Ramazan Öztürk tarafından
23 Mayıs, 2024 11:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Akay “Gerede, Ergene Olmasın” Çağrısı Yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Karabük'ü de yakından ilgilendiren Gerede Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesinden arıtılmadan deşarj edilen atık suların Gerede Çayında meydana getirdiği kirliliği TBMM gündemine taşıyarak, "Gerede Çayı,  Gerede'den Eskipazar  ve 288 kilometre boyunca da 100'ü aşkın köyden geçmektedir” dedi.

CHP Karabük Milletvekili Akay, TBMM’de yaptığı konuşmasında Gerede’deki OSB’lerden kaynaklı Gerede Çayı’nda meydana gelen kirliliğe dikkat çekerken, arıtma tesisinin yapımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulundu.  GEREDE ÇAYI’NDAKİ KİRLİLİK, 288 KİLOMETRELİK HATTA 355 BİNDEN FAZLA İNSANI ETKİLİYOR Gerede Çayı’ndaki kirliliği TBMM Genel Kurulu’nda dile getirerek Türkiye gündemine taşıyan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Gerede’de bulunan OSB’lerin deşarj ettiği kirli su 288 kilometrelik hat boyunca 100’ü aşkın köyden geçtiğini ifade ederek, “TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Akay, “Gerede Çayı, Bolu'nun Gerede ilçesinden, Karabük'ün Eskipazar ilçesinden ve 288 kilometre boyunca da 100'ü aşkın köyden geçmektedir.” dedi. Gerede Çayı’nın bölgede yaşayan vatandaşların hayatını ne denli tehdit ettiğine dikkat çeken Akay, “Gerede Deri ve Karma OSB'ler üretim süreçlerinde yoğun kimyasal kullanmakta ve atık su arıtma tesisleri olmadığı için kirli endüstriyel atık sularını Gerede Çayı’na deşarj etmektedir. Kanserojen içerikli ağır metal, krom içerikli endüstriyel su bölgede kötü kokuya, çayda balık ve hayvan ölümlerine neden olmakta, köylülerin içme sularını tehdit etmektedir.” ifadelerini kullandı. "10 YILDIR YAPMADIĞINIZ ARITMA TESİSİNİ ARTIK HAYATA GEÇİRİN" TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunan Milletvekili Akay, “Buradan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: 288 kilometrelik hat boyunca 355 binden fazla insanımızın hayatı büyük tehlike altındadır. Yaşanan bu olumsuzlukların önüne geçmek için on yıldır yapmadığınız atık su arıtma tesisini tamamlayarak artık hayata geçirin" dedi.  AKAY GEREDE ÇAYI’NDAKİ KİRLİLİK İÇİN BAKANLIKLARA SORU ÖNERGESİ VERDİ Konu hakkında ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergeleri veren Milletvekili Akay; Gerede Deri Organize Sanayi Bölgesi ile Gerede Karma Organize Sanayi Bölgesinde atık suyu by-pass yaparak, atık suların arıtılmadan Gerede Çayı’na deşarj edilmesini önlemek için hangi önlemlerin alındığını, Gerede Deri OSB’den Gerede Çayı’na atık suyunu arıtmadan deşarj eden firmalar tespit edilip edilmediğini, Gerede Çayı’nda yapılan denetimleri ve Gerede OSB’nin atık su arıtma tesisinin ne zaman faaliyete geçeceği sorularını sordu.  
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

3 bin 500 yıllık Hitit keteni, kadınlar tarafından tekstil endüstrisine kazandırılıyor

Çorum’daki Şapinuva Antik Kenti’ndeki arkeolojik hafriyatta bulunan yaklaşık 3 bin 500 yıllık keten kumaş modülünden esinlenen bayanlar, Hitit ketenini tekrar üreterek, dokumacılık sanayisine kazandırıyor.
Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından "Eski Dünyanın Yeni Masalı" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı gün yüzüne çıkartılıyor. Çorum’daki hafriyat çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kumaş modülünden esinlenerek hayata geçirilen proje çerçevesinden hazırlanan ve "Hitit keteni" ismi verilen kumaş, dokuma sanayisine kazandırılacak. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen proje ile tarihi kökleri M.Ö. 1400 yılına dayanan Hitit keteninin aslına uygun bir halde tasarlanması, üretilmesi, işlenmesi, markalaşması, atölye/eğitim ortamlarında genç jenerasyonlara aktarılması ve yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor.

Proje tanıtım sinemasıyla tanıtıldı
Proje, Çorum Müzesi’nde düzenlenen programda, hazırlanan tanıtım sineması ile tanıtıldı. Programa Çorum Valisi Ali Çalgan ile eşi Halide Çalgan, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, Hitit keten kumaşının bulunduğu, devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ve davetliler katıldı.

"Bunları insanlığa tanıtmamız lazım"
Programda konuşan Vali Ali Çalgan, Çorumlu iş bayanlarının hayata geçirdikleri projeyle, kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu tarihi tanıtmak yalnızca Hitit medeniyetine değil, bugün yaşayanlara da borcumuz. Bunları insanlığa tanıtmamız lazım. Bu manada çok değerli bir proje yaptılar. Emeği geçen başta dernek liderimiz olmak üzere Çorumlu iş bayanlarımızı kutluyorum" dedi.
Çorum’un çok kıymetli bir tarihe geçmişe sahip olduğunu tabir eden Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da, "Hititler’in başşehrinde yaşıyoruz. 7 bin 500 yıllık tarihimiz var. Fakat maalesef bu tarihi anlatamıyoruz. Çorumludan çok Çorum’u savunan Semrin Kaleli ve takımına teşekkür ediyorum. Emekleri geçenlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam"
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nü kutlayarak, "Bu stant için derneğimizin tüm üyelerine teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımız da bu projeyi destekledi. İçişleri Bakanımız ve Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi sunuyorum. Durmak yok, büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam diyorum formunda konuştu.
Dönemin hafriyat başkanlığını yürüten Dr. Mustafa Süel anısına Prof. Dr. Aygül Süel’e plaket takdim eden Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, "Hititler yaşadığı sürece, anıldığı sürece, yaşayacak. Bu yüzden, Şapinova kentimizin kaşifi Aygül Süel ve Mustafa Süel onun anısına bu sinemamızı adadık" sözlerini kullandı.

"Olağanüstü koşullarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir parçası"
Dönemin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel de emeği geçenlere teşekkür ederek, "Biz Anadolu bayanı olarak çok şanslıyız. Neolotik’ten, doğurganlığı olan bayandan başlayarak biz çok şanslıyız. Bayan her vakit destekçidir. Bu bahis için de çok teşekkür ediyorum. Bu gecenin de benim için başka bir manası var. Hafriyat meşakkatli bir iş. Bu buluntu harikulâde, bugüne gelemeyen organik bir husus. Fevkalâde kurallarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir modülü. Doğal bunun için ben en başta canla başla çalışan hafriyat takımıma teşekkür etmek isterim. Mustafa hocayı ayrıyeten anmak istiyorum onun emeği çok farklıydı" dedi.
Program, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.