avcı, “Ben bu şenliği Ankara’da projelendirdim. Geldim buraya kardeşlerimizi topladık. Dağbaşı’nın eski geleneğinde Armonika vardır, çok meşhurdur. Bu Armonikanın üstüne türkülerde söylemişimdir. Armonikadan etkilenerek böyle bir şenlik yapmayı istedim. İnşallah gelecek yıllarda da arkadaşlarımız bunu devam ettirerek geleneksel hale sokarlar. Bu birinci dağbaşı şenliğimiz. Bir daha ki sene olursa ikinci şenliğimiz olacak. Çok güzel oluyor. İnsanlarımız bu tip şeylere ihtiyacı var. Hep bir stres. Böyle güzel şeylerde yaşansın istiyoruz. Dağbaşı şu anda Dağsu Mahallesi olarak geçer ama eski ismi Dağbaşı’dır. Düğünleri törenleri çok güzeldir” ifadelerini kullandı.
Armonikanın yaklaşık 250 senelik bir mazisi olduğuna vurgu yapan Armonika sanatçılarından Süleyman Sarıahmetoğlu, “Bu enstrümanı çocukluğumuzdan beridir çalarız. Bize annemizin ilk aldığı şey ağız mızıkasıdır. Ağız mızıkası ile başladık. Dolayısıyla o ruh hali çocukluktan gelmektedir. Ben bunu hobi olarak yapmaktayım. İstiyoruz ki tamamen gün ışığına çıksın. Bunda da her türlü maddi ve manevi fedakarlıklarda bulundum. Gençlerden de çalmaya başlayanlardan var. Onlarda bizi mutlu ediyor. Bizim de bazı kayıtlarımız var. 250 senelik bir mazisi vardır. Kafkaslardan gelmiştir ama Almanya’dan gemiyle buraya gelmiştir” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Anadolunun en etkileyici şelalelerinden Tomara Şelalesi ziyaretçilerini ağırlamaya başladı

Türkiye’de turizm otoriteleri tarafından görülmesi tavsiye edilen 10 şelale ortasında yer alan Gümüşhane’deki Tomara Şelalesi, dağın ortasındaki 40 farklı noktadan dökülen buz üzere suyuyla ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.
Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde dağın ortasındaki 40 farklı kaynaktan 15 metreden dökülen ve yörede "Kırk Gözeler" ismiyle bilinen Tomara Şelalesi, baharın gelişiyle birlikte su debisinin tepeye ulaştığı periyoda girdi.
Sezonun başlamasıyla birlikte doğaseverlerin uğrak noktalarından birisi olan şelale bölgenin en etkileyici doğal hoşluklarından birisi olmasının yanında serin suları ve yemyeşil doğasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor.
Doğu Karadeniz bölgesinin en beğenilen turistik noktalarından birisi olan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, piknik alanları, cam seyir terası, çocuklar için oyun parkından lokantasına kadar eksiksiz hizmet sunulan ve ziyaretçilerin şelaleden çıkan berrak sularda serinleyip tabiatın tadını çıkardığı yerlerden birisi.
Dağın ortasındaki 40 başka kaynaktan çıkan sular birleşerek görkemli bir şelaleye dönüşürken 15 metre yükseklikten dökülen süt rengindeki köpük köpük buz üzere berrak suyunun oluşturduğu vadide binlerce yıldır gürül gürül çağlıyor.
Gümüşhane vilayet merkezine 109, Şiran ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan şelaleyi ziyaret eden Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (GÜDAK) üyeleri eşsiz görüntünün tadını çıkardı.
Bölgede yapacakları tabiat yürüyüşü öncesinde uğradıkları şelalede eşsiz görünümün tadını çıkaran ve Bayburt’tan gelen Yunus Emre Çingöz, "Eşimle birlikte Bayburt’tan bu aktifliğe katılmak için Gümüşhane’ye geldik. Pek hoş bir ortam var" dedi.
Tomara Şelalesine ilkbahar mevsiminde daha evvel hiç gelmediğini lisana getiren Zehra Aygün ise "İlkbaharda daha evvel hiç gelmemiştim. Çok hoşuma gitti. Suyu çok fazla ve kırk gözeler olması, suyunun çok lezzetli olması beni çok etkiledi. Bir daha gelmek isterim. Sonbaharını da görmek isterim şelalenin" diye konuştu.
Etkinliğe Trabzon’dan katılan Hacer Arslan da "Çok hoş, çok keyifli. Şelaleyi görmeye geldik. Şahane bir yer. Hava da çok hoş. Takım harika esasen. Çok hoş bir faaliyet olur inşallah" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.