Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
20 Eylül, 2018 14:04 tarihinde yayınlandı
0

Ahilik Haftası etkinlikleri Safranbolu’da yapıldı

Düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri sanatlarını icra etti

Safranbolu’da gerçekleştirilen Ahilik Kültür Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri sanatlarını icra etti.

Ahilik Kültür Haftası kapsamında Safranbolu Eski Çarşı Pazar yerinde düzenlenen etkinliğe, Karabük Vali Yardımcısı Barbaros Baran, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Safranbolu TSO Meclis Başkanı Ahmet Şahin, Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Karabük Ticaret İl Müdürü Feridun Karataş, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında konuşan Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Ahilik Kültürünün önemini, dününü ve bugününü anlattı. Ardından  yıllardır fotoğrafçılık yapan Nejat Özer, ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen Orhan Taşçı’ya Şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini ilan etti.

CHP Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ise Ahilik Haftası’nı kutlarken, Safranbolu’nun lonca ve esnaf teşkilatlarının ayakta kaldığı yegane yerlerden birisi olduğunu vurgulayarak, üreten Türkiye için esnaflara ve yaptıkları işlere çok ihtiyaç olduğunu kaydetti.

AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal yaptığı konuşmada “Ahilik” kelimesinin Osmanlıca da “kardeşlik” anlamına geldiğini belirtti.

Geçmişte Anadolu’da günlük ve sosyal hayatın önemini içeren, kardeşliğin, dürüstlüğün eli açıklığın sanatla birleştiği yer olduğunu aktaran Ünal, “Ahilik, ahlaklı ticaretin, dürüst insan yetiştirmenin, ticarette adaletin, eşitliğin birleştiği noktadır. Ahilik içerisinde yetişme kültürleri vardır. Geçmişte ahilik ya da ahi olarak değerlendirilen bu kurum Osmanlı döneminde ‘lonca’ hatta ‘gedik’ isimleriyle anılmış. Günümüzde bugün esnaf odalarımız, esnaf odaları birliklerimiz temsil etmeye devam etmektedirler” dedi.

Karabük Vali Yardımcısı Barboros Baran ise, kendisinin de çocukluk dönemlerinde babasının yanında çıraklık ve kalfalık yaptığını söyledi.

Ahiliğin yardımlaşma, dayanışma, birlik beraberlik olduğunu ifade eden Baran, “İçinde bulunduğumuz muharrem ayının da manevi değerlerini de hep beraber düşündüğümüzde, özellikle ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı ortamda ahilik kültürünü tekrar anlamak, özümsemek ve topluma kazandırmak ne kadar önemli bir kez daha anlıyoruz. Çünkü gün birlik olma, beraber olma gün. Kazançtan ziyade, birlikte bu sıkıntılı sürecin nasıl atlatırız düşünme günü” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Protokol Üyeleri tarafından esnaflara plaket verildi. Ardından Ahilik Haftası pilavı ikramı ile program sona erdi.

Programın ardından kısa bir açıklama yapan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer; Kendileri açısından Tarihi Çarşı’da Ahilik Haftası’nı kutlamanın büyük bir şans olduğunu söyledi.

Safranbolu’nun bu haftanın ruhuna en uygun yer olduğunu belirten Ürkmezer, “Ahilik gerçekten bir ruh işi. Zaman değişir, kurallar değişir ancak yüzlerce yıllık kültür ve ruh içerisinde esnaf ve sanatkarın önemi hiçbir zaman değişmemiştir. Ahiliğin 6 tane kuralı var. Bu bizim Türk kültürüne de sirayet etmiş olan kuraldır. Bunlar; elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut, gözlerini bağlı tut, beline sahip ol ve diline sahip ol. Türk kültürünün yüz yıllar içerisinde geliştirdiği bu kurallar, bizim bir millet olarak zorlu dönemlerden kurallara bağlı bir şekilde üstesinden gelmemizi sağlamıştır. Bütün bu yüzyıllar içerisinde bu geleneğin ahilik, kültür ve ruh içerisinde esnaf arkadaşlarımız birbirlerine aktararak bir millet olarak zor zamanlarda altından kalkmamıza vesile olmuştur. Tüm katılımcılara ve mesleğini yaşatan esnaflarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
hurda malzemelerden yaptiklari araclarla yokus asagi yaristilar UMs9kc3Z
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Hurda malzemelerden yaptıkları araçlarla yokuş aşağı yarıştılar

Artvin’de geri dönüşüme dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Gravity Racer yarışında, hurda malzemelerden yapılan motorsuz araçlarla yarışan sürücüler renkli görüntüler oluşturdu.

Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Artvin Off-Road Spor Kulübü tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlene yarışlara, atık malzemelerden tasarlanan motorsuz araçlarla 15 sürücü katıldı. Hastane Kavşağı’ndan başlayıp Artvin Valiliği önünde sona eren yaklaşık 1 kilometrelik parkurda gerçekleştirilen yarışlar sırasında bazı caddeler trafiğe kapatıldı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte; duş küveti, buzdolabı parçaları, kalorifer boruları, demir kapı, varil ve koltuk gibi hurda malzemelerden yapılan dört tekerlekli araçlar dikkat çekti. Tamamen yerçekimiyle hareket eden araçlarla yarışan sürücüler, dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele etti.

Artvin Off-Road Spor Kulübü’nden Tolga Şatır, “Artvin’de geri dönüşüme dikkat çekmek ve gençlerin üretkenliğini teşvik etmek amacıyla düzenlediğimiz organizasyonun üçüncüsünü gerçekleştirdik. Tamamen atık malzemeler kullanılarak hazırlanan araçlar büyük ilgi gördü. Varillerden, koltuklardan ve borulardan yapılan araçlarla hem geri dönüşüm mesajı verildi hem de gençlerin yetenekleri ortaya konuldu. Özellikle Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Halktan katılımcılar da kendi yaptıkları araçlarla organizasyonda yer aldı. Bu yıl yarışlarda 15 araç mücadele etti” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık 1 kilometrelik parkurda gerçekleştirilen yarışlar renkli görüntülere sahne olurken, yarışmada Ferhat Bekçi ile Yunus Emre Uzun birincilik elde etti. Yarışların sonunda dereceye giren yarışmacılara para ödülü verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin