Akay, “Enver Özgü ile el ele vererek, güç birliği ile Yenicemizin çehresini değiştireceğiz”
CHP’nin Yenice ilçesinde gerçekleştirdiği miting programı büyük bir coşkuyla gerçekleşti.
CHP Yenice Mitingi, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, CHP İl Başkanı Vedat Yaşar, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük Belediye Başkan Adayları, İlçe Başkanları, CHP Yenice ilçe örgütü ve Yeniceli vatandaşların katılımıyla büyük bir coşkuyla gerçekleşti.
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın baba ocağı Yenice ilçesinde gerçekleştirilen miting programı büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Milletvekili Akay’a olduğu gibi CHP’nin adayı Enver Özgü’ye de sahip çıkacağının mesajını net bir şekilde verdi.
Yenice mitinginde konuşan CHP’li Akay, “Doğal gaz Yenicemizin çok önemli bir sorunu. Enerji Bakanının Yenice ilçemize Ekim ayında doğalgaz geleceğini söylemişti fakat biz böyle taşıma doğal gaz getireceklerini düşünmemiştik. Koskoca ilçede sadece 200 haneye doğal gaz verilmiş olması asla kabul edilemez. İlçemize doğal gaz getirilirse bunu sadece CHP getirebilir, iktidar getirecek olsa zaten 22 yılda getirirdi. Bir evladınızı TBMM’ye gönderdiniz diğer evladınızı da seçerek gücümüze güç katacaksınız. Enver Özgü ile el ele verecek, büyük bir güç birliği ile Yenicemizin çehresini değiştireceğiz” dedi.
Yenice Belediye Başkan Adayı Enver Özgü ise, “Yenice ilçemize istihdam sağlayacağını söyleyenlere soruyoruz. Yenice OSB’yi iptal edenler, ilçemize nasıl istihdam sağlayacak? İktidar samimi davranmıyor, doğal gaz getireceğiz dediler sadece 200 haneye doğal gaz verebildiler. Sözlerini tutmayanlar bu saatten sonra bu kente ne kazandırabilir? Sözümüz söz, büyükşehir belediyelerimizle ve diğer büyük belediyelerimizle ele ele vererek Yenicemizi hak ettiği yere getireceğiz” ifadelerini kullandı.
2035 vizyonuyla Samsun, Karadeniz’in yükselen gücü oluyor
Samsun, 2035 yılına kadar Karadeniz Bölgesi’nin orta-yüksek teknolojili sanayi üssü, mavi ekonominin bölgesel lideri ve Türkiye’nin kuzeyinde lojistik ve ticaretin merkezi olma amaçları doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
İldeki gelecek devirdeki çalışma mevzularının istişare edildiği toplantı, Samsun Valisi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Lideri Orhan Tavlı’nın başkanlığında, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Hakan Tütüncüoğlu ve Samsun Model Fabrika Yöneticisi Onur Berberoğlu’nun iştirakiyle gerçekleştirildi. OKA bölgesel kalkınmada büyüme odağı Samsun’un 2035 yılına kadar Karadeniz Bölgesi’nin orta-yüksek teknolojili sanayi üssü, mavi ekonominin bölgesel lideri ve Türkiye’nin kuzeyinde lojistik ve ticaretin merkezi olma gayeleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede OKA’nın Samsun için hazırladığı 10 yıllık gelişim senaryosunda ajans faaliyetlerinin odaklanacağı öncelikli alanlar "orta-yüksek teknolojili sanayi (medikal, savunma, otomotiv), mavi iktisat ve lojistik altyapı" olarak belirlendi.
Orta-yüksek teknolojili endüstride 5 milyar dolar ihracat hedefleniyor
Orta-ileri teknoloji sanayi çalışmaları çerçevesinde değerlendirmelerde bulunan Vali Orhan Tavlı, "Samsun, medikal endüstride kıymetli bir üretim merkezi, otomotiv ve savunma sanayi bölümlerinde de süratle gelişmekte ve yeni yatırımlar çeken bir pozisyondadır. Samsun’un bu bölümlerdeki odaklanması ile global rekabet edebilir bir oyuncu olması ve Türkiye’de üretim üssünün kaydırıldığı bir merkez haline gelmesi öngörülmektedir. Samsun’un orta-yüksek teknolojili endüstride 5 milyar dolar ihracat gayesine ulaşması, KOBİ’lerin ihracata iştirak oranının yüzde 15’e çıkarılması ve AR-GE merkezi sayısının 7’den 15’e çıkarılması hedeflenmektedir. Tüm bunlara ek olarak bölümde ortaya çıkacak nitelikli işgücü gereksiniminin kıymetli bir kısmının vilayetteki mesleksel teknik Anadolu liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversitelerden karşılanması planlanmaktadır" dedi.
Samsun, kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerindeki yük koridorunun başlangıç noktası olacak
10 yıllık perspektifte, Samsun’un kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak yük koridorlarında başlangıç noktası olması öngörülmekte. Bu çerçevede, Samsun Lojistik Merkezi’nin kapasitesinin artırılması, limanlarda otomasyonun güçlendirilmesi ve bölgesel ticaret hacmini artıracak orta lojistik dayanak noktalarının kurulmasına ön ayak olunması, 10 yıllık devir sonunda Samsun’un lojistik altyapısının tamamlanması, konteyner nakliyeciliğinde kapasitenin yüzde 50 artırılması ve bölgesel ticaret hacminin yüzde 30 artırılması hedefleniyor. Bu çerçevede Samsun Lojistik 4.0 Yol Haritası hazırlanması için çalışmalar başlatıldı.
Samsun-Mersin süratli tren ve otoyol bağlantısı
Kuzey-güney ilişkileri sağlama noktasında planlanan bir öbür kıymetli temas Samsun-Mersin ortasındaki hem süratli tren hem de otoyol ilişkisi. Ulusal ve memleketler arası ticarette değerli bir irtibat noktası niteliğinde olan Samsun-Mersin o0toyolunun tamamlanmasıyla Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri ortasında erişilebilirlik artırılacak ve bu güzergahta yer alan yerleşimlerin Samsun ve Mersin limanlarından milletlerarası pazarlara erişimi artırılacak. 2035’e kadar tamamlanması beklenen Samsun-Çorum-Ankara otoyolu ile Samsun-Çorum-Ankara süratli tren projeleri bu gelişme potansiyelini destekleyecek projeler. Bu projelerin tamamlanmasıyla Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri ortası ulaşımın hızlanmasının yanı sıra kelam konusu güzergâh üzerinde kalan yerleşimlerde üretilen eserlerin memleketler arası pazarlara erişimi manasında kıymetli ilerlemeler sağlanacak.
Samsun endüstrisinde mavi yakalı bayanlar çalışacak
Nitelikli eleman gereksiniminin karşılanmasında bayanların kıymetli roller üstlenmesine yönelik çalışmalar da ajansın gündeminde yer alıyor. Bu çerçevede Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek gayesiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle 2024 yılının son çeyreğinde imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" dahilinde eğitim ve faaliyetler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bayanların endüstride üretim evresinde daha fazla yer almalarını sağlayacak endüstriyel robot operatörlüğü, plastik enjeksiyon operatörlüğü, CNC torna operatörlüğü, kaynak operatörlüğü yanında; üretim öncesi etaplarda gerekli olan tasarım ve prototipleme, bilgisayar dayanaklı tasarım, makine mesleksel fotoğraf, teknik fotoğraf, temel ve orta düzey CAD yazılımı, bilgisayar dayanaklı üretim eğitim programları düzenlenecek. Bu çerçevede geçekleştirilecek eğitimlerden birincisi olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı 14 Nisan 2025 tarihinde OMÜ Yeşilyurt MYO’da başlayacak. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Samsun Model Fabrika iş birliğinde endüstride bayan istihdamını artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilecek kıymetli bir eğitim de Bayan Mühendis Okulu olacak. Yeni mezun bayan mühendislerin gerçek dalın gereksinimlerine uygun biçimde yetiştirilmesi için Sanayi 4.0, yalın dönüşüm, dijital dönüşüm ve verimlilik eksenlerinde bilgi ve maharet kazanmaları sağlanarak istihdam edilmelerinin önünün açılması ayrıyeten bu alanda sorumluluk alarak bölgedeki işletmelerde verimliliği ve ikiz dönüşüme adaptasyonu artıracak insan kaynağının güçlenmesi amaçlanıyor. 10 Nisan 2025 tarihinde Samsun Model Fabrika’da başlayacak eğitim programının akabinde 4 aylık bir müddette Model Fabrika’nın Öğren Dönüş Programı’nda staj yapma imkânı bulacak olan kursiyerlerin bölgedeki sanayi işletmelerinde istihdam edilmeleri hedefleniyor.
Ortaokul öğrencileri hakikat mesleklere yönlendirilecek
Kentin orta-yüksek teknolojili endüstride gelişme maksatlarından bir tanesi de ortaokul sonrasında öğrencilerin yeteneklerine uygun alanlarda eğitim almaları olacak. Samsun’da yaygınlaştırılması planlanan mesleksel marifet testlerinin, sanayi sektörü ile iş birliği içinde öğrencilerin hakikat mesleklere yönlendirilmesinde büyük muvaffakiyet sağlaması bekleniyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2025 İşlerin Geleceği Raporu’nda 2030 yılına kadar paha kazanacak maharet alanları ortasında bulunan data ve iş analistliği alanında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgesinde yeni bir eğitim programı düzenliyor. Kuzeyin Dijital Yıldızları Eğitim Programı çerçevesinde teknoloji dünyasında iş tahlili süreçlerini aktif bir halde yürütebilen, tahlil tekniklerine hâkim, datayı gerçek yorumlayıp, iş kararlarına dönüştürebilen ve mesleğinde profesyonelleşme motivasyonuna sahip yetenekler yetiştirmek amaçlanıyor. Kuzeyin Dijital Yıldızları Eğitim Programı 9 Nisan 2025 tarihinde başlayacak.
OSB’ler Yeşil Organize Sanayi Bölgesi Sertifikası alacak
Organize sanayi bölgelerinin(OSB) "Yeşil Organize Sanayi Bölgesi Sertifikası" alabilmelerine yönelik olarak da 2025 Nisan sonu prestijiyle eğitim ve danışmanlık programı başlatılacak. Program, bölgedeki endüstrinin sürdürülebilir dönüşümünü desteklemeyi ve OSB’lerin Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’ne ahenk süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Bu çerçevede, kaynakların aktif kullanılması ve ortak sistemsel yapıların oluşturulması teşvik edilecek. Ayrıyeten, karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik bölgesel seviyede farkındalık artırılması amaçlanıyor. Program çerçevesinde Türk Standartları Enstitüsü ile iş birliğinde TR83 Bölgesi’ndeki 18 OSB’ye TS EN ISO 14001 Etraf İdare Sistemi, TS EN ISO 50001 Güç İdare Sistemi ve TS EN ISO 9001 Kalite İdare Sistemi standartları doğrultusunda eğitim ve çalıştay takviyesi verilecek. Toplamda 12 günlük 4 eğitim ve 10 günlük 2 çalıştay ile OSB’lerin Yeşil OSB evrakı alma süreçleri hızlandırılacak. Bu teşebbüs, endüstrinin etraf dostu dönüşümüne kıymetli bir katkı sunarken, bölgedeki OSB’lerin sürdürülebilir üretim anlayışını benimsemesini sağlayacak.
Sağlık turizminde kıymetli destinasyonlardan biri Samsun olacak
2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’ne nazaran Samsun’da gelişmiş sıhhat altyapısının turizm ile entegrasyonunun sağlanmasıyla birlikte Türkiye’nin ulusal ve milletlerarası tanıtımının güçlendirilmesi ve Samsun’un sıhhat turizminde kıymetli destinasyonlardan biri haline getirilmesi sağlanacak. Öbür yandan tabiat turizminin kıymetli bileşenlerinden biri olan yayla turizminde Orta Karadeniz Yayla Koridoru olarak tanımlanan rota çerçevesinde Samsun Tokat ve Ordu ile birlikte kıymetli destinasyonlardan biri olarak tanımlandı. Samsun’un turizmde bir öbür gelişim alanı olarak kruvaziyer turizmi ön plana çıkmakta olup, deniz ulaşımının öteki ulaşım ağları ile entegrasyonunun geliştirilmesi Samsun için kıymetli bir fırsat oluşturması varsayım ediliyor.
Karadeniz Kıyıları Yat Turizmi Fizibilite Çalışması 40 yıllık gereksinime nazaran yapılacak
Bölgede mavi iktisadın geliştirilmesi dahilinde Karadeniz Bölgesi’ndeki kalkınma ajansları iş birliğinde yürütülen Karadeniz Kıyıları Yat Turizmi Fizibilite Çalışması da ziyarette değerlendirildi. Şile’den Hopa’ya kadar uzanan 650 deniz mili boyunca yat turizmi altyapısını geliştirmeyi hedefleyen çalışma çerçevesinde her 25-45 deniz milinde bir yat limanı, iskelesi, barınağı ve çekek alanı muhtaçlığının tahlil edilmesi planlanıyor. Şu ana kadar yapılan saha incelemeleri sonucu Karadeniz kıyılarında 10 yat limanı (3,460 yat kapasiteli), 12 yat iskelesi (1,100 yat kapasiteli) ve 14 çekek alanı (2,260 yat kapasiteli) belirlenmiş olup, bu bilgiler potansiyel öbür alanlarla birlikte karar vericiler için güncellenecek. Çalışma, önümüzdeki 10-15 yıl içinde yat turizmi yatırımlarının hayata geçirilmesine referans teşkil edecek ve 40 yıllık periyodun muhtaçlıkları göz önünde bulundurularak bir planlama yapılacak. Bu çerçevede, Nisan ayı içerisinde Samsun’da saha incelemeleri gerçekleştirilecek ve ilgili kurum yetkililerinin iştirakiyle bir toplantı düzenlenecek.
Yeşil Geçiş Projesiyle yeşil dönüşüme yönelik uygulamaların yaygınlaştırılacak
Avrupa Birliği 2019 yılı aralık ayında Avrupa Yeşil Mutabakatını (AYM) yayımlayarak iklimden güce, endüstriden tarıma, ulaşımdan finansmana kadar geniş bir yelpazedeki siyasetlerini yükseltilen iklim amaçları doğrultusunda şekillendirmeyi amaçlıyor. Bunlardan Türkiye’yi öncelikle ilgilendiren düzenleme Sonda Karbon Düzenleme Sistemi (SKDM) olup düzenlemeden öncelikli olarak demir çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen bölümleri etkilenecek. Çimento imalatı kesimi ile kimyasal gübre ve azot imalatı bölümleri Samsun’da öne çıkan kesimler ortasında yer almakta olup bu bölümlerde yeşil dönüşüme yönelik uygulamaların yaygınlaştırılması ve desteklenmesi kıymet arz ediyor. Bu doğrultuda OKA’nın Orta Karadeniz Bölgesi’nde uygulayacağı Dünya Bankası takviyeli Türkiye Toplumsal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) projesi ile yeşil dönüşüme yönelik uygulamaların yaygınlaştırılması ve desteklenmesi sağlanacak.
Mesleki eğitimin bugünü ve yarını
Geleceğin büyüme odağı Samsun’da mesleksel eğitim her zamankinden çok daha fazla ehemmiyet kazanmış durumda. Bu çerçevede OKA tarafından Şehit İlhan Hamlı Mesleksel Teknik Anadolu Lisesi Odağında Mesleksel Eğitimin Bugünü ve Yarını başlıklı bir rapor hazırlandı. Rapor çerçevesinde okulun sahip olduğu temel yetkinlikler ve fiziki altyapısı tahlil edilmiş, öğrencilerin, velilerin, mezunların, öğretmenlerin ve özel bölümün mevcut durumu, gereksinimleri ve beklentileri ortaya konuldu, GZFT Tahlili yapıldı ve İnançlı Mesleksel Eğitim, Kaliteli Mesleksel Eğitim ve Sürdürülebilir Mesleksel Eğitim başlıkları altında teklifler geliştirildi.