Reklam
Reklam
CEVDET
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
03 Eylül, 2025 13:40 tarihinde yayınlandı
0

Akay: “Öğrencinin Okul Maliyeti 7 Yılda Yüzde 1074 Arttı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Karabük Milletvekili Cevdet Akay, İlkokula giden bir öğrencinin 2018 ve 2025 yılları arasındaki okul maliyetini hesaplayarak öğrenci okutmanın maliyetindeki devasa artışı gözler önüne serdi.

Milletvekili  Akay’ın yaptığı hesaplamaya göre, öğrencilerin yıllık okul harcaması 55.824 liradan 79.256 liraya çıkarak bir yılda yüzde 42, 2018 yılından bu yana ise 6.753 liradan 79.256 liraya çıkarak %1074 oranında arttığını açıkladı.

ÖĞRENCİ OKUTMANIN YILLIK MALİYETİ, 7 YILDA %1074 ARTTI

Bir öğrencinin en temel kırtasiye, giyim, beslenme ve ulaşım maliyetlerindeki artışı hesaplayan Akay, “Bir öğrencinin en temel kırtasiye alışverişi 2018 yılında 130 lirayken, bugün 2.394 liraya yükseldi. En temel giyim masrafı 2018’de 337 lirayken, bugün 4.250 liraya fırladı. Bir öğrenciyi doyurmayan küçük bir beslenme menüsü 2018’de 2 bin lirayken bugün 17.712 liraya çıktı. Servis ücretleri ise 2018’de 4.275 lirayken bugün 54.900 liraya çıktı.7 yılda; kırtasiye harcamaları yüzde 1732, giyim masrafı yüzde 1158, ulaşım masrafı yüzde 1184, beslenme harcaması yüzde 781 oranında artış gösterdi. Bugün geldiğimiz noktada, bu temel harcamaları hesapladığımızda bir öğrencinin okul maliyetinin son bir yılda yüzde 42, son yedi yılda ise yüzde 1074 oranında arttığını tespit ettik. Eğitim bir hak olmasına rağmen, iktidarın yanlış ekonomi politikaları yüzünden adeta lüks hale gelmiş durumda. Velilerimiz çaresiz, öğrencilerimiz umutsuz.” dedi.  

“7’SİNDEN 70’İNE HERKES AYNI SEFALETİN PENÇESİNDE”

Velilerin fedakarlığı karşısında iktidarın lüks ve şatafat içinde yaşamaya devam ettiğinin altını çizen  Akay, “Veliler çocuklarını okutabilmek için her gün yeni bir fedakârlık yapmak zorunda kalırken, iktidar hâlâ lüks ve şatafat içinde yaşamayı tercih ediyor. AKP’nin hesapsız harcamaları, liyakatsiz kadroları ve vatandaşı hiçe sayan yönetim anlayışı yüzünden milletin cebinde delik açıldı, çocuklarımızın geleceği karardı. Artık kalem, defter, kıyafet bile lüks; ulaşım, beslenme ve eğitim masrafları ailelerin omuzlarını eziyor. 7’sinden 70’ine herkes aynı sefaletin pençesinde: Emeklinin maaşı eriyor, işçinin geliri yetmiyor, esnaf borç batağında. Çocuklarımızın eğitim hakları ellerinden alınıyor, aileler ekonomik ve psikolojik olarak tükeniyor. Bu tablo, AKP iktidarının sorumsuz yönetiminin ve yanlış ekonomi politikalarının en açık göstergesidir.” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
99b394d3 774b 4357 8429 9964df802ca7
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
11 Haziran, 2026 17:09 tarihinde yayınlandı
0

CHP’de ihraç depremi Karabük’’e uzanacak mı?

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) son dönemde yaşanan gelişmeler ve disiplin süreçlerine ilişkin iddialar siyaset kulislerinde konuşulmaya devam ediyor.

CHP’de 9 milletvekilinin ardından bazı belediye başkanlarının da ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edileceği iddiası, gözleri Özgür Özel’e desteğiyle bilinen Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’ye çevirdi.

Gözler Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’de!

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) “mutlak butlan” kararı sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkanlık görevine gelmesiyle başlayan yönetim değişikliği, parti içi disiplin süreçleriyle yeni bir boyut kazandı. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararıyla 9 milletvekilinin partiden ihracı için başlatılan sürecin ardından, bazı belediye başkanlarının da ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edileceği iddiası siyaset kulislerini hareketlendirdi. Bu gelişmelerin ardından gözler Safranbolu Belediye Başkanlığı’na çevrildi.

İHRAÇ DOSYALARININ KAPSAMI GENİŞLİYOR

Ulusal basında yapılan haberlere göre, CHP MYK’sı tarafından daha önce disipline sevk edilen 9 milletvekiline ilişkin ihraç başvuruları, yarın gerçekleştirilecek YDK toplantısında masaya yatırılacak. Ancak parti içinden sızan son bilgiler, disiplin hamlesinin sadece milletvekilleriyle sınırlı kalmayacağını ve dosyaların kapsamının genişletildiğini gösteriyor.

YDK’da dosyası ele alınacak isimler arasına bazı belediye başkanlarının da dahil edileceğinin duyurulması, Safranbolu’da geniş yankı uyandırdı. Değişim sürecinde Özgür Özel’e verdiği açık destekle bilinen Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin de bu listede yer alıp almadığı Karabük ve Safranbolu kamuoyunda merak konusu oldu.

Yarın yapılacak kritik Yüksek Disiplin Kurulu toplantısının ardından, ihraç istemiyle yargılanacak belediye başkanlarının isimlerinin netleşmesi ve partideki kurultay kördüğümünün yeni bir evreye taşınması bekleniyor.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin