Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mart, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ak pelikan ve telli turnaların yuvası Yedikır Baraj Gölü

Amasya’daki Yedikır Baraj Gölü, 170’ten fazla kuş cinsine mesken sahipliği yapmasının yanı sıra ender görülen kuşların da üreme devirlerini geçirdiği alan olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda ak pelikan ve telli turnaların yuvası olan bu gölde 2 yıldır ötücü kuğular da görülüyor. Göle Afrika’dan gelen ak pelikan sürüsü görüntülendi. Nisan ayında telli turnalar bekleniyor.

Amasya’da görülen 250 kuş çeşidinin 170’ine mesken sahipliği yapıyor
Amasya’nın Suluova ilçesinde bulunan Yedikır Barajı, etrafındaki 900 dekarlık yaban hayatı müdafaa alanıyla kıymetli sulak alanlar ortasında bulunuyor. Amasya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi zoolog Murat Karavin, Yedikır Baraj Gölü’nün Amasya ve etrafında görülen 250 kuş cinsinin 170’ine mesken sahipliği yaptığını söyledi.

’Pelikan adası’ ak pelikanların yuvası
Gölün ortasındaki adanın ’pelikan adası’ olarak isimlendirildiği anlatan Dr. Öğr. Üyesi Karavin, "Bu yıl Mart ayında ülkemize gelen ak pelikanlar üreme periyotlarını burada geçirecekler. Bu kuşların Türkiye’de iki alanda ürediği bilinmekte. Biri Ardahan Aktaş Gölü. Oburu ise Amasya Yedikır Baraj Gölü. Çevresel faktörlerin de tesiriyle artık mart başlarında geldikleri görülmekte" dedi.

Telli turnalar da gözlemlendi
2019 yılında Türkiye’deki popülasyonlarının sona erdiği düşünülen telli turnaların 2021 yılında kuş gözlemcileri ile Doğu Muhafaza ve Ulusal Parklar Şubesi vazifelileri tarafından bu bölgede tespit edildiğini hatırlatan Murat Karavin, "Kuş atlasında Türkiye’de ürediği popülasyonlarının kalmadığına yönelik bir rapor bulunmaktaydı. Ancak 2021 yılında Doğu Muhafaza ve Ulusal Parklar Şube Müdürlüğü’nce alanda bir çift turna tespit edildi. Daha sonra da yavrularıyla birlikte birebir alanda bu telli turnalar gözlemlendi" diye konuştu.

Son 2 yıldır ötücü kuğular da görülüyor
Dünyanın en büyük uçan kuşlarından biri olup, saflığın ve asaletin sembolü ötücü kuğuların da son 2 yıldır kış mevsimini geçirmek için bu gölde görüldüğüne dikkat çeken Karavin, "Ak pelikanlar ve telli turnayı şu an bu alanın en kıymetli kuşları olarak tanımlayabiliriz. Zira ikisi de bu alanda üremekteler. Ayrıyeten ender karşılaşılan ötücü kuğunun da burada görülmesi buranın sahiden de ekolojik manada değerli bir habitat olduğunu bize göstermekte" biçiminde kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN’da Eczacılık Fakültesi beyaz önlük giyme töreni heyecanı yaşandı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) "Eczacılık Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni" büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
Farabi Yerleşkesi Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen merasime; BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, Senato Üyeleri, Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Eczacı Ayşegül Kara, akademik ve idari işçi ile öğrenciler ve aileleri katıldı.
Yoğun iştirakin olduğu merasim aziz şehitlerin anısına Hürmet Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde BEUN Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından müzik dinletisi icra edildi. Büyük takdir toplayan dinletinin akabinde açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer kelamlarına, geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan eczacılık mesleğinin ehemmiyetine ve toplum sıhhati açısından taşıdığı büyük ehemmiyete dikkat çekerek başladı, akabinde eczacılık kısmını tercih eden öğrencileri her türlü fedakârlığı göstererek yetiştiren ailelere teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Özölçer, genç eczacı adayların giyeceği beyaz önlüğün sırf bir giysi olmadığını belirterek kelamlarında şu tabirlere yer verdi:
"Eczacı adayı öğrencilerimizin eğitim ve meslek hayatı boyunca giyeceği beyaz önlükler; sırf bir giysi değildir. Saflığı, paklığı, dürüstlüğü, saygıyı ve meslek ahlakını temsil ettiği üzere; sizlerin alın terini, çalışkanlığını ve onurunu da temsil edecektir. Beyaz önlüğünüz, onu gururla giyip gülen yüzlerinizle şifa arayanlara umut olduğunuzda; hastalarınızın duası ve yakınlarının teşekkürü ile daha da kıymetlenecektir. Şunu unutmayınız ki eczacılık, özveri ve bağlılık gerektiren bir meslektir. İnsanların hayatına dokunan, onların sıhhat ve refahını gözeten sizler, toplumun inancını ve hürmetini kazanacak, büyük bir sorumluluğu omuzlayacaksınız. Üniversitemizin sizlere kazandıracağı vizyon ile ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa kıymet katacağınıza canıgönülden inanıyorum. Geleceğimizin aydınlık yüzü olan sizleri bugünlere getiren fedakâr ailelerinize huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyorum. Eczacılık Fakültemizin gelişmesine kıymet katan güçlü akademik ve idari takımımızı farklı ayrı tebrik ediyor, hepinize muvaffakiyetler diliyorum."
Törenin değerine dair açılış konuşması yapmak üzere kürsüye gelen Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Safi Öz konuşmasında, öğrencilere beyaz önlüklerinin kıymetini söz ederek lisans hayatlarında muvaffakiyetler diledi. Prof. Dr. Zehra Safi Öz konuşmasında ayrıyeten Fakültenin gelişimine ve sıhhat alanındaki gelişimine her daim takviye olan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sunup merasimin düzenlenmesinde emeği geçen işçi ile öğrencilerin ailelerine teşekkür ederek kelamlarını tamamladı.
2024-2025 Akademik Yılı BEUN Eczacılık Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Merasimi, açılış konuşmalarının ardından Eczacılık Fakültesi öğrencilerine beyaz önlük giydirilmesi ve günün anısına binaen hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.