Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ağustos, 2023 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Arabası kaza değil, ayı bu hale getirdi

Sakarya’nın Akyazı ilçesinden yaz tatilini geçirmek üzere memleketi Trabzon’un Şalpazarı ilçesine gelerek Alaca Yaylası’na çıkan Kemal Söyler sabah kalktığında ayının arabasına verdiği ziyanı görünce büyük şok yaşadı.
Arabasının ön camının kırıldığını, sol kapısının parçalandığını, yakıt kapağı ve tamponunun söküldüğünü, aracında çok sayıda hasarın bulunduğunu gören Kemal Söyler kasko yaptırdığı sigorta şirketine başvurduğunda ise ayının arabasına verdiği hasarın sigorta kapsamı dışında olduğunu öğrenince ise ne yapacağını şaşırdı. Söyler cep telefonu ile çektiği görüntü kaydı ile yansısını lisana getirdi.
Trabzon’un yaylalarında kışın yayla meskenlerine giren, ortalığı talan ederek yiyecek arayan, yayla meskenlerinin kapı pencerelerini kırıp maddi hasara yol açan ayılar yazın da yaylaya gelenlerin otomobillerine ziyan vermeye başladı. Sakarya’nın Akyazı ilçesinden Şalpazarı ilçesinin 2 bin 130 metre yükseklikteki Alaca Yaylası’na tatilini geçirmek üzere gelen Kemal Söyler, sabah kalktığında gördüğü görünüm karşısında şaşkına döndü.
Sigorta şirketinden “Biz bir şey yapamayız, kasko karşı tarafın hasarını öder” karşılığını alınca ne yapacağını şaşırdı
Ayı tarafından aracının parçalandığını fark eden Kemal Söyler çabucak aracını sigortalattığı sigorta şirketini aradı. Sigorta şirketi yetkilisi kendisine “Biz buna bir şey yapamayız, kasko karşı tarafın hasarına ödeme yapar” deyince Söyler, cep telefonu ile çektiği görüntü ile yansısını lisana getirdi. Söyler, “Desene aracımda kan izi var ayı yaralanmış gidip ayıyı bulup tedavi ettirip birde ayıya sus parası vereceğim” diyerek yansısını lisana getirdi. Ayının aracın yürüyen aksamına ziyan vermemesi nedeniyle aracını Beşikdüzü ilçesindeki oto endüstriye getiren Söyler, 100 bin liraya yaklaşan araç tamir maliyetini öğrenince ise ikinci şoku yaşadı.

Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Müdür Sağlam: “Yüksek rakımdaki fındık alanlarımızda don zararı mevcut”

Zirai don incelemesinde bulunan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Yüksek rakımdaki fındık alanlarımızda don ziyanı mevcut. Ne kadar ziyan olduğu, hasar tespitin tamamlanmasının akabinde aşikâr olacak. Ziyanların tazmini konusuna geldiğimizde; elbette tarım sigortası olan üreticilerimiz, sigorta kapsamında ziyanını tazmin edecek" dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Ayvacık ilçesine bağlı Şenpınar, Söğütpınar, Osmanlı, Meşelidüz ve Gülpınar Mahallelerinde zirai dondan etkilenen fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Mevzu ile ilgili bir açıklama yapan Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam, "Geçtiğimiz günlerde maalesef tarihimizin, tesiri en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık. Bundan etkilenen vilayetlerimiz ortasında Samsun’da yer alıyor. Olayın çabucak akabinde Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın talimatlarıyla, vilayet ve ilçe müdürlüklerimizle alana çıktık. Don hadisesi başladığı andan itibaren de olumsuz etkiyi en aza indirmek için arkadaşlarımız daima sahada oldu. İlçe Müdürlüğü gruplarımız alanda hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Öncelikle, başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik ehemmiyete sahip tarım eserlerinde vilayetimizde olumsuz bir durum yok. Yüksek rakımdaki fındık alanlarımızda don ziyanı mevcut. Bu, alanın tamamındaki meyvenin ziyan gördüğü manasına gelmiyor. Ne kadar ziyan olduğu, hasar tespitin tamamlanmasının akabinde belirli olacak. Ziyanların tazmini konusuna geldiğimizde; elbette tarım sigortası olan üreticilerimiz, sigorta kapsamında ziyanını tazmin edecek. Bu hususta, TARSİM takımlarımız ağır biçimde alanda çalışmalarına devam ediyor" diye konuştu.

"Üreticilerimize ek bir takviye olarak vereceğiz"
Müdür Sağlam şunları söyledi: "Tarım sigortası olmayan üreticilerimizin de ziyanlarının tazmin edilmesi noktasında da her vakit çiftçimizin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı bize bu mevzudaki talimatlarını verdi. Sigortası olmayan, fakat Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerimizin, ziyan gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamaların hasar oranına karşılanmasıyla ilgili bir çalışma başlattık. Üreticimizin, bu üretim devrinde, şimdiye kadarki harcamasını, hasar oranlarını dikkate alarak hesaplayacağız. Bu ölçüsü üreticilerimize ek bir takviye olarak vereceğiz. Hava kurallarının mevsim normallerine dönmeye başladığı ve üretim süreçlerinin devam etmekte olduğu dikkate alındığında, üretimin devamlılığını ve arz güvenliğini sağlamak üzere il müdürlüğü olarak her türlü çalışmayı yürütüyoruz. Bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da çiftçilerimizin, üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Dondan ziyan gören ilçelerimizi ziyaret edip, alandaki çalışmaları yerinde incelemeye ve üreticilerimizle buluşmaya devam edeceğiz. Sözlerimin sonunda, don olayından etkilenen bütün üreticilerimize, çiftçilerimize bir kere daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum".

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.