Reklam Alanı — Yan Sol Reklam Bu alana reklam ver
Reklam Alanı — Yan Sağ Reklam Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
15 Nisan, 2015 07:16 tarihinde yayınlandı
0

Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü Eğitimleri, Kastamonu’da Başladı

KASTAMONU ve Amasya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan orman işletme şeflerine yönelik düzenlenen “Ağaç Kesme ve Boylama Operatörü Eğiticilerinin Eğitimi” Kastamonu’da başladı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen eğitimlere, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muvaffak Osman Engür, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Hüseyin Dinçer, Bölge Müdür Yardımcısı Bayram Koçkaya, İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Engin Keleş ve İşletme Şeflerinin katılımıyla başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Hüseyin Dinçer, eğitimlerin önemli olduğunu belirterek, günümüz şartlarına ayak uydurabilmek için çok iyi ve donanımlı olunması gerektiğini söyledi.
Eğitimi verecek olan Yrd. Doç. Dr. Muvaffak Osman Engür ise, eğitimin amacı ve içeriğinden bahsederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında 2014 yılında imzalanan 5 yıllık protokol ile 100 bin orman köylüsüne eğitim verilmesinin planlandığını kaydetti. Bu eğitimlerin orman köylüsüne doğru ve düzgün bir şekilde verildiği takdirde şeflerin üzerindeki sorumlulukların kısmen de olsa azalacağını ifade eden Engür, bu sayede daha verimli, daha kaliteli, daha az efor ile daha üretken bir çalışma gerçekleştirileceğini belirtti.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü konferans salonunda 5 gün sürecek eğitimin içeriğinde eğiticilere; temel ve ileri düzeyde kesim teknikleri, rüzgar devriği üretim teknikleri, iş sağlığı ve güvenliği, saha uygulaması, çevre, standardizasyon, yetişkin eğitimi, motorlu testere bakım-onarımı konularında eğitim verilecek ve son olarak eğiticiler, çoktan seçmeli sınava tabi tutulacaklar.

Bizi sosyal medyadan takip edin
trabzonda olum getiren yamac icin bilimsel mudahale 4jF7hiUB
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Mayıs, 2026 12:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Trabzon’da ölüm getiren yamaç için bilimsel müdahale

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Kaymaklı Mahallesi’nde uzun yıllardır devam eden kaya düşmesi riski için yürütülen bilimsel çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Daha önce can kayıplarına neden olan bölgede, kalıcı çözüm hedefiyle hazırlanan proje kısa süre içinde hayata geçirilecek.

Kaymaklı mahallesinde 2009 yılında meydana gelen ve Turan Kurt ile eşi Ayşe Kurt’un hayatını kaybettiği kaya düşmesi olayı, bölgedeki tehlikeyi gözler önüne sermişti. Sonraki yıllarda da benzer olayların yaşandığı mahalle, 2013 yılında “afet bölgesi” ilan edilirken, çok sayıda yapı tahliye edilmişti. 2016’da yaşanan bir başka olayda ise 1 kişi yaralanmış, 2 ev hasar görmüştü. Aradan geçen yıllara rağmen riskin sürdüğü mahallede, kalıcı çözüm için Karadeniz Teknik Üniversitesi Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi ortak çalışma yürüttü. Arazi incelemeleri, teknik analizler ve mühendislik değerlendirmeleriyle kapsamlı bir proje hazırlandı, süreçte son aşamaya gelindi.

Çalışmalar kapsamında yüksek teknolojili yöntemlerle veri toplandı, üç boyutlu modellemeler oluşturuldu. Yamaçlardaki riskli alanlar detaylı biçimde analiz edildi, kaya düşmesini önlemeye yönelik en uygun ıslah yöntemi belirlendi.

Projede, daha önce kaya riski nedeniyle boşaltılan yapıların kontrollü şekilde kaldırılması da yer alırken, bu yapıların tamamı afet riski nedeniyle kullanılmayan binalardan oluştu. Afet sınırı dışında kalan yapılara müdahale edilmeden, çevreye zarar vermeyecek bir uygulama planlandı.

Ersoy: “Projede son aşamaya geldik”

Kaymaklı mahallesinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, projede son aşamaya gelindiğini belirterek, “Kaymaklı Mahallesi, Trabzon’un neredeyse 15-20 yıldır kanayan yarası. Bizde bu anlamda Karadeniz Teknik Üniversitesi Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi ile Büyükşehir Belediyesi ortak bir çalışma yaparak Kaymaklı Mahallesi’nde günümüze kadar olan kaya düşme ile ilgili risklerin minimize edecek bir proje hazırlıklarına başladık. Hatta son aşamaya da geldik. Büyükşehir Belediyesi’ndeki ekiplerle birlikte arazi çalışmaları ve bunun sonucunda projeler hazırlandı. Şu anda son aşamaya geldik. Önümüzdeki birkaç hafta içinde de projesini belediyeye teslim etmiş olacağız” dedi.

“Yıkılacak evlerin tamamı zaten kaya düşmesi vesilesiyle boşaltılmış evler”

Projenin uygulanacağı bölgede yıkılacak binalarında olduğunu kaydeden Ersoy, “Orada yaşanan ölümlü olaydan sonra böyle bir karar verildi ve oradaki bir çok evde boşaltılmak durumunda kaldı. Bölgede bundan sonra meydana gelebilecek kütle hareketlerinde insanımızı etkilemeyecek seviyede projelendirmek amacıyla çalışıyoruz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile bizim özellikle Trabzon’daki kaya düşme vakalarının ıslahına yönelik bir protokol hazırlıkları içindeyiz. Protokol hazırlandı görüşüldü şuanda imza aşamasında. Bundan sonra Büyükşehir Belediyemiz ve Heyelan Uygulama Merkezi Trabzon’daki tüm kaya düşme vakalarında riskli olan yerleri belirleme ve ıslah projelerini hazırlayacak. Projeyi uygulayacağımız bölgede yıkılacak binalar var. Zaten onlar boşaltılan binalardı. Yıkılacak evlerin tamamı zaten kaya düşmesi vesilesiyle boşaltılmış evler. Afete maruz bölge dışında kalan yapılara dokunmadan önceden karar alınan binaları yerinde kaldıracağız ve diğer binalara zarar gelmeyecek bir proje olacak” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin