Anahtar Parti İl Başkanı Uzun: "Tarımda Su Seferberliği Şart" - Karabük Haber Postası
EEEEE
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
07 Mayıs, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
0
0

Anahtar Parti İl Başkanı Uzun: “Tarımda Su Seferberliği Şart”

Sosyal medyada sıkça paylaşılan kuraklık haritalarının, çiftçiye moral vermek yerine kaygı ve çaresizlik aşıladığını söyleyen Anahtar Parti Karabük İl Başkanı Sebahattin Uzun, somut ve uygulanabilir önerileri kamuoyuyla paylaştı.

DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ HER TARLADA ZORUNLU HALE GETİRİLMELİDİR

İl Başkanı Sebahattin Uzun, su kullanımının %77’sinin tarımda gerçekleştiğini hatırlatarak, tarımsal sulamanın verimliliğini artırmanın en acil öncelik olması gerektiğini belirtti.

Tüm tarla ve bahçelerde damlama sulama sistemine derhal geçilmesi gerektiğini ifade eden Uzun; “Bu alandaki sıfır faizli krediler, çiftçinin önüne çıkan ÇKS şartı, banka limiti ve benzeri bürokratik engellerden arındırılmalıdır. Mevcut uygulamalar daha çok ithalatçı ve satıcı firmalara kâr sağlarken çiftçinin erişimi sınırlı kalmıştır” dedi.

SULAMA SİSTEMİ AYNİ DESTEKLE VE BAKANLIK DENETİMİNDE DAĞITILMALIDIR

Anahtar Parti İl Başkanı Uzun, damlama sulama sistemlerinin doğrudan ve etkin şekilde çiftçiye ulaştırılmasının yolunun ayni destekten geçtiğini vurguladı:

Uzun; “Damlama sulama sistemleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ayni olarak çiftçiye verilmelidir. Yerli üretici firmalarla toplu anlaşmalar yapılarak %50’ye varan maliyet avantajı sağlanmalıdır. Bakanlık eliyle yapılacak bu organizasyon sayesinde çiftçi kandırılmayacak, sistemin kontrolü kamuya ait olacak, hazinenin yükü azalacaktır” dedi.

 TARIMDA SU VERİMLİLİĞİ %90’A ÇIKMALI, %40 SU TASARRUFU SAĞLANMALIDIR

Su kaynaklarının verimli kullanımıyla ilgili dikkat çekici verileri paylaşan İl Başkanı Sebahattin Uzun, şunları söyledi:

“Türkiye’de tarımda kullanılan suyun verimliliği şu anda %50 düzeyindedir.

Damlama sistemleriyle bu oran %90’a çıkarılabilir; bu da %40 daha az suyla aynı üretimin yapılması anlamına gelir.

Bu şekilde tasarruf edilecek su miktarı, Türkiye’deki tüm sanayi ve hanelerin bir yıllık su kullanımından fazladır.

Ayrıca vahşi sulamadan kaynaklı hastalıklar ve verimsizlikler ortadan kalkacaktır.

AZ SU TÜKETEN ÜRÜNLER ALIM GARANTİLİ OLARAK EKTİRİLMELİDİR

Kuraklıkla mücadelede ürün deseninin yeniden planlanmasının şart olduğunu belirten Anahtar Parti İl Başkanı, şu önerilerde bulundu:

Su sıkıntısı çekilen bölgelerde daha az su isteyen ürünlerin ekimi bakanlıkça zorunlu hale getirilmelidir.

Bu ürünler çiftçiye alım garantili ve sözleşmeli olarak ektirilmelidir.

Tarım Bakanlığı, bu ürünleri işleyen firmalarla çiftçi arasında sözleşmeli üretim modeli kurmalıdır.

Türkiye’de her tarım ürününün alıcısı varken, sözleşmeli tarım neden yaygınlaştırılmıyor, bu ciddi şekilde sorgulanmalıdır.”

SULAMA BİRLİKLERİ SU YÖNETİMİNDE AKTİF VE ŞEFFAF OLMALIDIR

Sulama birliklerinin pasif su dağıtım rolünden çıkması gerektiğini ifade eden İl Başkanı, bu kurumların stratejik rolüne dikkat çekti:

Uzun; “Sulama birlikleri, bölgelerindeki ekim desenine göre tarla bazlı su planlaması yapmalıdır. Hangi ürüne, ne kadar su verileceği önceden belirlenmeli ve sahada aktif şekilde takip edilmelidir. Su tahsis ve tahsilat yapan pasif kurumlardan ziyade, yönettiği suyun etki analizlerini yapan ve kamuoyuna açıklayan yapılar haline gelmelidirler” dedi.

“BİZ TARIMIN SORUNLARINA AĞLAYAN DEĞİL, ÇÖZÜM GETİREN BİR PARTİYİZ”

Basın açıklamasının sonunda İl Başkanı Sebahattin Uzun, Anahtar Parti’nin su krizi karşısında yalnızca eleştiren değil, çözüm üreten bir siyasi irade olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Çiftçimize fayda getirmeyen felaket senaryolarıyla değil, organize, planlı ve uygulanabilir politikalarla hareket etmek zorundayız. Tarımda suyu merkeze alan bu reform paketi, sürdürülebilir üretimin ve gıda güvenliğinin teminatıdır.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
emekli ogretmen evinde olu bulundu yyNXHOv6
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Emekli öğretmen evinde ölü bulundu

Kastamonu’nun Daday ilçesinde kendisinden haber alınamayan emekli öğretmen, yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.

Olay, Daday ilçesi Çölmekçiler köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, yalnız yaşayan emekli müzik öğretmeni Ali Özcan’dan (69) haber alamayan komşuları, şüphe üzerine durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine köye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Eve giren ekipler, 69 yaşındaki Ali Özcan’ı hareketsiz halde buldu. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrollerde, Özcan’ın hayatını kaybettiği belirlendi.

Cenazesi morga kaldırılan Özcan’ın kalp krizi sebebiyle hayatını kaybettiği değerlendiriliyor. Özcan’ın kesin ölüm sebebinin ise otopsi incelemesi neticesinde kesinleşeceği öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin