Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Eylül, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemi

Alzheimer hastalığının genellikle hafıza kaybı ve zihinsel becerilerde azalma ile kendini gösterdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, “Demansın en yaygın türlerinden biri olan bu hastalık, 65 yaş ve üzeri bireylerde daha sık görülmekle birlikte, daha genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Alzheimerda erken teşhis, hasta tedavisi için kritik önemdedir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, Dünya Alzheimer Farkındalık Ayı dolayısıyla, beynin işlevlerini etkileyen ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Günlük yaşamda zorluklar yaşanır”
Alzheimer hastalığının en yaygın belirtisinin unutkanlık ve hafıza kaybı olduğunu; özellikle yakın geçmişi hatırlamada güçlük yaşandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Bunun yanı sıra günlük işleri, örneğin alışveriş, yemek yapma, kişisel bakım gibi rutinleri yerine getirmekte zorlanma, zaman ve yer farkındalığının kaybı, kişileri tanımada güçlük de görülebilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise kişilik değişiklikleri, ajitasyon, halüsinasyonlar ve özellikle akşamları artan ruh hali dalgalanmaları ortaya çıkabilir. Ayrıca, planlama, karar verme ve bir işi sürdürme gibi becerilerde zorluklar yaşanır” diye konuştu.

"Alzheimer hastalığında risk faktörleri"
Alzheimer hastalığının kesin nedeninin henüz bilinmediğini ancak genetik faktörler, yaşlanma, çevresel etmenler ve yaşam tarzı risk faktörlerinin hastalığın gelişiminde rol oynadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Örneğin, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara kullanımı, zihinsel ve fiziksel aktivite eksikliği önemli risk faktörlerindendir. Beyinde ‘beta amiloid plakları’ ve ‘tau düğümleri’ adı verilen protein birikimleri hastalığın gelişiminde kritik bir rol oynar” şeklinde konuştu.

Erken teşhis ve mevcut tedavi yöntemleri
Alzheimer hastalığının şu an için kesin bir tedavisinin bulunmadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, “Ancak klinik araştırmalar umut vadetmekte, mevcut ilaçlar ve terapiler semptomları hafifletmekte ve hastalığın ilerleme hızını yavaşlatmaktadır. Erken teşhis, hastaların yaşam kalitesini artırmada büyük önem taşır. Hastaların yakınlarının da eğitim ve destek almaları önemlidir çünkü Alzheimer ilerleyici bir hastalıktır ve ileri aşamalarda 24 saat bakım gerektirebilir. Hastalığın zorlu sürecinde bilinçli bir yaklaşım ve uygun bakım, düzenli ilaç kullanımıyla birlikte hastaların yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Giresun yaylalarında Nisan ayında karla mücadele sürüyor

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi hudutlarında yer alan Kulakkaya Yaylası’nda, nisan ayına karşın karla çaba çalışmaları devam ediyor. Yer yer 2 metreyi bulan kar kalınlığı nedeniyle gruplar, yüksek rakımlı mahalle yollarını ulaşıma açmak için şiddetli kurallarda çalışmalarını sürdürüyor.
Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği bölgede, Yavuzkemal Belde Belediyesi’ne bağlı gruplar, bilhassa 2 bin rakıma yaklaşan Bektaş Yaylası temas yollarında kar temizleme çalışmalarına devam ediyor. Yavuzkemal Belediye Başkanı Adem Önal, her yıl kasım ayında başlayan karla gayret sürecinin mayıs ayı başına kadar sürdüğünü belirterek bilhassa hayvancılıkla geçinen vatandaşlar için yol erişiminin hayati değer taşıdığını söyledi.
Başkan Önal, "Kulakkaya Yaylası’nın da içinde bulunduğu beldemizde, yüksek rakımlı mahalleler bulunuyor. Bu bölgelerde kış erken başlar, geç biter. Karla uğraşımız yaklaşık 6-7 ay sürüyor. Mahallelerin obalarına giden yolların açılması gerekiyor zira artık hayvanlar yaylaya çıkacak. Vatandaşlarımızın depoladığı yem ve erzak da tükenmek üzere. Bu nedenle karla uğraş beldemizde mecburî bir görevdir" dedi.
Yol açma çalışmalarının sürdüğü bölgede hava sıcaklıklarının ansızın düşmesiyle birlikte kar yağışı da tesirli oldu. Lider Önal, "Yayla havası değişkendir. Dün sabah takımlarımız yol açarken, akşam saatlerinde birdenbire bastıran kar yağışıyla karşılaştık. Bilhassa Kümbet, Bektaş ve Kulakkaya yaylalarında Nisan ayında kar yağışı tesirli oldu" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.