Ramazan ayında durağan periyoda giren araç alım satımı yaz aylarının yaklaşması ile hareketlendi. Galericiler 2 günde 1 yeni araç satışının olduğunu vurguladı.
Düzce’de yıllardır galericilik yapan İhsan Açıkgöz, Ramazan ayında durağan periyoda giren ikinci el araç alım satımının yaz aylarının gelmesi ile hareketlendiğini belirtti. Her iki günde 1 aracın satıldığını belirten Açıkgöz, Çin araçlarının piyasaya girmesi ile hareketliliğin arttığını vurguladı. Açıkgöz "ikinci el araç satışları canlandı. İkinci el araçlarında da kimi gelişmeler oldu. Çin’in araçları piyasaya çok süratli girdi. Buda yeni bir pencere açtı ikinci elde. Beşerler endüstriden korktuğu için yeni araçlar almaya dikkat ediyorlar. Beşerler sanayi ile yada bakımla uğraşmak istemiyor. Yeni modelli araçların satışlarında rastgele bir kasvet olmuyor. Pek işler süratli ilerliyor. Yeni otomobillere bizimde bir şey yapmamıza gerek kalmıyor. Kendi kendini satıyor. Bu türlü bir durum kelam konusu şu anda" sözlerini kullandı.
"Alışkanlığımız değişti"
İnsanların artık farklı kentlere gidip araç alma alışkanlığından vazgeçtiğini belirten Açıkgöz, "İkinci elde piyasa değişiyor. Kaideler gelişiyor doğal olarak. Evvelce Düzce’de ki bir insan kimi kentleri gezip bir tane otomobil alabiliyordu. Şu an malum ekspertiz masrafı yol masrafı ortaya çıkınca beşerler farklı kentlere gitmek istemiyor. Bu alışkanlığımızdan vazgeçtik. Herkes kendi mevcut olduğu kentten gözü ile görüp beğenmezse de çabucak yan dükkana geçip almak istiyor. Bu türlü bir alışkanlığımız olmaya başladı" dedi.
Kemancılara kızıp hobi olarak üretimine başladı, şimdi yurt dışından siparişler alıyor
Emekli İnşaat Mühendisi Uluer Vardaloğlu, yaklaşık 40 yıldır tutkuyla sürdürdüğü keman seyahatini, son 25 yıldır kendi yaptığı enstrümanlarla taçlandırıyor. Kemanı yalnızca çalmakla kalmayan Vardaloğlu, milletlerarası seviyede sanatkarlar ve orkestralar için özel imal kemanlar üretiyor.
Bugüne kadar Rusya ve Ukrayna’daki filarmoni orkestralarına özel siparişler üzerine kemanlar yaptığını kaydeden Vardaloğlu, Türkiye’de iç piyasaya birtakım istisnalar hariç prensip olarak satış yapmadığını belirterek yıllar içinde daha kaliteli enstrümanlara gereksinim duymasıyla başlayan keman imal serüvenini anlattı.
Keman yapımcılarıyla ortasında yaşanan kimi diyaloglar üzerine keman imaline başladığını kaydeden Vardaloğlu, "Geçmişte keman üretimcileri topluluğunda hoşlanmadığım birtakım durumlarla karşılaştım. Bunun üzerine bu işi en üst düzeyde analitik fikir altyapısıyla kendim yapmaya karar verdim" dedi.
"Bu işi en üst düzeyde ben yapacağım diyerek yola çıktım"
Keman üretimini üst düzeyde yapmak için yola çıktığını belirten Vardaloğlu, "Keman, enternasyonal bir çalgıdır. Bilhassa filarmoni orkestralarının bel kemiğini oluşturur. Dünya genelinde hem folklorik müzikte hem senfoni müziğinde, hatta Türk Sanat Musikisi’nde ana enstrümanlardan biridir. Yaklaşık 470 yıllık geçmişe sahip, özel bir enstrümandır. Keman serüvenim yaklaşık 40 yılı kapsıyor. Küçük yaşlardan itibaren keman çalıyorum. Tıpkı vakitte birçok musiki cemiyetinde faal olarak yer aldım. Vakit zaman ünlü sanatkarlara da eşlik etme fırsatım oldu. Musiki cemiyetinde enstrüman çalarken, daha üst düzey enstrümanlara muhtaçlık duyduğumda yaptığım araştırmalar sonucu, bilhassa keman imalcileri topluluğunda çok da hoşlanmadığım birtakım olaylarla karşılaştım. Bu tecrübelerden sonra kendi kendime ’bu işi en üst düzeyde ben yapacağım’ diyerek yola çıktım. Yaklaşık 40 yıl evvel başlayan bu süreç, son 25 yıldır geometri, mühendislik ve yapımcılık boyutlarıyla devam ediyor" dedi.
"Üst seviye bir hobi olarak sürdürüyorum"
Keman imalatını hobi olarak yaptığını ve ticari hedef gütmediğini belirten Vardaloğlu, "Bugüne kadar 40’a yakın keman yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Rastgele bir ticari maksat gütmüyorum; büsbütün üst seviye bir hobi olarak sürdürüyorum. Asıl mesleğim öncelikli olduğu için keman üretimi biraz geri planda kalıyor. Bir yılda en fazla iki keman yapabiliyorum zira bu iş büyük emek, çok ince personellik ve önemli bir akustik tecrübe gerektiriyor" diye konuştu.
"Flarmoni orkestraları üyelerine ve solistlerine özel olarak yapıyorum"
Keman imalinde kullandığı gereçleri yurt dışından tedarik ettiğini, solistlere özel olarak yaptığını belirten Vardaloğlu, "Keman üretiminde klasik olarak üç farklı ağaç kullanılıyor. Bu ağaçlar Türkiye’de de bulunuyor; lakin akustik açıdan sadece üst tabla için kullanılan ladin, Türkiye’de bu işe uygun nitelikte. Ben, akustik performansı yüksek olan ladinleri Kuzey İtalya’dan başlayarak İsviçre üzerinden Romanya’ya kadar uzanan, Kuzey Dolomitleri bölgesinde 2000 metre rakımda yetişen ormanlardan temin ediyorum. Öteki bir gereç olan akçaağaç ise ladine nazaran daha sert yapılıdır Bosna’dan Romanya Karpatlara kadar uzanan hatta yetişen akçaağaçlar akustik olarak muhtaçlığa karşılık verir niteliktedir. Ben genelde Romanya’daki Karpat dağlarının akçaağaçlarını bilhassa tercih ediyorum. Bilhassa Rusya ve Ukrayna etrafına satışlarım var, yakın hedeflerim ortasında Avrupa var. Filarmoni orkestraları için sipariş üzerine keman yapıyorum. İç piyasaya çalışmıyorum; çalışmalarım yurt dışına yönelik ve bu işin solistlerine özel olarak yapılıyor. Bunun dışında, nitekim yetenekli olup da keman temin etmekte zorlanan gençlere de elimden geldiğince takviye oluyorum" dedi.