Reklam
Reklam
kitap
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
27 Şubat, 2025 15:09 tarihinde yayınlandı
0

Araştırmacı Yazar Barış Kaya, “A’dan Z’ye Safranbolu” Kitabıyla Tarihe Işık Tutuyor

Araştırmacı yazar Barış Kaya, “A’dan Z’ye Safranbolu” adlı kitabıyla, Safranbolu’nun eşsiz mimari değerlerini ve tarihi evlerini tanıtmaya devam ediyor.

“A’dan Z’ye Safranbolu-Eski Zaman Tanıkları Evler” adını taşıyacak olan ikinci kitapta ise yıkılan evlerden örnekler yer alacak.

Kitabın ikinci sayısının çok yakında yayımlanacağını belirten Kaya, bu evlerin asıl isimlerinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Son yıllarda otel ve pansiyon olarak kullanılan bazı evlerin farklı isimlerle adlandırıldığını, ancak bazı evlerin de tamamen yıkılarak unutulmaya yüz tuttuğunu da ifade etti.

Kaya, Safranbolu’nun özgün sivil mimari örneklerinin geleneksel isimleriyle yaşatılması için kitabında bazı yapıları ele aldı. Günümüzde unutulmaya yüz tutan, yıkılan evlerden bazıları şöyle:

Şoför Osman Evi

Kaya, günümüzde ayakta olmayan ve yitik bir zaman tanığı olan Şoför Osman Evi’nin, yakın zaman önce güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz eden bir metruk yapı olarak değerlendirildiğini ve bu nedenle yıkıldığını belirtti. Çavuş Mahallesi’nde bulunan bu evin kendine özgü asimetrik mimari tarzıyla dikkat çektiğini söyleyen Kaya, zemin üstüne bir kat olarak inşa edilen evin, çatı katı ile de farklı bir görünüm sunduğunu vurguladı. Dört payanda üzerinde yükselen cumba çıkması, üçer pencereli köşe odaları ve çatı katındaki simetrik beş penceresi ile Safranbolu’nun sembol yapılarından biri olduğunu ifade eden Kaya, bu yapının gelecekte aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesini umduğunu kaydetti.

Guburlar Bağ Evi

Kaya, Safranbolu’nun en iyi korunan şehirlerden biri olduğunu belirtirken, tüm evlerin ve yapıların bu şansa sahip olmadığını da dile getirdi. Bakımsızlık ve sahipsizlik nedeniyle her geçen gün yitip giden yapılar arasında Guburoğlu ve Halomemetler ismiyle bilinen Guburlar Bağ Evi’nin de bulunduğunu aktardı. Önünde bulunan kuyusu, pencere detayları ve sarmaşıklarla kaplı çökmüş çatısıyla artık yitirilmiş bir geçmiş tanık haline geldiğini belirten Kaya, bu tür yapıların korunmasının önemine dikkat çekti. Yıkılan evlerin isimleriyle anılmasının önemine vurgu yapan Kaya, kitabının gelecekte bu evlerin aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için yerel bir kaynakça oluşturacağını sözlerine ekledi. Barış Kaya’nın çalışmaları, hem Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mirasının yaşatılması, hem de gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir önem taşıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
MANSETJandarma Teskilatinin 187. Kurulus Yili Karabukte kutlanacak
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
14 Haziran, 2026 14:55 tarihinde yayınlandı
0

Jandarma Teşkilatının 187. Kuruluş Yılı Karabük’te kutlanacak

Jandarma Teşkilatının 187. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Karabük’te çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Kutlama programı, 15 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilecek tören ve tanıtım faaliyetleriyle başlayacak.

Etkinlikler saat 10.00’da Yenişehir Atatürk Anıtı’nda başlayacak. Program kapsamında anıta çelenk sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapılacak.

Kutlamalar saat 11.00’de Kemal Güneş Caddesi Etkinlik Alanı’nda devam edecek. Burada İl Jandarma Komutanlığı tarafından tanıtım standı açılarak vatandaşlara Jandarma Teşkilatının görevleri, faaliyetleri ve kullandığı ekipmanlar hakkında bilgi verilecek.

Türkiye’nin köklü güvenlik kurumlarından biri olan Jandarma Teşkilatı, 187 yıldır ülke genelinde kamu düzeninin sağlanması, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması ile suçların önlenmesi ve aydınlatılması görevlerini sürdürüyor.

Karabük’te gerçekleştirilecek kutlama programına protokol üyeleri, kamu kurumlarının temsilcileri ve vatandaşların katılması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin