Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
28 Haziran, 2014 07:49 tarihinde yayınlandı
0

Araç’ta Ceviz Yetiştiriciliği Konferansı

KASTAMONU Araç ilçesinde ceviz yetiştiriciliği konulu konferans düzenlendi. Araç Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ile çok sayıda davetli katıldı. Konferansta konuşan Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, üreticilerin genellikle fidan seçimi, dikim, budama ve zararlılarla mücadele aşamalarında hatalar yaptıklarını belirterek, bilinçli üretim yapmak isteyen üreticilerin her zaman yanlarında olduklarını ve üreticilerimizin eksikliklerini giderebilmeleri için İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile iletişim halinde olmaları tavsiyesinde bulundu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ise, üretime uygun alanlarda ceviz üretimini artırmak için İl Özel İdaresi destekli “Üç Lirası Sizden, Gerisi Bizden” sloganı ile ceviz yetiştiriciliği projesi hazırladıklarını ve talepleri almaya başladıklarını söyledi. Üreticilerin atıl durumdaki arazilerini en iyi şekilde değerlendirilebileceği ve ekonomilerine katkı sağlayacağı bitkisel üretim kalemlerinden biri olan ceviz yetiştiriciliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve bitkisel-hayvansal üretimle alakalı her konuda bilgi almak için İl İlçe Müdürlükleriyle irtibat halinde olmaları gerektiğini ifade eden Yaman, üreticilerin ürünlerinin verimli ve kazançlarının bol olması temennisinde bulundu. İlçe Müdür Vekili Fatih Önlem de, ilçenin arazi yapısı ve coğrafi özellikleri yönünden meyveciliğe uygun olduğunu belirterek, genç nüfusun az olması sebebiyle üretimin istenilen seviyede olmadığını kaydetti. Önlem, bu durumun ceviz gibi ekonomik getirisi yüksek ürünlerin yetiştiriciliğiyle iyileştirilebileceğini ifade ederek, üreticilerin konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstermelerini ve detaylı bilgi almak için İlçe Müdürlüklerine başvurmasını istedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagis kirazi vurdu NZpP27LT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin