blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ocak, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Afrikalı Elsa, omurgasındaki 45 derece eğrilikten Samsun’da kurtuldu

Omurgasında 45 derece eğrilik bulunan skolyoz hastası 15 yaşındaki Elsa Silva, Angola’dan Samsun’a gelerek burada yapılan ameliyatla şifa buldu.

Angola’dan Samsun’a şifa bulmak için gelen skolyoz hastası 15 yaşındaki Elsa Silva’ya VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde skolyoz ameliyatı yapıldı. Yapılan ameliyat ile şiddetli ağrılarından ve bel eğriliğinde kurtulan Elsa Silva, çok memnun olduğunu söyledi.

Hastanın ameliyatını gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Prof. Dr. Turgut Nedim Karaismailoğlu, “Hastamızda skolyoz mevcuttu. 2 ay evvel bize geldi. Angola’da yaşıyorlar. Geldiğinde 45 derece bel eğriliği mevcuttu. Yaşı 15’ti ve bu yaşta ameliyat olması gerekiyordu. Hasta, ameliyattan sonra ikinci gün ayağa kaldırıldı. Üçüncü günde taburcu edildi. 15. günde dikişleri alındı. Bu ameliyatlar ağır ve dikkat isteyen ameliyatlardır. Bu mevzuda Türkiye’de son devirde çalışan uzman sayısı arttı. Samsun’da bu imkan olduğu için etraf ülkelerden gelen hasta sayısında artış mevcut. Biz de onlara elimizden geldiğince yanıt vermeye çalışıyoruz” dedi.

Elsa Silva ise ameliyat olduktan sonra kendisini daha rahat ve yeterli hissettiğini söyledi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ocak, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Moğol doktorlar Trabzon’da

Moğolistan’daki çocuk psikiyatrisi uzmanları Türkiye’deki akademisyenlerin tecrübesinden faydalanmak için Trabzon’a geldi.

Moğolistan ve Türkiye Sağlık Bakanlığı ile Trabzon İl Sıhhat Müdürlüğü’nün katkılarıyla Moğolistan’dan Çocuk psikiyatrisi uzmanları Türkiye’deki akademisyenlerin tecrübesinden faydalanmak ve Türkiye’nin birinci Çok Disiplinli Çocuk Ruh Sıhhati Hizmet Ünitesini içinde barındıran Trabzon Yasal Eğitim Araştırma Hastanesi’nde eğitim almak üzere Trabzon’a geldi.

20 günlük eğitim sürecinde Moğolistan’dan gelen çocuk psikiyatrisi uzmanlara otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun erken teşhislerinde eğitimler verilecek. Eğitim süreci ile ilgili bilgiler veren Çocuk Ergen Ruh Sıhhati Uzmanı ve Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Burak Dursun, çocuk psikiyatrisinin dünyada çok gelişen bir branş olduğunu belirterek, “Bizimde hem memleketler arası hem ulusal seviyede ülke planlaması ile ilgili çok sayıda çalışmamız olduğu için dost ve kardeş ülkelerden bu cins davetleri çok sıkça alıyoruz. Moğolistan’da bizim için Türk tarihinin başladığı noktalardan birisi. O manada çok pahalı bir ülke. Oradan bu türlü bir teklif gelmiş oldu. Birinci evvel oraya gittik. Orada hem köylerinden kent merkezlerine kadar otizmli çocuklar ne yaşıyor hem onlara görme bahtımız oldu hem de orada profesörlere eğitimler verme şansımız oldu. Sağlık Bakanlığı nazik bir davette bulundu. Oranın aksiyon planı ile ilgi çalışmalara başlamış olduk. Oradan bir takım burada bizim deneyimlerimizden istifade etmek istedi. Bizde seve seve kabul ettik. Bizim merkezimiz dünyada rastgele bir merkezde görebilecekleri en üst donanıma sahip bir merkez. O manada sistemli bir eğitim programıyla onları desteklemiş olduk. Bir kısım eğitimi orada vermiştik. Pratik eğitimi burada tamamlamış olacağız. Onun yanı sıra araştırmalarda kullanabilecekleri ileri metotlarında birer örnekleri gösterdik. Burası Türkiye’nin birinci çok disiplinli çocuk ruh sıhhati hizmet ünitesi. O manada biz birlikte nasıl çalışıyoruz. Takım çalışması nasıl oluyor, onun yönetmeliği nasıl oluşuyor hepsini görmüş oluyorlar. Bizde onunla ilgili program hazırladık” dedi.

Moğolistan’dan gelen Tserendolgor Lkhagvasuren ise Türkiye’de eğitim almaktan ötürü çok keyifli olduğunu belirterek, “Burada eğitim alacak olmaktan ötürü çok memnunum. Buradaki merkezlerde gördüğümüz uygulamalar ile bizim eksikliklerimizi fark ettik. Bu eksiklikleri gidermek için bunları Moğolistan’daki merkezlere uyarlamak istiyoruz. İki ülke ortasında bu bağlılık, kardeşlik uzun vakit evvel başlamış. Onur hocamız birinci evvel gelip bize eğitimler vermişti. Eylül ayında davetimizi kırmayarak Moğolistan’a geldi. Bizim durumumuzu müşahedeleri ve sonrasında bizi davet etti. İki ülke ortasında bağlılığı güçlendirdiğimiz için çok mutluyum” biçiminde konuştu.

Guljanat Yerlan da, “Otizm hakkında daha âlâ bilgi almak daha yeterli eğitilmek için Onur hocamızı Moğolistan’a davet ettik. Hocamız bize teorik bilgileri verdi. Uygulamalı bir ortamda görmek için bizde Trabzon’a geldik. Memleketler arası manada otizm konusunda diğer ülkeler nasıl çalışıyor diye bunu öğrenmek istedik. Burada tam olarak uygulamalı bir ortama girdiğimiz için hastaları nasıl karşıladığı, nasıl tedavi ettiği bu hususlar hakkında gözlemleme yapıyoruz. Bunun için çok memnunuz. Tabi yalnızca otizm konusunda eğitimler almıyoruz” tabirlerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.