Karabük Postası tarafından
25 Temmuz, 2022 13:29 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

ADSEAH Başhekimi Çebi’den Uyarı

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ADSEAH)  Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi,  son günlerde Covid-19 vakalarının artması ve yeni varyantlara karşı sosyal medya hesabı üzerinden bilgilendirmede bulundu. Çebi, yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi: "Covid-19 vakaları ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada son dönemde ciddi oranda artış gösterirken, birçok ülke Covid-19'da 7. dalgadan bahsetmeye başladı. Bilim insanları, bu dönemdeki mevcut vakalarda çoğunlukla Omicron'un yeni alt varyantları olan BA.4 ve BA.5'in etkili olduğunu belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü geride bıraktığımız 15 gün içinde Covid-19 vakalarının Güneydoğu Asya ve Avrupa'da %32, Amerika'da %14, Orta Doğu'da ise %47 oranında arttığını bildirdi. Hepimiz farkındayız ki ülkemizde de Covid-19 vakaları temmuz ayı ile birlikte ve Kurban bayramı sonrasında da ciddi oranlarda arttı. İlimizde de haziran ayı içerisinde neredeyse vaka görmezken, temmuz ayında sosyal hayatın açık havada yaşanır halde olmasına rağmen günlük vakalar 200-300 bandına geldi. Peki ne oldu da birden bu hızlı artış gerçekleşti? Bilim insanları, Omicron'un BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının önceki BA.1, BA.2 ve BA.3 alt varyantlarına göre çok daha bulaşıcı olduğunu bildiriyor. Bu yeni alt varyantların ayrıca, aşı ve hastalıkla kazanılmış bağışıklığı daha kolay aşabildiği belirtiliyor. Hatta ve hatta Güney Afrika'da yapılan ve basım aşamasında olan bilimsel bir çalışma; BA.4 ve BA.5 varyantlarının R0 değerini 18.6 olarak belirtti ve şuan bulaş hızı en yüksek virüs olarak tanımladı. R0 değeri ne demektir? Bütünüyle duyarlı bir toplumda, bir enfeksiyon hastalığı için, tipik bir hastadan bulaşan sekonder olguların ortalama sayısını gösterir. Yani kısacası tek vakadan kaynaklanan yeni vakaların sayısı; hastalığın bulaşma katsayısı. Örnek olarak gösterecek olursak bir bölgede bir hastalık için R0 değeri 3 ise bir kişi hastalığı 3 kişiye bulaştırıyor demektir. Wuhanda çıkan ilk koronavirüsün R0 değeri 3.3, Delta varyantının 5.1, Omicron varyantinin 9.5 ve BA.4/BA.5 varyantlarının ise 18.6 olarak bu çalışmada belirtiliyor. Dünya üzerinde bulaşıcılık oranı en yüksek, R0 değeri en yüksek olan 12-18 arası kızamık virüsünden de daha çok bulaşıcı olduğu belirtiliyor. Şuan etrafımızda çok fazla hasta arkadaşımızı, yakınımızı, tanıdıklarımızı duyar olduk. Hayat eve sığar uygulamasına baktığınızda ilimiz hep kırmızı hale döndü. Ve yine görüyoruz ki sahada yaşadıklarımız, duyduklarımız bilimsel çalışmalar ile yine paralel. O zaman ne yapmalıyız? Tabiki yine bilimsel gerçekler ile tedbirlerimizi almalıyız. Kapalı alanlarda, hastanelerde, toplu taşımalarda mutlaka maske takmalıyız. Bendeki maske seni korurken ikimizdeki maske tüm toplumu korur mantığıyla, halk sağlığını düşünerek hareket etmeli ve maskeye özen göstermeliyiz. Eksik olan aşılarımızı tamamlatmalı, hatırlatma dozlarını yaptırmalıyız. Unutmayalım ki virüs bizden daha kuvvetli, daha akıllı ve daha mantıklı değil." (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ÇAYKUR’dan 2. Sürgün için “Aceleye getirmeyin” uyarısı

ÇAYKUR 2. sürgünün 7. gününde çay üreticilerinin ivedi etmemeleri gerektiğini, ÇAYKUR’un tüm çayı alacak kapasiteye sahip olduğunu lisana getiren bir açıklama yaptı.
16 Mayıs 2025 tarihinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından dönemin açılmasıyla başlayan 1. sürgün 27 Haziran’da son bulmuştu. ÇAYKUR 1. sürgün boyunca üreticiden 217 bin 776 ton konvansiyonel, 13 bin 938 ton organik olmak üzere toplamda 231 bin 714 ton çay aldı. 10 Temmuz itibariyle başlayan 2. sürgün çay hasadında ÇAYKUR tarafından toplamda 22 bin ton çay üreticiden alındı.
7. gününde olan 2. sürgün için üreticilere ihtarda bulunan ÇAYKUR, hasat devri boyunca ivedi edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Üreticilere ‘Lütfen ivedi etmeyin’ diyerek seslenen ÇAYKUR yapılan açıklamada "Çay hasat sürecini lütfen aceleye getirmeyelim. Günlük alım limitlerimiz dahilinde fabrikalarımız tam kapasite çalışacaktır. Aceleye getirilerek fazladan toplanan eserler hem fiyat düşüklüğü için bekleyen fırsatçılara imkân sağlayacak, hem de bekledikleri için kilogram kaybına sebep olacaktır. Bu durumda siz bedelli üreticilerimizin ziyan etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenlerle eserlerimizin ziyan etmeden en uygun bekleyecekleri yer bahçelerimiz olduğundan, hasat konusunda çabuk etmemenin değerini tekraren hatırlatmak isteriz" tabirlerine yer veridi.
ÇAYKUR’un çay sürece kapasitesinin tüm çay müstahsillerinin çayını alabilecek kadar yüksek olduğunun da altının çizildiği açıklamanın devamında "Fabrikalarımızın toplam kapasitesi ikinci sürgün eserlerinizi almaya kâfi düzeydedir. Fakat burada günlük sürece kapasitesine riayet etmemiz gerekmekte olup, sürgün müddetini kısaltmaya çalışmadan daima birlikte denetimli bir formda süreci yönetmeliyiz. Başta siz pahalı üreticilerimiz olmak üzere hepimiz için en yararlı olan prosedür çay toplama sürecini aceleye getirmemek olacaktır" tabirleri kullanıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin