Amasya’da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor: ‘Siyah inci’nin kilosu 2 bin dolar - Karabük Haber Postası
amasyada bu yil 300 bin mersin baligi uretimi planlaniyor siyah incinin kilosu 2 bin d3ZfuQSa
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Amasya’da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor: ‘Siyah inci’nin kilosu 2 bin dolar

Amasya’da, havyarının kilosu 2 bin dolardan satılan jenerasyonu tehlike altındaki Mersin balığından bu yıl 300 bin üretim yapılması planlanıyor. Amasya’daki Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda yetiştirilen anaç balıklardan sağımı yapılan balık yumurtalarının büyüyerek 6 ay içinde Karadeniz sularına ulaşmasının planlandığı serüvenleri başladı.

Havyarı ‘siyah inci’ diye adlandırılıyor

Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı ismi verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp ‘siyah inci’ diye isimlendirilen havyarının kilosu 2 bin ve 2 bin 500 dolar ortasındaki fiyatlarla satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi vilayetlerinden Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin özel tesiste yetiştiriliyor.

‘Maşallah’ dedirten sağım

Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda bu yıl yaklaşık 300 bin adet üretimi planlanan yavru balıkların Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşması için anaç balıklardan sağımı yapıldı. Alanında uzman vazifelerin yer aldığı sağım sürecine Amasya Valisi Başkan Bakan da katıldı. Kolları sıvayıp “Maşallah” diyerek sağım yapan Vali Bakan, 10 anaç balığın her birinden ortalama 1,5 kilonun üstünde havyar elde edildiği bilgisini vererek, dönemin bereketli olmasını diledi. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üstünde yüke kadar ulaşabildiğini belirten Bakan, bakanlığın hedef olarak koyduğu 100 bin sayısının üstünde bir üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

“Nesli tehlikesi altında, avlanması yasak”

Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul’da Karadeniz’e salım yapıldığını hatırlatan Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise “Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimini öngörüyoruz. Havyarı ortalama 2 bin dolar civarında satılıyor. Mersin balığı kuşağı tükenme tehlikesi altında bir cins. Avlanması yasak. Karadeniz’de 3 çeşidi kaldı. Bunlar sivri burun, karaca ve huso huso tipi. Tesisimizde sivri burun ve karaca cinsinin üretimini yapıyoruz. Huso huso cinsinin de anacını aldık. Havyarının kilosu 2 bin 500 dolara ulaşan bu cinsin de sonraki yıllarda üretimini hedefliyoruz” diye konuştu.

Türk karasularını da aşıp Bulgaristan’da bulunmuştu

Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini yapıyor. 2 yıl evvel Samsun’dan Karadeniz’e bırakılan bir balık Bulgaristan’da bulunup bildirilmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxxa
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
23 Nisan, 2026 14:40 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük, 23 Nisan’ı Coşkuyla Kutladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Karabük’te düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşkuyla kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. Yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye genelinde olduğu gibi Karabük’te de büyük bir coşku ve geniş katılımla kutlandı.

Kutlamalar, Yenişehir’deki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıttaki tören sona erdi.

Program, Yeni Mahalle Spor Salonu’nda devam etti. Yoğun katılımın olduğu etkinlik öncesinde Vali Oktay Çağatay ve eşi Hande Çağatay, öğrencilerin hazırladığı resim sergisini gezerek eserler hakkında bilgi aldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan salondaki programda, İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen ortaokullar arası şiir okuma yarışmasında birinci olan Öğlebeli Osmangazi Ortaokulu öğrencisi Elif Nur Meküer “Nisan Çiçekleri” adlı şiiriyle, Mimar Sinan Ortaokulu öğrencisi Ömer Faruk Yavaşcı ise “23 Nisan” adlı şiiriyle sahne aldı.

Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Oktay Çağatay ve Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya tarafından takdim edildi.

Programda ayrıca; Nene Hatun Anaokulu öğrencilerinin “Kırmızı Beyaz Bayrağım” gösterisi, TOKİ Cevizkent Bahaddin Gazi İlkokulu öğrencisi Muhammed Ali Balcı’nın şiir dinletisi, Şehit Mehmet Dinçel İlkokulu öğrencilerinin “Mübarek Bayrak” ve Demir Çelik İlkokulu öğrencilerinin “Vatan Marşı” performansları izleyicilerden büyük beğeni aldı.

Kompozisyon yarışmasında birinci olan Kapullu Ertuğrul Gazi Ortaokulu öğrencisi Umut Başkurt, “23 Nisan: Çocukların Omuzlarındaki Gelecek” başlıklı yazısını okudu. Şirinevler Şehit Ercan Hırçın İlkokulu öğrencilerinin “Ay Yıldızlı Bayrağım” gösterisi ve Özel Karabük Final Ortaokulu Halk Oyunları ekibinin sergilediği yöresel oyunlar programa renk kattı.

Kutlama programı, Mimar Sinan Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı “Bir Başkadır Benim Memleketim” adlı gösteri ile sona erdi.

Programa;  Vali Oktay Çağatay ve eşi Hande Çağatay, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Baro Başkanı Av. Emrah Köklü, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdür Vekili Erdem Kadıoğlu, POMEM Müdürü Koray Yalınkaya, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Okan Kirman, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin